miercuri, 1 noiembrie 2017

Tenis | Să înţelegem clasamentul WTA! Simona Halep e lider mondial la sfârşitul anului pentru că are un argument devastator împotriva principalelor urmăritoare

În tenisul feminin s-au iscat mai multe discuţii aprinse după ce Simona Halep a încheiat anul pe locul 1 WTA, însă toate controversele sunt nefondate! Halep merită cu vârf şi îndesat să fie lider mondial, din considerentul că nici măcar nu a fost avantajată de actualul sistem de punctaj aşa cum au sugerat unii, ba dimpotrivă!

Simona, cea mai eficientă jucătoare din lume
Halep se află pe primul loc în lume datorită faptului că a fost cea mai constantă jucătoare din 2017, însă mai are un argument solid împotriva adversarelor ei! Simona a jucat mai puţine turnee decât ocupantele locurilor 2 şi 3, iar asta înseamnă că eleva lui Darren Cahill a dat dovadă de o eficienţă incredibilă. Să vedem cum se întocmeşte clasamentul WTA pentru a înţelege de ce Muguruza (2 WTA) sau Wozniacki (3 WTA) nu ar fi îndreptăţite să se afle în locul lui Halep la sfârşitul anului.


Cum se întocmeşte clasamentul WTA

Clasamentul WTA este stabilit prin cumularea punctelor obţinute la maximum 16 turnee! Practic, cele mai bune 16 performanţe reuşite de o jucătoare într-un sezon vor da punctajul ei final - se iau în calcul turneele de Grand Slam, concursurile Premier Mandatory, dar şi celelalte competiţii organizate sub egida WTA si ITF. Pentru primele 20 de jucătoare ale lumii, se adaugă obligatoriu cele mai bune două rezultate obţinute în turneele Premier 5 (Doha, Roma, Cincinnati, Rogers Cup şi Wuhan).

Lovitură pentru contestatari: Halep e pe locul 1 deşi a disputat mai puţine turnee decât urmăritoarele Muguruza şi Wozniacki
Aşasar, pentru a profita de actualul sistem de punctaj al WTA, ideal e să te înscrii la cât mai multe turnee, pentru a avea de unde alege cele mai bune 16 rezultate atunci când se trage linie! Paradoxal, Halep este contestată deşi nu a apelat la respectiva strategie, făcând asta chiar urmăritoarele ei din clasamentul WTA!
  • Simona Halep (1 WTA) a disputat 18 turnee în 2017 şi a strâns 6.175 de puncte;
  • Garbine Muguruza (2 WTA) a disputat 21 de turnee în 2017 şi a strâns 6.135 de puncte;
  • Caroline Wozniacki (3 WTA) a disputat 23 de turnee în 2017 şi a strâns 6.015 puncte.
În mod clar, ierarhia WTA nu minte! Deşi au cucerit turnee majore şi au jucat mai mult decât Halep, Muguruza (câştigătoare la Wimbledon) şi Wozniacki (triumfătoare la Turneul Campioanelor), au avut doar vârfuri de formă, nereuşind să menţină ritmul fantastic impus de româncă. Simona s-a remarcat la majoritatea turneelor importante, reuşind să câştige titlul de la Madrid şi să ajungă în alte patru finale (Roma, Roland Garros, Cincinnati şi Beijing.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu