Alice Ardean-Elisei, din nou cu naționala la un turneu final: „Am un vis. Nu contează cine e pe teren. Contează ca, la sfârșitul meciului, echipa să câștige”
Cu oricine ai vorbi din jurul echipei naționale despre obiectivele și așteptările pe care le au la acest Campionat Mondial, primești același răspuns: «Ne gândim doar la următorul meci, o luăm pas cu pas, medaliile sunt departe».
E discursul pe care îl auzi, în fond, de la orice sportiv, – minge cu minge, punct cu punct –, dar este şi un mod de a îndepărta presiunea și de a păstra concentrarea. Însă, dincolo de ce spun jurnaliștilor, și jucătoarele și antrenorii au propriile vise și speranțe, ținte pe care le urmăresc cu încăpățânare.
La fel are și Alice Ardean-Elisei, cea mai bună extremă stânga din lume în 2005 și 2015, acum veterana lotului. „Orice sportiv are un vis, dar nu vreau să-l spun pe al meu. Nu vreau să-mi fac nici iluzii, să am deziluzii apoi. Vreau să luăm pas cu pas fiecare meci, pentru că cel mai important e meciul care vine.”
Acum un an, când s-a accidentat la genunchi, nu credea că va mai avea șansa să-l îndeplinească. Era 29 septembrie 2016, un meci din Liga Națională între CSM București și SCM Craiova. Extrema naționalei s-a ridicat de pe parchet, pregătită să arunce la poartă. A simțit o durere ascuțită la piciorul drept și s-a prăbușit țipând pe parchetul din Sala Rapid. Adversare în acea zi, dar colege la națională, Paula Ungureanu, Aurelia Brădeanu și Oana Manea au înconjurat-o imediat. De pe bancă au venit și medicii ambelor echipe, care au scos-o pe brațe de pe teren.
Avea o ruptură a ligamentelor încrucișate și urma să lipsească cel puțin șase luni. Ziarele scriau că poate fi un final de carieră pentru jucătoarea de 34 de ani cu peste 200 de selecții și 800 de goluri la echipa națională. Cifrele astea au ajutat-o să adune o medalie de argint la Mondialul din 2005, și două de bronz, la Europeanul din 2010 și la Mondialul din 2015.
O perioadă, și ea a fost demoralizată. „Când a apărut accidentarea asta, căzusem. Nu mai aveam încrederea aia că o să mi se îndeplinească vreodată visul.” S-a operat și a început recuperarea, dar a ratat Campionatul European din Suedia. „E greu pentru orice sportiv să stea și să vadă un turneu final în fața televizorului.”
În același timp, era și prima oară când petrecea luna decembrie acasă, cu băiețelul de patru ani, iar asta a făcut mai ușoară absența de la echipă. Robert i-a dat energie și motivație să revină pe teren, lucru petrecut în martie 2017. Când a primit convocarea la națională înainte de Mondialul din Germania, și-a spus că e o nouă oportunitate. „Nu vreau să-mi fac iluzii, dar este o șansă și vreau să profit de ea. Dacă antrenorul și echipa consideră că pot să ajut Naționala, cu mare drag.”
A revenit într-o echipă mult schimbată față de ultimul turneu la care participase, Jocurile Olimpice de la Rio. O echipă din care lipseau colegele de generație Ungureanu, Brădeanu și Oana Manea, dar cu multe jucătoare tinere. „Sunt jucătoare care au mai puțină experiență, dar nu trebuie să lăsăm să se simtă asta, trebuie să ne susținem una pe cealaltă. Le ajutăm cu un sfat, cu susținere. Când simți pe cineva că e lângă tine și simți că are încredere în tine, e mult mai ușor.”
Rolul ei a devenit, astfel, și mai important. La 35 de ani, Alice e cea mai experimentată jucătoare din lot, și încearcă să le ajute pe colegele mai tinere, așa cum a fost şi ea primită când a debutat la națională. „Îmi amintesc și de începutul meu, jucătoarele cu experiență m-au susținut când am debutat la Națională, sau la Campionatul Mondial. Îmi spuneau uite, aici ai greșit, îmi dădeau câte un sfat, și eu încercam să învăț. Să învăț mereu, să fiu deschisă.”
Înainte de meciuri și în pauze, le încurajează pe jucătoarele tinere, precum Yulia Dumanska, portărița de 20 de ani cu care e colegă la SCM Craiova, sau Ana Maria Popa, cu care împarte postul de extremă stânga. În timpul meciului se sfătuiește des cu Cristina Neagu, care a preluat banderola de căpitan. Cu încurajări și pumni strânși, încearcă mereu să transmită echipei încredere.
Îi place atmosfera pe care a găsit-o când a revenit, energia pozitivă a noilor ei colege. Cel mai important, crede Elisei, e ca ele „să conștientizeze că unitatea grupului face diferența. Dacă echipa câștigă, toată lumea are de câștigat. Nu contează cine e pe teren, că e o jucătoare cu experiență, sau una cu mai puțină. Contează ca, la sfârșitul meciului, echipa să câștige.”
După victoria cu Slovenia, fetele s-au bucurat, dar nu mult. „E un sentiment foarte plăcut după fiecare victorie, știi că ai dat totul pe teren, ai simțit și colegele că sunt lângă tine, și stafful, și suporterii. Dar trebuie să uităm aceste meciuri, pentru că vor veni altele, tot la fel de grele, sau poate mai grele.”
Pentru România urmează un meci dificil cu Spania; o echipă cu tradiție în handbal, cu patru medalii mondiale, europene și olimpice în palmares, dar care trece, ca și România, printr-un proces de reconstrucție.
Dincolo de Spania, Elisei nu privește prea mult în viitor. Dacă rămâne sănătoasă, o să vină la națională cât timp va simți că poate ajuta. Și cât timp va avea șanse să-și îndeplinească visul.
O victorie eliberatoare! România revine de departe cu Slovenia, câștigă entuziasmant al doilea meci la Campionatul Mondial!
Împinsă de la spate de Cristina Neagu, cu 11 goluri și alte câteva momente decisive, România revine de la cinci goluri distanță, învinge surprinzătoarea Slovenie și trece primul test serios la acest Campionat Mondial! Victoria asta muncită, 31-28, ar putea fi esențială pentru încrederea unei echipe naționale pentru care au excelat și Valentina Ardean Elisei, Eliza Buceschi, Crina Pintea sau Aneta Udriștioiu.
În preambulul meciului cu Slovenia, secundul Horațiu Pașca spunea, la microfonul Telekom Sport, că victoria Sloveniei cu Franța este o mare surpriză numai dacă ne uităm la palmares. „Dar noi am văzut Slovenia la meciurile de pregătire și se anunța încă de atunci ca o adversară dificilă pentru toată lumea. Au jucătoare cu mare experiență internațională, au un bun nucleu (nouă jucătoare n.a.) de la Krim – chiar și antrenorul e de acolo -, deci avem în față o echipă omogenă care joacă un handbal modern. Slovenia se anunță deja ca o contracandidată serioasă pentru fiecare echipă din grupă“, a concluzionat Pașca.
Avertizate deci și de staff-ul tehnic, dar mai ales de surpriza pe care Slovenia a făcut-o Franței (medaliata cu argint de la Rio), jucătoarele României au știut exact ce să aștepte. Și cu toate astea, excelenta Ana Gros, jucătoarea lui Metz, și-a făcut din nou de cap: cu interul lui Krim într-o nouă zi de aruncare, Slovenia a pornit cu pedala la podea, s-a distanțat la 5-1 și a lansat României prima provocare: ăsta-i sprint, nu e plimbare!
Cristina Neagu a fost prima care a primit invitația și, în inferioritate, de la etajul superior, a aruncat năprasnic pentru 5-2. Ana Gros a făcut același lucru, iar până la 9-6 s-a mers cap la cap, lovitură după lovitură: România de pe pivot, cu Ardean Elisei (Alice) intrată în circulație, Slovenia de pe extremă; Crina Pintea pe contră, Ana Gros de la 10 metri, de pe picioare; Aneta Udriștioiu dintr-un unghi inventat în imaginația ei, Ana Gros de la nouă metri, direct în vinclu.
La 10-6 pentru Slovenia, întrebarea principală a fost enunțată foarte limpede: cum o putem opri pe această stângace care pur și simplu nu ratează?
Dar Neagu n-a stat prea mult să caute răspunsul, în schimb s-a lansat într-o competiție individuală cu Gros. Un fel de tot ce poți face tu, eu pot să fac mai bine. Și-n următoarele minute, Neagu a demonstrat tocmai asta, prin câteva aruncări care-au trezit la viață întregul joc al României, dar și tribuna galbenă de la Trier.
De la 13-10, echipa lui Ambros Martin a început să se apere mai sus, mai ales pe partea stângă, și asta a funcționat. Dovadă, după încă două schimburi Neagu vs Gros, România a egalat pentru prima dată și a reușit să intre la cabine cu un 14-14 care a părut, pentru o bună bucată de timp, improbabil.
La primul atac al reprizei secunde, România a mai reușit o premiră, trecând înainte printr-un șapte metri transformat de Neagu. Pe următorul atac, Denisa Dedu a citit pentru prima dată aruncarea Anei Gros și, la cealaltă poartă, Eliza Buceschi a pătruns pentru 17-15.
Numai că Slovenia n-a plecat nicăieri și, după două atacuri rătăcite ale României și alte două contre fulger, adversarele au trecut din nou la conducere. A răspuns și România, prin Buceschi, și a urmat cea mai curată perioadă a meciului: puține greșeli, multe combinații iuți la ambele porți, câteva atacuri așezate, două-trei scheme complexe, toate reușite. Și chiar dacă România nu a reușit să se distanțeze, un lucru a devenit clar: Ana Gros a fost blocată mai bine, iar atacul Sloveniei a început să aibă nevoie de mai mult timp și mai multă imaginație să marcheze. Apărarea României, mai ales în zona centrală, a devenit mai rea, cu Alice alergând bine în sistemul cinci plus unu, cu Crina Pintea și colegele din centru mai determinate.
De treaba asta a profitat Neagu – cum altfel? – cu două aruncări de care portărița adversă s-a ferit la timp: două goluri avans pentru România, 24-22, ceva mai mult de 12 minute rămase de joc. Dar Slovenia și-a văzut de treabă, a revenit din nou, și a lansat României a doua provocare: dacă vreți victoria asta, trebuie să o smulgeți cu mâinile voastre!
Eliza Buceschi a răspuns prima, dar nimic chinuitor n-a fost în cele patru-cinci pătrunderi ale ei. Neagu a răspuns a doua, cu o angajare decisivă pentru Pintea, care a scos și eliminarea adversarei, dar și un șapte metri transformat de Neagu pentru 29-27, cu două minute rămase pe tabelă.
Și când Slovenia a scăpat mingea în aut, lucrurile au fost stabilite: a doua victorie pentru România la Campionatul Mondial, dar ce victorie muncită!
Primele declarații
Imediat după meci, la capătul unei reprize secunde excelentă, Eliza Buceschi l-a anunțat pe reporterul Telekom Sport că se gândește să vină la sală cu jumătate de oră mai repede – atât de mare a fost diferența dintre ce a jucat în prima repriză și ce a reușit în a doua parte a meciului. „Noroc că tragem linie doar după cele 60 de minute… Am început mai slab, și eu, și echipa, dar nu am cedat niciun minut, am crezut în noi, iar la finalul meciului a ieșit ceea ce ne-am propus. Apărarea a fost punctul nostru mai slab, pentru că în prima repriză nu am reușit să o blocăm pe Ana Gros, care în prima repriză a marcat din orice poziție, la fel ca în meciul de ieri (victoria cu Franța n.a.). După ce am trecut la o apărare avansată, cu Alice (Elisei) om la om la Ana, le-am blocat mai ușor, apoi am mers în atac și lucrurile au devenit mai ușoare”, a adăugat Eliza, una dintre cele mai bune jucătoare ale României într-o zi în care nimeni nu a jucat slab, și toată lumea s-a ridicat în același timp. „Ne vom mai bucura 30 de minute de victoria asta, după care mergem la hotel să pregătim meciul cu Spania”, a mai spus coordonatoarea naționalei, cedând apoi locul antrenorului Ambros Martin.
Vizibil atins de energia specială a unei victorii importante, spaniolul a subliniat esențialul: „cred că am câștigat și cu inima azi, pentru că partida a fost foarte dificilă. Știam că ele încep meciul foarte bine, dar echipa a reacționat foarte bine după ce a fost condusă, am crezut în puterile noastre și până la urmă am reușit să ne impunem.”
De ce n-a început România cu o apărare mai avansată la Gros? Ce s-a schimbat la pauză? Martin crede că revenirea asta se datorează în primul rând disciplinei: „am continuat să respectăm toate lucrurile tactice pe care le-am discutat, și a fost foarte important pentru noi că în repriza a doua am condus și ele au fost cele care ne-au urmărit, astfel că noi am impus ritmul.”
Invitat apoi să remarce pe cineva în mod deosebit, Ambros a spus că toată echipa a jucat fantastic, atât în atac, cât și în apărare: „Neagu, Eliza, extremele, Melinda, Crina, Cristina Zamfir, Zamfirescu și Denisa în poartă – toată lumea a jucat bine. Asta înseamnă spirit de echipă și fiecare își știe rolul său. Avem o zi de pauză, iar noi continuăm să mergem pe drumul nostru, meci cu meci.”
Ce urmează
După o zi de pauză, România are o sarcină cel puțin la fel de complicată cu Spania, marți (ora 21.30). Așa cum știi, primele patru clasate din grupa României se vor întâlni în sferturi, după regula tabloului inversat (locul unu contra locului patru, locul doi contra locului trei), cu cele patru echipe calificate dintr-o grupă B foarte echilibrată, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.
România – Spania, 5 decembrie, ora 21.30
România – Angola, 7 decembrie, ora 19.00
România – Franța, 8 decembrie, ora 19.00
Toate meciurile sunt transmise de Telekom Sport
Galerie foto: Sorin Pană (Sportul Ilustrat)
Cristina Florianu, MVP-ul primului ei meci la Mondiale: „Îmi doresc să am evoluții din ce în ce mai bune, să pot ajuta echipa”
La finalul primului ei meci la un Campionat Mondial, Cristina Zamfir Florianu n-a știut dacă trebuie să facă un pas în față. Crainicul anunța MVP-ul, cea mai bună jucătoare a meciului România-Paraguay, dar în loc de Cristina Florianu, i-a spus Floriana Zamfir Florianu, creând un moment de confuzie. Interul României, în vârstă de 28 ani, înscrisese însă cele mai multe goluri, așa că după puțin timp, colegele de echipă i-au făcut semn să iasă în față pentru a-și primi premiul de cea mai bună jucătoare a meciului. Primul MVP la un campionat mondial pentru golgetera Ligii Naționale.
„Nu am auzit când m-au strigat”, a spus jurnaliștilor râzând, imediat după meci. „Mă bucur că am început cu dreptul și îmi doresc să am evoluții din ce în ce mai bune, să pot să ajut echipa.”
Pentru Cristina, una din cele mai în formă jucătoare din Liga Florilor, meciul cu Paraguay a reprezentat debutul la un turneu mondial. Nu a făcut parte din echipă în 2015, când România a câștigat medalia de bronz, o decizie contestată la vremea aia. A revenit la națională în 2016, odată cu sosirea lui Ambros Martin pe banca României. „Orice jucătoare își dorește să fie aici, la echipa națională, mă bucur că mi-a dat o șansă, sper din suflet să reușesc să ajut echipa și să am evoluții bune”, ne spunea înainte de Europeanul din Suedia.
Născută în Slatina, Cristina a descoperit handbalul la 11 ani, după o selecție în școală. Fiind înaltă (acum are 1,83m), a început în poartă, dar nu i-a plăcut. „Nu mi-a plăcut deloc, nu e locul meu acolo, și domnii profesori Dăbuleanu și Mihai Tesleanu au hotărât să mă pună inter. Îmi place mult mai mult decât în poartă, mi se potrivește mai bine.” Handbalista, care a mai jucat la KZN Slatina, la Tomis Constanța și la Corona Brașov înainte de-a se transfera la SCM Craiova în vara trecută, a debutat la echipa națională la 20 de ani, dar n-a prins însă niciun campionat mondial.
Acum, una din cele mai în formă jucătoare din Liga Națională pare decisă să joace un rol tot mai important la națională. În debutul cu Paraguay a înscris cinci goluri și a făcut un meci bun și în apărare, unde a fost folosită în centru, un loc cu care nu era obișnuită. „Nu am evoluat foarte mult în mijlocul apărării, dar eu îmi doresc să-mi fac treaba oriunde o să fiu pusă, îmi doresc să ajut echipa națională. M-am simțit bine, pe viitor o să fie și mai bine. Am avut emoții, eu vă spun sincer că înainte de orice meci am emoții, dar sunt emoții constructive, sper.”
Au ajutat-o să-i treacă emoțiile și cele câteva sute de suporteri români care au îngălbenit scaunele gri ale Arenei din Trier. „Am avut un public senzațional, ne simțim ca acasă, le mulțumim din tot sufletul că au venit să ne încurajeze și au fost alături de noi 60 de minute.”
Despre meciul cu Paraguay, o victorie clară cu 29-17, Cristina spune că a fost unul incomod, „pentru că adversarele au jucătoare de talie mică și foarte mică, iar noi avem o talie mult mai mare și de multe ori le-am scăpat printre degete. Sper ca pe viitor să îndreptăm greșelile pe care le-am făcut. Putem spune că azi a fost un meci de încălzire, de mâine începe greul la acest campionat, suntem o echipă în creștere.”
E un vis pe care-l am de când am început handbalul
Și Timea Tătar, pivotul Coronei Brașov, se află la primul Mondial, tot la 28 de ani. Și ea a avut emoții. „A fost un debut cu foarte mari emoții, însă sper să trec peste ele și să ajut echipa cât pot de mult. E ceva de neimaginat să fiu aici, e un vis pe care l-am avut întotdeauna, de când am început handbalul, să particip la un turneu de asemenea anvergură și mă bucur mult că selecționerul mi-a dat șansa.”
Despre meciul cu Paraguay, Timea spune că a fost „o victorie muncită, un meci pe care ne-am dorit foarte mult să-l câștigăm, fiind primul din această grupă. Ne bucurăm că am reușit să debutăm cu dreptul, însă mai avem mult de lucru. Ce n-a mers? Cred că în a doua repriză n-am mai fost așa concentrate, că apărarea n-a mai fost așa mobilă. Dar o să lucrăm la partea asta.”
Despre jocul de duminică cu Slovenia, handbalistele au spus, la fel ca selecțonerul Martin Ambros, că nu l-au pregătit încă în amănunt, concentrându-se pe prima partidă, cu Paraguay. Știu însă că va fi mai greu. „Luăm fiecare meci în parte. Cred că pe zi ce trece va fi tot mai greu, dar suntem concentrate 100% la fiecare meci”, a spus Timea.
Dar după victoria cu Paraguay, o parte din jucătoare, împreună cu selecționerul spaniol, s-au întors în arenă și au rămas în tribună pentru al doilea meci al grupei, Slovenia-Franța, un prilej de-a analiza două din adversarele importante din următoarele zile.
Galerie foto: Sorin Pană (Sportul ilustrat)
Oh là là! Slovenia bate Franța și trimite un avertisment României: „Știm să jucăm handbal!”
Rămași în tribuna sălii din Trier să-și observe la lucru colegele de grupă, Ambros Martin și jucătoarele lui au avut ce să vadă: Slovenia, a doua adversară a României la Campionatul Mondial, e demnă de toată atenția! Iar Franța, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Rio și cu bronz la Campionatul European de anul trecut, va depune mărturie pentru asta.
Luate foarte repede încă din start, jucătoarele lui Olivier Krumbholz s-au văzut distanțate imediat la cinci și chiar șase goluri, iar Slovenia a reușit să-și păstreze un avantaj considerabil până la cabine, unde a intrat la adăpostul unui impresionant 13-10. În punctul ăsta, Slovenia arătase deja destule argumente pentru a fi luată în seamă și, încurajate puternic de albastrul tribunei, franțuzoaicele au realizat și ele că gluma s-a îngroșat: au început să joace mai mult cu pivotul, au profitat de câteva eliminări adverse și, după 40 de minute chinuitoare, au prins din urmă Slovenia: 17-17.
De aici încolo, toată lumea s-a așteptat ca meciul să alunece spre Pineau, Niombla și Lacrabère, numai că interii sloveniei nici n-au vrut să audă treaba asta: două goluri rapide, din două aruncări năprasnice, au readus Slovenia la conducere.
Krumbholz a simțit pericolul, a luat încă un timeout și, cu calm, a cerut jucătoarelor lui să lanseze ultimul asalt. Ascultătoare, franțuzoaicele l-au pornit fără întârziere: au încercat să compenseze prin determinare lipsa creativității din atac, s-au repezit cu capul înainte și brațul ridicat spre poarta excelentei Amrei Pandžić, au avut ultimul atac să egaleze și…au capitulat în fața zgârcitei apărări a Sloveniei.
Învingătoare meritoasă, Slovenia a câștigat cu 24-23 și a pus mâna pe două puncte foarte importante în contabilitatea unei grupe în care pornea cu șansa a cincea.
Mai mult, dacă rămâne în zona aceasta, echipa asta are câteva arme cu adevărat impresionante: interii aruncă fără ezitare de la distanță (au făcut asta împotriva Franței, o specialistă a defensivei), pivoții își fac blocajele cu regularitate, iar extremele pornesc repede pe fiecare contră.
Toate astea descriu o echipă bine legată și încrezătoare care, dacă păstrează același ritm alert din jocul cu Franța, va pune câteva întrebări interesante României.
Alte surprize
Ajunsă la acest Mondial chinuită serios de accidentări, Olanda a pierdut (22-24) cu Coreea de Sud, iar echipa lui Helle Thomsen – antrenoarea lui CSM București – a arătat ca o umbră a finalistei ultimelor două turnee finale.
În alte părți, Brazilia, campioana mondială din 2013, n-a reușit decât un egal cu Japonia, continuându-și pasa proastă din ultima perioadă, iar Polonia a izbutit o altă mică surpriză, 33-30 cu Suedia.
Victoria polonezelor – care au câștigat chiar zilele trecute cu România, la Trofeul Carpați – contează mai ales pentru cei care își fac de pe-acum calcule privind eventuala adversară a României în sferturile de finală.
Tot în grupa României, Spania a depășit destul de clar (28-24) Angola, mai vechea noastră amintire (dureroasă) de la Rio, la capătul unui meci în care a condus de la un capăt la celălalt. Dar ambele echipe au arătat respectabil.
Nu putem spune același lucru despre Danemarca, care a ratat complet startul acestui turneu final. Învinse foarte clar de Muntenegru, 31-24, nordicele s-ar putea să se certe cu Brazilia pentru locul trei într-o grupă dominată deja de Rusia.
În fine, dacă tot vine vorba despre echipe dominatoare, Norvegia a făcut o demonstrație de forță (30-22) în ultimul meci al zilei. Simple spectatoare, unguroaicele lui Kim Rasmussen, antrenorul cu care CSM a câștigat Liga Campionilor acum doi ani, n-au putut face nimic mai mult decât să adune mingile din poartă. Cu obișnuita morișcă din atac, această echipă a Norvegiei
pare din nou decisă să joace pentru aur. Și dacă o va face ca în prima repriză cu Ungaria, campioana en-titre va fi greu de oprit.
Programul României în Grupa A
România – Slovenia, 3 decembrie, ora 15.00
România – Spania, 5 decembrie, ora 21.30
România – Angola, 7 decembrie, ora 19.00
România – Franța, 8 decembrie, ora 19.00
Toate meciurile sunt transmise de Telekom Sport
Prima victorie! România obține succesul așteptat cu Paraguay, începe cu bine Campionatul Mondial din Germania
La Trier, foarte aproape de granița de vest a Germaniei, România și-a început cu dreptul drumul la Campionatul Mondial din Germania: într-o sală ocupată cu totul de gălăgioșii suporteri români, echipa națională a câștigat fără emoții cu Paraguay, cea mai generoasă echipă a grupei.
La capătul unui joc simplu, în care Cristina Neagu și colegele ei au fost interesate doar să se conecteze la atmosfera turneului final, România a câștigat cu 29-17 și privește acum spre Slovenia.
„Suntem la Trier de trei zile, deci suntem nerăbdători să începem”, spunea secundul Horațiu Pașca, pentru Telekom Sport, chiar înaintea meciului cu Paraguay. Și echipa României a demonstrat asta prin începutul energic de meci, când patru-cinci goluri rapide au scuturat rapid toate emoțiile începutului.
Cu apărătoarea Gabi Szucs în tribună, ca jucătoare de rezervă, Ambros Martin și-a propus să mai vadă o dată la lucru jocul cu pivoții și extremele. De fapt, chiar dacă Martin și întreaga lui echipă sunt deciși să nu privească mai departe de meciul următor, miza acestui prim joc nu putea fi alta decât pregătirea duelurilor viitoare. Un soi de meci de încălzire, unul care nu ne va arăta valoarea naționalei României, ci doar câteva idei despre această echipă care încă își caută sistemul și formula de bază.
Astfel, Cristina Laslo și Mădălina Zamfirescu au apărut des la coordonare, Ana Maria Dragut și Cristina Zamfir Florianu au jucat și ele pe cei doi interi, iar Ana Maria Berbece a reușit, la 18 ani, primele ei goluri la un turneu final. Crina Pintea, Aneta Udriștioiu și Zamfir Florianu (cu cinci goluri marcate) au fost foarte active, dar nimeni nu a strălucit și nimeni nu poate cere asta de la meciul cu Paraguay.
Ce urmează
Duminică, de la aceeași oră 15.00, România va juca cu Slovenia, cealaltă adversară (ceva) mai facilă dintr-o grupă A din care mai fac parte Spania, Angola și Franța.
Primele patru clasate se califică în sferturile de finală, unde locul unu din grupa României joacă cu locul patru dintr-o grupă B foarte puternică, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.
Primele declarații
Chiar la finalul meciului cu Paraguay, Cristina Zamfir Florianu s-a uitat înapoi spre un „un joc bun cu un adversar oarecum incomod, pentru că ele au avut jucătoare de talie mică, iar echipa noastră nu este așa. Dar a fost un meci în care am încercat să îndreptăm unele lucruri și să punem la punct tot ce mai e nevoie, pentru că de mâine începe greul la acest campionat”, a spus interul dreapta la microfonul Telekom Sport.
Florianu, care e cea mai bună marcatoare din Liga Florilor, s-a referit apoi la faza de apărare: „nu am reușit să ne concentrăm foarte bine, iar ele, fiind foarte micuțe, ne-au scăpat printre degete. Urmează acum echipa Sloveniei, care este în creștere, deci ne așteaptă un meci mult mai greu decât cel de azi.”
Întrebat și el despre ce a putut testa cu Paraguay, antrenorul Ambros Martin s-a arătat mulțumit de cele
„două puncte facile, după un meci bun, și ne bucură acest lucru, pentru că primul meci de la un turneu final este întotdeauna mai dificil. Echipa a tratat cu seriozitate ceea ce ne-am propus. Am văzut un adversar care a luptat bine și ne-a surprins puțin prin stilul de joc diferit, cu multe acțiuni de unu la unu. A fost un bun test pentru noi și promitem că încercăm să facem tot ce depinde de noi pentru a ne îndeplini obiectivele. Poate cel mai important aspect este acela de a ne adapta la formatul acestei competiții, care îți permite să mai și pierzi meciuri în grupă, dar când vor veni fazele eliminatorii trebuie să dăm tot ce avem mai bun. Important este să o luăm treptat, meci cu meci, și să adunăm cât mai multe puncte în grupă.”
România – Paraguay 29-17 (16-7)
Dedu, Dumanska – portari; Udriştioiu 4, Geiger 2, Buceschi 1, Neagu 3, Laslo 1, A.M. Popa 3, Ardean Elisei 2, Florianu 5, Pintea 3, Berbece 3, Tomescu, Zamfirescu, Tatar 2, Dragut 1. Antrenor: Ambros Martin
Galerie foto: Sorin Pană (Sportul Ilustrat)
Ambros Martin: „Trebuie să profităm mai bine de potențialul nostru. O avem pe Cristina, dar avem și alte jucătoare cu potențial”
România debutează astăzi la Campionatul Mondial de Handbal feminin din Germania, în meciul cu Paraguay, de la ora 15.00. E un turneu final pentru care nici antrenorul, nici fetele, nici Federația n-au făcut pronosticuri și n-au setat obiective îndrăznețe, pentru că naționala se află într-un proces de reconstrucție, cu țintă finală participarea (cu succes) la Jocurile Olimpice din 2020.
Turneul marchează însă și un an de când România îl are pe bancă pe Martin Ambros, unul dintre cei mai buni antrenori din handbalul internațional. În debutul turneului – primul Campionat Mondial pentru el –, spaniolul ne-a vorbit despre anul petrecut antrenând România: cum se simte în postura de selecționer, ce progrese vede în jocul și pregătirea echipei, pe ce s-a axat în acest an și cum construiește o echipă în jurul Cristinei Neagu.
Cum vede echipa după un an
Eu am văzut o schimbare în bine, un pas important în față în ce privește calitatea individuală a jucătoarelor. Unele din ele au plecat să joace în afara țării, au ieșit din zona lor de confort, și nu doar asta, ci și-au asumat multă responsabilitate la echipele lor. Și responsabilitatea asta nu se vede doar în minutele de joc, ci și în faptul că au fost minute importante. Și nu doar în performața bună, ci și în faptul că atunci când nu le-a ieșit bine, și-au asumat responsabilitatea asta. Și, fiind departe de casă, reflectează mai mult la asta.
Am muncit cu un grup amplu de jucătoare, am vrut să vedem cât mai multe jucătoare, ca să le cunoaștem cât mai bine. E important și că, fiind mai mare numărul de jucătoare, există și o concurență între ele. Multe jucătoare văd că au posibilitatea de a veni la echipa națională, și asta le poate motiva și ajuta zi de zi la cluburi.
Apoi, s-a format un grup mai mult sau mai puțin omogen care a venit la ultimele convocări. Cu jucătoare destul de tinere – multe dintre ele vor debuta la un Campionat Mondial, sau au făcut-o la Europeanul trecut. Și acest vis, acest suflet pe care îl pun jucătoarele tinere, cu experiența celor veterane, pe care le-am convocat doar la meciurile oficiale, ne pot ajuta să construim o echipă mai omogenă.
Progrese la pregătirea fizică
Se văd progrese, muncim foarte serios. Cred că fetele au înțeles că trebuie să fie mai bine pregătite fizic, și se vede. Asta e foarte important, am văzut îmbunătățiri. Și din punct de vedere al mentalității am văzut progrese, jucătoarele știu de ce vin aici, ce vrem să facem de fiecare dată. E un obiectiv clar, toată lumea îl știe, e Tokyo. În parcursul nostru spre Tokyo, drumul e cel mai important. Dar nu vorbesc de Campionatul Mondial sau de vreun meci de calificare, ci de fiecare training camp. Fiecare reunire a lotului e importantă să ne aducă cu un pas mai aproape. Când ne întâlnim la următoarea, nu putem face niciun pas în spate. Mereu în față. Asta încercăm să facem.
Jucătoarele cred mai mult în ele
Meciurile de la Trofeul Carpați au fost un test important. Am văzut că jucătoarele s-au pus în slujba echipei. În repriza a doua cu Polonia, când eram conduse cu opt goluri, toate și-au suflecat mânecile și au hotărât că vor lupta una pentru cealaltă. A venit de la ele. Și cu Brazilia a fost la fel, timp de 60 de minute, și în minutele în care au jucat în cinci jucătoare au ținut mereu fruntea sus.
O echipă care să nu depindă așa mult de Neagu
Sunt îmbunătățiri și aici. O spun pentru că asta o poate ajuta și pe ea, să nu mai simtă așa multă responsabilitate. În ultima fază a meciului cu Brazilia, cea care a adus victoria, Cristina n-a participat, era ținută om la om. Avem situații în care s-o scoatem din marcaj, dar în loc de asta am decis să n-o scoatem, și responsabilitatea au preluat-o cele care erau în atac. În al doilea meci, la fel, Cristina n-a jucat, și restul jucătoarelor au preluat rolul ăsta.
Cred că trebuie să profităm mai bine de potențialul nostru. Adică: o avem pe Cristina, vom profita la maxim de ea. Dar avem și alte jucătoare cu potențial. Și când ele sunt pe teren, trebuie să creăm oportunități să le punem în valoare, să le ajutăm să știe că sunt create pentru ele, să-și asume responsabilitatea și s-o facă cu determinare.
Iar jucătoarele trebuie să-și asume această responsabilitate, pentru că se vede clar în momentele dificile, toate se uită spre Cristina. Nu privesc spre poartă, ci la ea. E mai bine să privim spre poartă, și să știm că ea e acolo, în stânga.
Rolul de selecționer
Pentru mine, personal și profesional, e pozitiv să pot să lucrez zi de zi la club, și apoi să vin aici, un rol nou, unde trebuie să schimb destul de multe lucruri. Aici trebuie să ne concentrăm munca în două-trei zile. E foarte diferit cum muncim la Gyor, unde avem mai mult timp. Aici e totul mai restrâns, și asta mă ajută mult ca antrenor.
M-a ajutat mult și să am puțină distanță între meciuri – unul azi, unul mâine, altul peste două zile – ca să nu dau mare importanță victoriilor, dar nici înfrângerilor. Nu e timp pentru asta. Psihologic, trebuie să fii foarte puternic. Și eu sunt responsabil ca și echipa să fie puternică. Eu știu că sunt puternic din punct de vedere psihologic. Nu mă afectează înfrângerile, nici victoriile.
Cum manageriezi victoriile și înfrângerile e important la un turneu final. Iar la campionatul mondial, spre deosebire de cel european, e foarte dificil. Pentru că joci o grupă unde este esențial locul pe care te clasezi, pentru adversarul pe care îl vei întâlni în optimi. Sunt două meciuri eliminatorii care te pot duce într-o semifinală ipotetică. Poți face o primă fază incredibilă, să câștigi toate meciurile, și apoi în ziua decisivă, să nu reușești. Sau invers.
Eu sunt aici ca să nu permit ca fetele să se simtă afectate de vreo înfrângere. Nu avem timp. Vom pierde meciuri? Cu siguranță. Trebuie să știi să pierzi și când să pierzi. Și pornind de acolo, să înțelegi de ce ai pierdut și să te îmbunătățești pentru ziua următoare. Nu voi lăsa pe nimeni să le încarce pe jucătoare, nici după înfrângeri, nici după victorii. Pentru că și victoria e periculoasă, dacă nu știi s-o manageriezi. Ne poate urca mai sus decât suntem.
Din grupa României fac parte, pe lângă Paraguay, și Slovenia, Spania, Angola și Franța. Primele patru clasate se califică în sferturi, unde locul unu din grupa României joacă cu locul patru dintr-o grupă B foarte puternică, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.
Lotul României pentru Mondial
Portărițe: Denisa Dedu și Yulia Dumanska
Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei și Ana Maria Popa (fostă Iuganu)
Interi stânga: Cristina Neagu, Cristina Zamfir Florianu și apărătoarea Gabi Szucs
Coordonatori: Eliza Buceschi, Cristina Laslo și Mădălina Zamfirescu
Pivoţi: Crina Pintea, Cynthia Tomescu și Timea Tătar
Interi dreapta: Melinda Geiger și Ana Maria Dragut
Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu și Ana Maria Berbece, mezina echipei
„2015 a fost alt campionat, cu alte jucătoare, alte echipe, alte meciuri. Acum suntem altă echipă”
A 23-a ediție a Campionatului Mondial de Handbal feminin a debutat vineri, în Germania, țara în care s-au publicat primele reguli ale jocului, acum 100 de ani. Germania - Camerun a fost 28-15. Medaliată cu bronz la ediția din 2015, România – singura echipă națională care-a fost prezentă la toate cele 23 de ediții -, va deschide cu Paraguay, sâmbătă de la ora 15.00. Prin obiectivul propus (locurile 1-6, sau chiar 1-8), Federația Română a încercat să nu pună multă presiune pe umerii jucătoarelor, care totuși o simt: o simt de la presă, care le întreabă mereu de medalie, de la suporteri, de la toți cei care așteaptă în fiecare an ca „Moș Crăciun să le aducă un cadou prin naționala de handbal”, cum a spus Cristina Neagu.
E însă un Campionat Mondial care surprinde echipa României într-un proces de reconstrucție, început deja de anul trecut, după Jocurile Olimpice de la Rio. Dar dacă la Europeanul din 2016, unde s-a clasat pe cinci, lotul avea încă în componență jucătoare cu experiență ca Oana Manea sau Paula Ungureanu, acum România pornește la drum cu mai multe debutante. Din echipa care acum doi ani câștiga medalia de bronz, doar șase jucătoare sunt acum în lot: Neagu, Eliza Buceschi, Valentina Ardean-Elisei, Gabi Szucs, Melinda Geiger și Crina Pintea. Asta par să repete atât jucătoarele, cât și antrenorul Ambros Martin de fiecare dată când sunt întrebați de șanse, așteptări și obiective: că toată lumea își dorește un rezultat cât mai bun, dar toate calculele și așteptările trebuie adaptate la contextul în care se află echipa.
„Medalia din 2015 a fost justificată și meritată, dar a fost acum doi ani”, ne-a spus Ambros. „Au câștigat-o și nu le-o va lua nimeni. Acum vom lupta – toată echipa – pentru un nou campionat, pentru cele trei medalii puse la bătaie. Și e un campionat deschis. Dar ce-a fost, a fost în trecut, cu echipa de atunci.”
Gabi Szucs (33 de ani), care a jucat un rol esențial în apărare și în 2015, și în 2016, a subliniat aceeași idee: „În 2015 a fost alt campionat, alte jucatoare, alte echipe, alte meciuri. Acum suntem altă echipă, s-au schimbat multe, sunt jucătoare mai tinere. Am rămas puține din fosta echipă.”
Ce e esențial acum, spune Gabi, e ca jucătoarele cu experiență să le ajute pe noile venite să se integreze. „Trebuie să le ajutăm pe fetele noi să se acomodeze, cu răbdare, încurajare, trebuie să ne ajutăm mult între noi.”
Interul stâng care joacă la Dunărea Brăila observă însă și faptul că echipa are deja un an de când e antrenată de Ambros, și înțelege mai bine ce i se cere. „Ne-am obișnuit cu ce-și dorește sau ce așteaptă și el de la noi, și din apărare și din atac, deja am început să ne înțelegem mult mai bine.”
Extrema dreapta Aneta Udriștioiu (28 ani), ne-a vorbit și ea de așteptările pe care le simte în jurul naționalei de handbal: „Toată lumea are așteptări de la echipa națională și este normal. Dar acum s-a schimbat mult generația, suntem foarte multe jucătoare noi, tinere, care probabil o să simtă presiunea altfel. Bineînțeles că o să ne ajutăm între noi, de asta suntem o echipă și ne dorim mult să fim unite acolo.”
Aneta are chiar pe același post o colegă extrem de tânără, Ana Maria Berbece: „Mă bucur foarte mult pentru Ana, e o fată tânără, muncitoare, și mă bucur mult că a prins la 18 ani lotul. Cred că toată lumea are emoții, și eu am emoții, și probabil toate fetele. Dar sper să-i treacă, să ne treacă, să ne eliberăm de presiune și să ne vedem de joc.”
Cu ce gând pornește jucătoarea CSM-ului? „O să luăm fiecare meci în parte, sperăm să jucăm de la meci la meci mai bine, să ne punem la punct toate detaliile până la meciul cu Franța, ultimul din grupă. Să arătăm un handbal de calitate, să ne batem acolo pe teren. E clar că mai avem mult de muncă, atât în faza de apărare, cât și în faza de atac, dar ne dorim într-adevăr să facem rezultate bune, să creștem, cum a zis toată lumea, de la meci la meci.”
„E normal că-mi doresc, orice sportiv are dorința mare. În primul rând să ne întoarcem acasă sănătoase, și să avem un rezultat frumos cu care să fim și noi mulțumite că am făcut tot ce-am putut, și suporterii noștri, care ne susțin și sunt alături de noi”, spune și Gabi Szucs.
În ce cred cele două handbaliste că stă forța acestei echipe tinere? Unitatea grupului o să fie punctul nostru puternic, spune cu hotărâre Aneta. „Și apărarea, bineînțeles. Trebuie să lucrăm mult la ea; cu o apărare bună o să câștigăm multe meciuri.”
Gabi crede că va conta și atmosfera bună pe care o simte în echipă. „Nu contează câți ani ai tu, câți are ea, dacă sunt 10 ani diferență, să zicem. Suntem coechipiere, luptăm pentru același obiectiv. Contează că avem aceeași direcție și aceeași dorință.”
Campionatul Mondial din Germania începe pe 1 decembrie. România va debuta cu Paraguay (pe 2 decembrie, la ora 15.00), într-o grupă din care mai fac parte Slovenia, Spania, Angola și Franța. Primele patru clasate se califică în sferturi, unde locul unu din grupa României joacă cu locul patru dintr-o grupă B foarte puternică, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.
Lotul României pentru Mondial
Portărițe: Denisa Dedu și Yulia Dumanska
Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei și Ana Maria Popa (fostă Iuganu)
Interi stânga: Cristina Neagu, Cristina Zamfir Florianu și apărătoarea Gabi Szucs
Coordonatori: Eliza Buceschi, Cristina Laslo și Mădălina Zamfirescu
Pivoţi: Crina Pintea, Cynthia Tomescu și Timea Tătar
Interi dreapta: Melinda Geiger și Ana Maria Dragut
Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu și Ana Maria Berbece, mezina echipei
„E un vis din copilărie să joc la un Campionat Mondial.” Ce spun două dintre debutantele României despre primul lor turneu final
„Nu vreau să pun presiune pe fete”, a spus de mai multe ori căpitanul României, Cristina Neagu, înainte de plecarea spre Campionatul Mondial din Germania. „E un Campionat Mondial la început de ciclu olimpic, cu o echipă naţională în reconstrucţie, cu foarte multe jucătoare poate nu neapărat tinere, dar lipsite de experienţă la acest nivel.”
La ultima întâlnire cu presa a naționalei de handbal, înainte de plecarea spre Germania, s-a vorbit mult despre lotul tânăr cu care abordează România a 23-a ediție a Campionatului Mondial, și mai ales de lipsa de experiență a acestuia. Dincolo de media scăzută de vârstă – în jur de 25 de ani –, multe jucătoare participă pentru prima oară la un turneu final de anvergură, chiar dacă nu toate au 20 de ani.
Două dintre ele sunt Cynthia Tomescu și Timea Tătar, ambele pentru prima oară în lotul României la un turneu final, ambele luptând pentru postul de pivot, unde titulară e Crina Pintea. Înainte să plece spre Germania, ne-au vorbit despre ce-au simțit când au aflat că merg la turneu, ce așteptări au și ce învață din colaborarea cu Ambros Martin.
Cynthia și Timea au multe lucruri în comun. Joacă pe același post, s-au născut și au crescut la Baia Mare, cu care au câștigat campionatul în 2014, iar acum sunt colege la Corona Brașov. Și merg împreună pentru prima oară la un turneu final, la 26, respectiv 28 de ani.
„E adevărat ce scrie în presă?”, au întrebat-o pe Cynthia familia și prietenii după încheierea Trofeului Carpați, când selecționerul a anunțat lotul final. „Toată lumea mă întreba, unii prieteni mi-au scris chiar la 7 dimineața. Cu mama am vorbit prima oară, cu ea vorbesc mereu, și le-am zis că da, e adevărat.”
„Cu acest gând am venit la Trofeul Carpați, îmi doream foarte mult să ajung (la Campionatul Mondial n.a). Sper să joc și să fie o experiență frumoasă.”
Deși e în fața primului turneu final, nu simte încă emoțiile debutului, ajutată și de faptul că se simte bine în mijlocul fetelor, alături de care a mai jucat la echipele de club. „Probabil că emoțiile vor fi mai mari când ajung acolo. Pot să spun că sunt norocoasă pentru că am jucat cu majoritatea fetelor la cluburile din țară la care am mai fost, și chiar mă simt bine.”
Cum simte presiunea de care vorbea Cristina Neagu? „Cred că fiecare fată percepe presiunea într-un mod diferit. Pentru mine probabil e altfel fiind la prima competiție de acest fel. Da, e o anumită presiune, dar noi ne dorim să fie cât mai bine acolo.”
Îi place să lucreze cu Ambros, îi place cum pregătește fiecare meci, și îi place mai ales că simte că antrenorul are încredere în ea. „Și când am mai purtat anumite discuții cu el, simt că are încredere în fiecare jucătoare.”
Celălalt pivot debutant, Timea Tătar, conștientizează mai mult importanța momentului: „Am emoții, îți dai seama, fiind primul campionat mondial pentru mine, și primul turneu final de asemenea anvergură. Am fost foarte bucuroasă când am aflat, e un vis din copilarie să ajung la un turneu final și să fiu alături de cele mai bune jucătoare din lume. E ceva de vis. Mă bucur că am reușit să ajung aici, am muncit mult pentru asta și sper să fie ok.”
Despre așteptările pe care le au mereu românii de la echipa de handbal, Timea spune că le simte. „Cred că într-un fel se simte presiunea, fără să te gândești la ea. E greu, pentru că oamenii au așteptări mari de la noi, însă noi sperăm, și chiar o vom face, să dăm totul pe teren și să mulțumim pe toată lumea. Ne propunem să ne clasăm cât mai sus. Dar, cum s-a zis și la conferință, o să ne pregătim pentru fiecare meci în parte și vrem să ieșim mulțumite de pe teren la fiecare meci.”
Cum văd punctele puternice ale echipei României? Unitatea grupului și apărarea, sunt de acord. „Se lucrează destul de mult pe apărare, spune Timea. Ambros pune accent foarte mult. În meci cred că apărarea ar trebui să fie punctul forte, să dăm goluri cât mai ușoare pe contraatac și pe faza a doua, asta cred că ne-ar ajuta foarte mult.”
„Ambros e un antrenor foarte bun, un om foarte răbdător, îți explică, te ia deoparte, îți spune ce să faci, ce nu faci bine. Mi-am dorit să lucrez cu el de când jucam la Baia Mare și aveam meciuri în Champions League și el era antrenorul Gyorului. Îmi plăcea mult. Am învățat de la el să dau mai mult de la mine, să-mi concentrez toată atenția asupra echipei, asupra lucrurilor pe care le fac în acel moment.”
Campionatul Mondial din Germania începe pe 1 decembrie. România va debuta cu Paraguay (pe 2 decembrie, la ora 15.00), într-o grupă din care mai fac parte Slovenia, Spania, Angola și Franța. Primele patru clasate se califică în sferturi, unde locul unu din grupa României joacă cu locul patru dintr-o grupă B foarte puternică, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.
Ambros Martin simte deja adrenalina unui Campionat Mondial: "Sunt destul de interesat să concurez!". Ce a spus selecţionerul despre Angola, surpriza neplăcută a României de la Jocurile Olimpice de la Rio
Pentru al doilea turneu final consecutiv, naţionala feminină merge cu Ambros Martin la comandă, ninemi altul decât antrenorul care în 2017 a câştigat Liga Campionilor cu Gyor. La prima vedere, România se află într-o situaţie de excepţie înaintea Campionatului Mondial: are la dispoziţie antrenorul cel mai bun la nivel de cluburi din acest an, dar şi cea mai bună jucătoare a lumii în 2016, Cristina Neagu. Dar în profunzime, lucrurile nu stau însă chiar atât de bine.
Jobul antrenorului spaniol la naţionala României este mult mai dificil decât la campioana Ungariei, iar asta se simte din plin atunci când vorbeşte de aşteptări, de obiective. De la un discurs de câştigător de Champions League, Ambros Martin a trecut la altul mai temperat, fără promisiuni. Chiar şi el participă în premieră la un Campionat Mondial. ”Sunt debutant (n.r. zâmbeşte). Mă simt ca un tânăr care are multe de învăţat, şi nu mă refer aici la vârstă, chiar de la unele fete din echipă care au o altă experienţă în spate în acest tip de competiţie. Dar sunt încântat că am o astfel de ocazie, să merg la un Campionat Mondial. De asta sunt aici, la naţionala României, pentru că îmi doresc să joc în acest gen de competiţii şi mă simt foarte bine”, ne-a relatat Ambros Martin, convins deja de faptul că un turneu final al echipelor naţionale este ceva diferit faţă de ce se întâmplă în general la nivel de cluburi.
Înaintea Campionatului Mondial, selecţionerul a avut / are doar şase antrenamente full cu echipa, trei înaintea Trofeul Carpaţi de la Craiova şi trei înaintea partidei cu Paraguay de sâmbătă, adică debutul la turneul final. ”Nu am avut foarte mult timp la dispoziţie de pregătiri, dar cred că cel mai important lucru este să jucăm măcar la nivelul standard al nostru. Plecând de aici, trebuie să găsim câteva lucruri extra. Sunt multe jucătoare tinere în lot, iar ca spirit de echipă ele trebuie să ajungă în acel punct încât sunt foarte înfometate să joace fiecare meci, indiferent de numele adversarului. Ambiţia este un aspect foarte important în obţinerea unor rezultate”, a susţinut Ambros Martin, convins că acest factor extra tehnico-tactic poate să aducă un mare plus echipei.
De altfel, antrenorul a tot insistat în această perioadă pe implicarea totală a jucătoarelor, dar şi pe faptul că ”toată lumea de aici, din România, trebuie să înţeleagă că acestă echipă nu este cea care a câştigat o medalie la ultimul Campionat Mondial”. Din start, antrenorul spaniol a încercat să ia presiunea de pe fete.
- ”Acum jucăm într-o nouă competiţie, nu ne gândim nici măcar la adversarul din optimi, ci în primul rând trebuie să credem în noi şi să dăm maximum de la un meci la altul”, Ambros Martin, selecţioner România
Când a venit vorba despre ambiţiile şi aşteptările personale la acest Campionat Mondial, Ambros Martin a dat senzaţia că simte deja adrenalina: ”Sunt destul de interesat să concurez. Sunt pregătit pentru a fi cu adevărat competitiv cu echipa”. ”Ritmul” s-a domolit însă rapid, când am abordat subiectul adversarilor din grupă: ”Avem o grupă dificilă, nu sunt adversari uşori. Dacă vă gândiţi că Angola ar putea fi un adversar mai lejer pentru că vine din Africa, atunci vâ înşelaţi. Aţi văzut ce s-a întâmplat anul trecut la Jocurile Olimpice, nu numai cu România, Angola a suprins şi Brazilia. Nimeni nu ştie cine este Paraguay, nu ne va fi uşor să o învingem. În primul rând, noi trebuie să rămânem concentraţi la fiecare joc şi să dăm tot ce e mai bun, apoi să privim înainte. Iar când dăm de Franţa, trebuie să uităm, de asemenea, că a fost medaliată la ultimul Campionat European. Nu trebuie să privim că sunt mai buni decât noi sau noi nu suntem la fel de buni precum ei. Trebuie să fim doar foarte bine pregătiţi, gata de a concura şi să dăm totul pentru echipa naţională”.
Într-un clasament al şanselor la Campionatul Mondial, România este văzută pe locul 11. ”Nu cred în astfel de predicţii, pentru că în acest tip de competiţii joci prima fază în sistem ligă, trebuie să califici pentru următoare fază. Poţi să faci nişte calificări fantastice, să câştigi toate meciurile, iar în optimi poţi să prinzi o zi proastă cu locul 4 din grupa cu care te împerechezi, să pierzi şi eşti afară. Nu-mi pasă pe ce poziţie suntem acum în orice ierarhie, îmi pasă doar de Paraguay şi de o bună pregătire, să dăm totul la fiecare antrenament şi la fiecare joc”.
- ”Franţa şi Spania au experienţă la cel mai înalt nivel, de cele mai multe ori au fost în Top 5 în ultimii 10-12 ani. Dar este o competiţie nouă, trecutul contează dar nu foarte mult, iar dacă vrem să fim parte a acestei istorii, trebuie să plecăm de aici, de la zero”, Ambros Martin.
România are ca obiectiv o calificare cel puţin în sferturile de finală, dar este un obiectiv intermnediar. Ambros Martin & Co au ca principală ţintă calificarea la Jocurile Olimpice din 2020.
Programul României la Campionatul Mondial de handbal feminin:
România - Paraguay 2 decembrie, ora 15:00
România - Slovenia 3 decembrie, ora 15:00
România - Spania 5 decembrie, ora 21:30
România – Angola 7 decembrie, ora 19:00
România – Franţa 8 decembrie, ora 19:00
Meciurile se văd în România la TelekomSport
Frumoasă şi războinică! Gabriella Szucs: "Mereu sunt optimistă, aşa trebuie să intri în război, doar aşa poţi fi învingător". Campionatul Mondial de handbal debutează vineri
Naţionala României pune mare bază pe sistemul de apărare la Campionatul Mondial de handbal feminin, care debutează vineri seara cu partida dintre Germania şi Camerun. Acest lucru l-a întărit chiar liderul primei reprezentative, Cristina Neagu:
”Cu siguranţă că jocul nostru mai poate fi mult îmbunătăţit în fiecare compartiment. Şi da, cred că apărarea noastră trebuie îmbunătăţită şi cred că apărarea noastră va fi elementul cel mai important la acest Campionat Mondial. Dacă vom reuşi să avem o apărare puternică, să nu primim foarte multe goluri, atunci ne va fi şi nouă mai uşor să înscriem mai uşor goluri pe contraatac şi faza a doua. Dacă vom primi multe goluri, ne va fi foarte greu şi în atac să marcăm la fel de multe goluri, aşa că ne bazăm foarte tare pe apărare”.
O parte din greutatea jocurilor va cădea, aşadar, pe umerii jucătoarelor care vor face ambele faze sau vor intra exclusiv pentru faza de apărare. Crina Pintea, Gabriella Szucs, chiar Ana Maria Dragut, Cristina Zamfir şi Cyntia Tomescu la nevoie vor fi în linia întâi, în centrul apărării, acolo unde probabil se vor da câteva din cele mai dure bătălii. Jucătoare cu mare experienţă, Gabriella Szucs (33 ani) se simte într-o formă fizică foarte bună şi este gata de luptă. ProSport a stat de vorbă cu handbalista de la Dunărea Brăila care a reprezentat România şi la ultimele trei turnee finale, unde s-a clasat pe locul 3 la Mondialul din 2015, locul 9 la Jocurile Olimpice de la Rio şi locul 5 la Campionatul European din 2016.
Gabi, cum te simţi acum, cu puţin timp înaintea startului Campionatului Mondial?
Am câteva emoţii în sensul bun, este şi normal să fie aşa, abia aştept să începem, pentru asta am muncit tot anul, iar un Campionat Mondial este şi printre cele mai importante competiţii pentru un sportiv. Fizic sunt foarte bine. Slavă Domnului, nu am avut probleme, nu am fost accidentată. Sunt pregătită şi sufleteşte, pregătită din toate punctele de vedere pentru acest turneu final.
Cum ţi se pare echipa în momentul de faţă comparativ cu Campionatul European 2016?
Au fost câteva schimbări la echipă, dar din fericire fetele noi care au venit s-au integrat foarte repede la ceea ce îşi doreşte Ambros Martin, mai sunt doar câteva lucruri de pus la punct. Esate adevărat că înaintea acestui turneu final am avut şi puţin timp la dispoziţie pentru pregătire, Champions League s-a prelungit până de curând, dar cu sufletul şi cu dorinţă putem face un rezultat bun şi frumos în Germania.
Probabil vei fi una din jucătoarele care vei avea o mare responsabilitate în sistemul defensiv. Eşti pregătită pentru a lupta în linia întâi?
Sunt pregătită, sunt o luptătoare, abia aştept meciurile, vom debuta sâmbătă cu Paraguay. Le mulţumim şi suporterilor că sunt alături de noi, că ne încurajează prin mesaje tot timpul, chiar avem nevoie de ei în aceste bătălii care vor urma.
Franţa sau Spania, care echipă ţi se pare mai dură?
Ambele echipe sunt foarte puternice, dar la un Campionat Mondial cred că ajung numai cele mai bune reprezentative. Noi luăm fiecare meci în parte, începând de la Paraguay şi până la Norvegia, toate sunt la fel de importante şi trebuie tratate cu mare seriozitate.
Ce aşteptări ai de la acest Campionat Mondial?
Îmi doresc foarte mult un rezultat bun şi frumos, să ne întoarcem sănătoase acasă. La final să fim mulţumite că am făcut tot ce am putut, că am luptat, că am pus sufletul, să ocupăm un loc frumos pe care îl merită România.
Eşti optimistă în privinţa şanselor României la acest Mondial de a realiza lucruri importante?
Mereu sunt optimistă, aşa trebuie să intri în război, doar aşa poţi fi învingător.
România a ajuns de miercuri în Germania, efectuând deplasarea cu 17 handbaliste. Naţionala va juca în Grupa A, la Trier, cu Paraguay, Sloveniam, Spania, Angola şi Franţa, aceasta fiind şi ordinea jocurilor. Debutul este sâmbătă, la ora 15:00, cu Paraguay.
Handbal feminin - echipa națională | INTERVIU | Melinda Geiger: ”Am auzit că se aşteaptă foarte mult de la mine...”. Ce nu se ştie despre interul dreapta, cât timp va mai juca la naţională şi de ce îşi doreşte să învingă Franţa cu orice preţ la Campionatul Mondial
Naţionala feminină de handbal abordează Campionatul Mondial de handbal feminin cu un ”mixt” de jucătoare, unele cu mare experienţă, precum Cristina Neagu, Valentina-Ardean Elisei, dar şi altele la început de drum spre marea performanţă. La 30 de ani, Melinda Geiger intră deja în prima categorie, mai ales că azi se poate lăuda şi cu o experienţă bogată la echipa naţională. Interul dreapta din Baia Mare, care activează la echipa franceză Brest, va juca în Germania la al 8-lea turneu final şi bineînţeles că şi în cazul ei aşteptările sunt mari!
Apariţiile Melindei Geiger la echipa naţională nu au fost pasagere. Ea chiar a contribuit la două medalii obţinute de România în ultimul deceniu, bronz la Campionatul European din 2010 şi bronz la Campionatul Mondial de acum 2 ani. Deşi de la debutul într-un turneu final au trecut deja 9 ani – de la Campionatul European din 2008 -, tricolora nu se simte deloc o ”veterană” la lot. Cum se simte Melinda Geiger înaintea acestui turneu final şi cu ce gânduri a plecat spre Germania, citiţi în interviul oferit pentru cititorii ProSport.
Meli, bine ai revenit la echipa naţională. În primul rând, cum te simţi, acum, înaintea participării la un nou turneu final?
Sunt puţin obosită după meciurile disputate în această toamnă în Liga Campionilor şi în campionatul Franţei, însă sper să fiu bine din momentul în care vom începe meciurile oficiale la echipa naţională.
Ai avut o toamnă destul de interesantă la Brest, la meciul din Franţa cu Gyor ai fost chiar jucătoarea numărul 1 pentru echipa ta...
Au fost meciuri grele în care am încercat să dau tot ce pot pe teren. În schimb, după cum s-a observat, am obosit în unele meciuri, n-am mai fost atât de lucidă pe cât speram să fiu şi am căzut puţin, dar sper să îmi revin.
Cu ce gânduri ai revenit la echipa naţională? Eşti înaintea unui nou turneu final, ai socotit la a câta competiţie majoră vei fi prezentă?
Sincer, nu am socotit. Sunt chiar spre final. Mai am vreo două turnee, acesta şi pe următorul, apoi cred că îmi voi face şi eu retragerea pentru că nu mai pot din cauza genunchilor. Nu că nu aş vrea, dar nu mai pot să rezist. Ce îmi doresc eu de la acest Campionat Mondial este să văd că fiecare fată luptă de la meci la meci. Atât! Nu mă gândesc la un loc anume, ci doar să creştem de la un joc la altul.
Îţi vine să crezi că ai devenit o ”veterană” la echipa naţională?
Sincer, nu mă văd veterană. Cred că niciodată nu o să mă văd într-o astfel de situaţie, dar realitatea este total diferită, deoarece sunt printre puţinele fete din echipă care au mai fost la campionatele finale. Iar asta cred că îmi dă un cuvânt de spus în conducerea echipei sau în bunul mers al lucrurilor.
Te responsabilizează o dată în plus faptul că acum se aşteaptă mai mult de la tine?
Am auzit că se aşteaptă foarte mult de la mine, mă responsabilizează mai mult, într-adevăr, prin prisma experienţei. Dar nu mă stresez deloc din acest punct de vedere pentru că ştiu ce pot şi unde pot să ajung dacă într-adevăr sunt într-o formă maximă.
Vii din campionatul Franţei, echipa lui Olivier Krumbholz este una din adversarele României. Probabil că ai luat pulsul adversarelor, ce ne poţi spune despre Franţa?
Este o echipă puternică şi la fel ca noi au şi foarte multe jucătoare tinere. Asta o să le dea un plus, la fel cum o să ne dea şi nouă, prin prisma avântului tineresc, dacă pot spune aşa. Sunt puternice la fel ca noi, dar nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla. Noi, eu îmi doresc foarte mult să le batem, deoarece ştiu cum sunt şi ştiu cum vor veni în faţa mea şi o să-mi spună: ”Hei, v-am bătut!”. Nu-mi doresc acest lucru!
Am vorbit puţin. Ea îşi doreşte în primul rând să fie sănătoasă şi să joace. Nu ştiu cât de bine va intra în echipă, deşi am văzut ultimul meci al Franţei cu Slovenia (n.r. scor 26-18), a jucat foarte bine. Nu e pregătită pe handbal la momentul actual, Depinde, ştii cum e cum jucătoarele, o dată eşti sus, o dată eşti mai jos...
Franţa locul 1, România locul 2 sau invers?
Nu ştiu, dar o să ne batem cu fiecare echipă, ne aşteaptă meciuri grele. Avem şi experienţa de la Jocurile Olimpice de la Rio, când am spus că batem Angola şi ne-am furat-o de la ele. Grupa noastră este grea, oricine ce ar zice. Dar important este că o vom lua treptat.
Tu cum simţi echipa în momentul de faţă?
Simt că mai avem multe de lucrat în atac, dar şi în apărare, însă suntem puternice. Şi sunt sigură că vom ajunge acolo unde ne dorim dacă acele mici detalii sunt puse la punct.
Şi până unde îşi doreşte Melinda Geiger să ajungă la acest Campionat Mondial?
Până unde mă duce Domnul, sincer, la echipa naţională (n.r. zâmbeşte Melinda Geiger)
- Melinga Geiger are în spoate două Campionate Mondiale, patru Campionate Europene şi o participare la Jocurile Olimpice
- România va debuta pe 2 decembrie la Campionatul Mondial, într-o partidă cu Paraguay. Turneu final se vede în ţară la Telekom Sport
Handbal feminin - echipa națională | Cristina Neagu: ”Da, România este pregătită să joace în orice situaţie!”. Liderul naţionalei de handbal feminin a vorbit despre şansele României la Campionatul Mondial, cum simte echipa şi care ar trebui să fie baza de pornire pentru marile victorii
România este în bloc-start pentru Campionatul Mondial de handbal feminin din Germania, programat în perioada 1-17 decembrie. Naţionala va fi condusă în luptă de Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare din lume în ultimii 2 ani. Echipa care ne va reprezenta a fost prezentată oficial marţi, la Rin Grand Hotel, în cadrul unei conferinţe de presă. Cu această ocazie, liderul echipei naţionale a răspuns la toate întrebările adresate de jurnalişti.
Nu a existat timp şi pentru interviuri individuale cu Cristina Neagu, astfel că toate întrebările au fost adresate în cadrul conferinţei de presă. Pentru o imagine cât mai clară a ceea ce a declarat Cristina Neagu înaintea acestui Campionat Mondial, ProSport a decis să redea în întregime discursul handbalistei:
Cristina, cum simţi că s-a schimbat jocul României în condiţiile schimbării de generaţie?
Din multe puncte de vedere s-a schimbat jocul pentru că aveam înainte o echipă foarte omogenă. Eram multe jucătoare care evoluam de ceva timp împreună, era mult mai simplu când ne întâlneam la echipa naţională, puneam la punct relaţiile de joc destul de repede. Eu ştiu că aşteptările de la echipa naţională sunt mari în fiecare an, doar că anul acesta trebuie să fim puţin şi realişti pentru că acel Campionat Mondial de acum 2 ani nu se poate compara cu acesta. În primul rând, acel Campiona Mondial din Danemarca era la sfârşit de ciclu olimpic, ne doream foarte mult să obţinem un loc bun care să ne dea posibilitatea de a juca turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice. Acest Campionat Mondial este la început de ciclu olimpic, cu o echipă naţională în reconstrucţie, cu foarte multe jucătoare poate nu neapărat tinere, dar lipsite de experienţă la acest nivel. Dar asta nu înseamnă că nu avem o echipă care este dornică de afirmare. Din punctul meu de vedere, chiar dacă avem fete lipsite de experienţă, au dorinţă de afirmare, iar acesta este un lucru foarte pozitiv. Ce pot să promit eu suporterilor, care aşteaptă ca Moş Crăciun să le aducă o medalie în fiecare an prin echipa naţională de handbal feminin, că această echipă va da totul pe teren la fiercare meci şi va încerca să ocupe un loc cât mai bun. Este o grupă grea, din care eu cred că avem o şansă bună să terminăm măcar în primele 3, iar apoi avem un meci în optimile de finală, poate cel mai important de la acest Campionat Mondial. Aşa că suntem pozitive, încercăm să o luăm pas cu pas, fiecare meci în parte, să jucăm bine de la o partidă la alta şi să încercăm să terminăm cât mai sus. Ştiu exemple de la alte Campionate Mondiale, au fost echipe care au jucat senzaţional în grupă, iar într-un meci eliminatoriu au pierdut şi au plecat acasă. Ştiu şi alte exemple, chiar al nostru de acum 2 ani, când am jucat foarte prost în grupă, apoi senzaţional şi ştiţi cum a decurs acel Campionat Mondial. Mergem la acest Campionat Mondial să obţinem cât mai multe victorii şi să ne întoarcem pe un loc cât mai bun.
Se estimează o prezenţă mai mare a suporterilor români în Germania decât la alte competiţii. Ce impact va avea acest aspect asupra echipei?
Foarte mare! De fiecare dată, cam pe unde a jucat echipa naţională, în ţară şi în afara ţării, a avut foarte mulţi suporteri. Nu pot să fiu decât foarte fericită pentru lucrul acesta, să le mulţumesc că sunt alături de noi, contează foarte mult sprijinul lor. Sunt convinsă că şi suporterii care nu vor ajunge în Germania ne vor susţine din faţa televizoarelor.
Din postura de lider al echipei, cum simţi echipa în momentul de faţă, raportat şi faţă de Campionatul European din 2016?
Au existat mai multe schimbări inclusiv la Campionatul European de anul trecut. Simt că avem o echipăî care este dornică de afirmare, chiar dacă avem jucătoare lipsite de experienţă. Sincer, nu vreau să pun mai multă presiune pe aceste fete pentru că nu e cazul. Sunt convinsă că fiecare jucătoare din echipa naţională la momentul în care va intra pe teren va încerca să dea totul în acel moment. Cu siguranţă că vor fi şi zile mai proaste aşa cum au fost la Trofeul Carpaţi şi deja au existat discuţii fără măcar să începem Campionatul Mondial. Au început oamenii să arunce cu noroi în noi, dar în fine, suntem obişnuite şi cu situaţia asta. Noi încercăm să mergem la Campionatul Mondial şi să încercăm să jucăm bine. Asta este cel mai important pentru noi.
Atât la Oltchim, cât şi la Buducnost şi la CSM Bucureşti ai fost înconjurată de staruri, poate unele dintre cele mai bune jucătoare pe posturile lor. Cum se schimbă situaţia ta şi ceea ce trebuie să faci tu personal în echipa naţională?
Asta nu înseamnă că la echipa naţională nu sunt jucătoare foarte bune, doar pentru că la echipele de club sunt handbaliste din străinătate care sunt considerate staruri. Eu am mare încredere în colegele mele, normal că atât eu, cât şi Alice şi alte fete mai vechi la lot vrem să le ajutăm pe cele care au venit pentru prima dată sau a doua oară la echipa naţională. Cred că naţionala prezintă în momentul de faţă cele mai bune jucătoare care pot participa la acest Campionat Mondial şi oarecum este şi incorect spus că am jucat numai alături de staruri. Eu consider că avem jucătoare foarte bune şi sunt cele mai bune din ţară la momentul actual.
Cum spunea antrenorul Ambros Martin, veţi lua fiecare meci în parte. Totuşi, este o grupă dificilă, care consideri că este cea mai periculoasă adversară din grupa noastră?
Următorul adversar e cel mai dificil de fiecare dată. Şi când am fost la Rio, anul trecut, de exemplu Angola nu reprezenta un adversar dificil, cel puţin pe hârtie, şi ştim ce s-a întâmplat. În momentul de faţă, dacă va fi să câştigăm primele trei meciuri (n.r. cu Paraguay, Slovenia şi Spania), am avea aşa o oarecare linişte şi am fi calificate în primele patru din grupă. Dar următorul adversar este cel mai dificil şi nu ne gândim că unul e mai slab sau mai bun. Am făcut-o în trecut şi am greşit, crezând că unii adversari sunt mai slabi.
” Federaţia îşi doreşte şi noi ne dorim, dar totul se rezumă la un meci, la cel din optimile de finală”
Spuneai că trebuie să privim realist spre echipa României. Este realist obiectivul trasat de Federaţie, o clasare între primele 8 echipe sau chiar în primele 6?
Este normal ca Federaţia să-şi propună un obiectiv, este normal ca şi noi să ne propunem un obiectiv, dar ştim cu toţi că înainte de fiecare turneu final aveam şanse la medalii, ne doream foarte mult să câştigăm medalii şi am avut parte de mai multe dezamăgiri decât medalii. Federaţia îşi doreşte şi noi ne dorim, dar totul se rezumă la un meci, la cel din optimile de finală. Dacă vom câştiga acel meci, eşti în primele 8 şi de acolo ai şanse chiar foarte mari să ajungi în primele 4. Este cu dus şi întors, mă gândesc la Campionatul Mondial de acum 2 ani, dacă pierdeam în acea optime cu Brazilia, cred că ieşeam pe locul 15, pentru că nu aveam decât două victorii în grupă. Este important ce se întâmplă la fiecare meci în parte.
Spuneai că nu trebuie pusă presiune, dar în calitate de lider, pe umerii tăi este o presiune?
Pe umerii mei a fost o presiune constantă de vreo 7-8 ani încoace, sunt obişnuită cu această presiune şi deja nu mă mai gândesc la ea. Eu nu vreau să aibă presiune fetele care vin pentru prima oară la un turneu final pentru că am fost şi eu în această situaţie în urmă cu câţiva ani şi ştiu ce înseamnă. Am o anumită experienţă la acest nivel şi îmi este mult mai simplu să am grijă de această presiune.
Sunteţi la curent cu programul Samurai?
Am auzit ceva din presă, ne va vorbi şi domnul preşedinte ceva despre acest program, consider că poate să fie o motivaţie în plus, nu trebuie să ne ascundem după deget. Dar, ne gândim doar la handbal şi la meciul care urmează.
Vă doriţi o anumită echipă pentru optimi, pentru că şi în Grupa B sunt echipe puternice şi s-ar putea să întâlnim Ungaria?
N-am discutat despre asta. Cel mai important lucru în momentul de faţă este să ne clasăm în primele patru şi să ajungtem în acea optime de finală. Niciun meci nu seamănă cu altul. Ştim că am câştigat împotriva Ungariei anul trecut la o diferenţă destul de mare, dar nu era un meci eliminatoriu. Iar lucrul acesta va conta pentru psihicul nostru pentru că este o presiune în plus, Vom vedea la momentul respectiv ce echipă vom întâlni şi cum vom resimţi presiunea.
Norvegia este de bătut la acest Campionat Mondial?
Nu are rost să revenim la povestea cu Norvegia pentru că am bătut-o o singură dată în 17 ani într-un meci oficial...
Nu mă refeream neapărat la noi, ci dacă există o altă echipă care poate să învingă Norvegia.
Orice echipă este de bătut la orice scor. Dar din punctul meu de vedere, Norvegia este principala favorită la acest Campionat Mondial.
S-a văzut şi la Trofeul Carpaţi că probabil în toate meciurile vei fi marcată om la om. Este România pregătită tactic să joace 5 la 5 fără tine în multe momente, simţi că se poate?
Da, România este pregătită să joace în orice situaţie! Şi 5 la 5 şi cu scoatere din om la om şi 7 contra 6 şi ce mai există pe tabelul de tactică al lui Ambros.
Crezi că defensiva ar mai trebui puţin să crească, să fie puţin mai agresivă faţă de ce am văzut la Trofeul Carpaţi?
Cu siguranţă că jocul nostru mai poate fi mult îmbunătăţit în fiecare compartiment. Şi da, cred că apărarea noastră trebuie îmbunătăţită şi cred că apărarea noastră va fi elementul cel mai important la acest Campionat Mondial. Dacă vom reuşi să avem o apărare puternică, să nu primim foarte multe goluri, atunci ne va fi şi nouă mai uşor să înscriem mai uşor goluri pe contraatac şi faza a doua. Dacă vom primi multe goluri, ne va fi foarte greu şi în atac să marcăm la fel de multe goluri, aşa că ne bazăm foarte tare pe apărare.
Lotul cu care România pleacă miercuri în Germania
- Portari: Denisa Dedu, Yulia Dumanska
- Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei, Ana Maria Popa
- Interi stânga: Cristina Neagu, Cristina Florianu, Gabriella Szucs
- Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Mădălina Zamfirescu
- Interi dreapta: Melinda Geiger, Ana Maria Dragut
- Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu, Ana Maria Berbece
- Pivoţi: Crina Pintea, Cyntia Tomescu, Timea Tătar
România va pleca în Germania cu 17 jucătoare, înaintea debutului urmând să fie decisă şi jucătoarea care va rămâne rezervă.
România va debuta la Campionatul Mondial pe 2 decembrie, cu Paraguay. În grupa de la Trier mai evoluează Franţa, Spania, Slovenia şi Angola.
Până la startul Campionatului Mondial, ProSport va prezenta şi alte interviuri cu jucătoare din echipa naţională, dar şi cum a prefaţat Ambros Martin turneul final din Germania.
Handbal feminin - Echipa națională | Ambros Martin a definitivat lotul României pentru Campionatul Mondial! Cu cine intră în luptă naţionala la turneul final din Germania
România a învins Brazilia cu 24-23 în ultimul meci la Trofeul Carpaţi, iar imediat după acest joc selecţionerul Ambros Martin a anunţat cele trei handbaliste care au rămas în afara lotului pentru Campionatul Mondial: Alina Ilie, Laura Popa şi Bianca Bazaliu. Cei trei interi nu au jucat nici în jocul cu Brazilia, decizia fiind oarecum previzibilă în acest sens.
Selecţionerul nu a făcut niciun anunţ înainte, dorind în primul rând să iasă cu lotul întreg după confruntarea cu Brazilia. Din fericire, accidentările au fost evitate, iar Ambros Martin a tras linia finală: Alina Ilie, Laura Popa şi Bianca Bazaliu nu fac deplasarea în Germania. În cazul handbalistei de la Slobozia lucrurile erau destul de clare, ea nu a reuşit să intre la joc din cauza unei accidentări. Bianca Bazaliu a avut la rândul ei concurenţă grea cu Cristina Neagu şi Cristina Zamfir-Florianu. În ceea ce o priveşte pe Laura Popa, interul de la Braşov nu a ieşit cu nimic în evidenţă la Trofeul Carpaţi, astfel că era greu să le ia faţa celorlalte două fete de pe acelaşi post, Ana Maria Dragut şi Melinda Geiger.
Aşadar, lotul României care va pleca pe 29 la Trier este următorul:
- Portari: Denisa Dedu, Yulia Dumanska
- Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei, Ana Maria Popa
- Interi stânga: Cristina Neagu, Cristina Florianu, Gabriella Szucs
- Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Mădălina Zamfirescu
- Interi dreapta: Melinda Geiger, Ana Maria Dragut
- Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu, Ana Maria Berbece
- Pivoţi: Crina Pintea, Cyntia Tomescu, Timea Tătar
România va pleca în Germania cu 17 jucătoare, înaintea debutului urmând să fie decisă şi jucătoarea care va rămâne rezervă.
România va debuta la Campionatul Mondial pe 2 decembrie, cu Paraguay. În grupa de la Trier mai evoluează Franţa, Spania, Slovenia şi Angola.
Handbal feminin - Echipa națională | EMOŢII ÎN FAMILIE | ”Tată, merg la Mondiale!”. Ana Maria Berbece calcă pe urmele tatălui Dumitru Berbece în handbalul românesc, după ce a fost selecţionată în premieră pentru a juca la un Campionat Mondial de senioare
Ambros Martin şi Horaţiu Paşca au definitivat lotul României pentru Campionatul Mondial de handbal feminin (1-17 decembrie) şi au reţinut în echipa care face deplasare în Germania şi câteva jucătoare care se află în postura de debutante la un turneu final. Între acestea şi Ana Maria Berbece, extrema dreaptă a Universităţii Cluj, în vârstă de numai 18 ani!
Numele Berbece are deja o rezonanţă puternică în handbalul românesc. Dumitru Berbece (56 de ani) a fost una din cele mai bune extreme dreapta din istoria naţionalei masculine. Fostul handbalist are medalie la Campionatul Mondial din 1990, dar şi la Jocurile Olimpice din 84. Ana Maria Berbece este nimeni alta decât fata legendei vii a Stelei. Practic îi calcă pe urme, mai ales că ajunge la un turneul final la o vârstă la care majoritatea jucătoarelor îşi fac griji dacă au vreo şansă, merită să mai facă handbal mai departe sau nu. Răspunsul l-a dat chiar extrema dreaptă de la Cluj: DA!
Ascensiunea tinerei jucătoare până la prima reprezentativă a fost spectaculoasă în ultimele luni. Cariera ei s-a schimbat brusc după ce a decis în vară să plece de la Braşov cu direcţia Cluj, unde spera să înceapă să joace mai mult la nivel de senioare. A fost o ”mutare” câştigătoare, pentru că la Corona îi era aproape imposibil să prindă echipa într-o concurenţă cu Laura Chiper şi Marinela Neagu. A jucat meci de meci ca titulară la Cluj, iar acum a ajuns într-o situaţie de vis pentru orice tânără handbalistă. ”A fost o mutare bună, a fost decizia ei până la urmă, ştiind faptul că va juca. Este mulţumită la Cluj, s-a acomodat foarte repede, fetele au primit-o extraordinar. A fost totul bine până acum”, a susţinut tatăl jucătoarei.
- Este pentru prima dată în ultimii ani când România merge la un Campionat Mondial de senioare cu o handbalistă de 18 ani. Ultimele au fost Denisa Dedu (18 ani neîmpliniţi) şi Eliza Buceschi, cooptate de Radu Voina în lotul pentru Campionatul Mondial din 2011. Cele două jucătoare sunt azi titulare la prima reprezentativă.
Extrema dreaptă a naţionalei masculine în anii 80-90 nu s-a aşteptat ca fiica lui să ajungă atât de repede la lotul de senioare. Dar Ana Maria? ”Ea mi-a spus că îi vine chemare la lot, nu se aştepta însă de la senioare, ci de la tineret. S-a făcut lotul lărgit de senioare, iar antrenorii au inclus-o şi pe ea, a prins şi echipa pentru Trofeul Carpaţi. A fost surprinsă plăcut. Fetele au primit-o bine la echipa naţională, la fel Ambros Martin şi Horaţiu Paşca, toţi au încurajat-o, i-au explicat ce are de făcut”, a răspuns tatăl tricolorei. Când Ana Maria i-a transmis: ”Tată, merg la Mondiale!”, Dumitru Berbece a fost copleşit: ”Cred că am avut eu mai multe emoţii decât ea, eu şi cu soţia. Mi-a zis şi Ambros aseară (n.r. duminică), gata, vă luaţi gândul 2-3 săptămâni de la ea, e cu noi!”
Prin această decizie a antrenorilor, Ana Maria Berbece şi-a depăşit tatăl la cel puţin un capitol, merge la un turneu final cu 5 ani mai devreme. ”Eu am fost în lotul lărgit pentru Mondialul din 82, dar nu am plecat, aveam 21 de ani. Am prins abia apoi Supercupa Mondială din 83, Jocurile Olimpice din 84 şi Campionatul Mondial din 86. Supercupa Mondială din 83 a fost prima competiţie majoră la care am participat, acolo m-am lansat eu de fapt la echipa naţională mare. Nu la lotul B, acolo eram de ceva timp”, ne-a relatat Dumitru Berbece.
Fiica, dar şi tatăl au ajuns în situaţia de a ajunge la un turneu final de seniori cam în acelaşi timp după numărul de ani de handbal. ”La vârsta la care merge la un Mondial, aşa e, m-a întrecut, dar eu m-am apucat de handbal la 15 ani. Ea la aceeaşi vârstă era deja sătulă de handbal. O pui şi invers, ca ani de handbal tot acolo suntem, ea face de 8 ani, eu am ajuns la Jocurile Olimpice tot după vreo 8 ani”, a râs cu poftă Dumitru Berbece.
Handbal feminin - Trofeul Carpați | Naţionala feminină de handbal a încheiat cu capul sus Trofeul Carpaţi, după ce a învins Brazilia cu 24-23. A fost şi ultimul test înaintea Campionatului Mondial din Germania, care va debuta pe 1 decembrie
- România a avut un început de repriză perfect în apărare, primind primul gol abia în minutul 37. Denisa Dedu a intrat între buturi după pauză, cu trei intervenţii consecutive în acţiuni unu la unu. În total, Denisa a adunat 9 parade, toate extrem de importante în economia meciului, inclusiv la ultima fază.
- Ana Maria Berbece, mezina lotului, a început titulară partida cu Brazilia. Extrema dreaptă în vârstă de 18 ani a părut destul de emotivă. În primele 20 de minute, ea a avut două situaţii favorabile de a marca: o dată a trimis mingea în bară, apoi a călcat semicercul. Şi în partea secundă, Berbece a călcat semicercul la o acţiune şi în partea secundă. Fără alte soluţii pentru postul de extremă dreapta, selecţionerul le-a mai testat în respectiva poziţie pe Ana Maria Popa şi Timea Tătar, care a transformat uneori în al doilea pivot.
- Laura Popa, Bianca Bazaliu şi Aneta Udriştioiu sunt cele trei jucătoare care nu rămas pe margine la acest test. Alina Ilie, convocată la rândul ei pentru Trofeul Carpaţi, nu a putut fi recuperată în timp util după o accidentare. Jucătoarea de la Slobozia ratează şi turneul final
- Polonia a câştigat ediţia din acest an a Trofeului Carpaţi, după ce a câştigat toate cele trei jocuri la Craiova: 27-21 cu România, 29-18 cu Brazilia şi 32-25 cu Macedonia
Primei reprezentative nu i-a fost indiferent cum încheie turneul amical de la Craiova. Cristina Neagu & Co şi-au dorit o victorie cu mai puţin de o săptămâna înaintea primului joc de la Campionatul Mondial, în compania unui adversar tare precum Brazilia, pentru a câştiga la un capitol foarte important: ÎNCREDERE.
România a intrat cu două surprize în faţa Braziliei, cu Dumanska şi Berbece titulare, dar şi cu mult aplomb. În general, Cristina Neagu atrage privirile, dar primele 10 minute i-au aparţinut interului dreapta de la Zalău, Ana Maria Dragut. Jucătoarea a trimis patru ”giulele” la rând, iar naţionala a luat avans de două goluri: 5-3, 7-5. Tricolorele au avut dinamică în jocul de atac, dar au părut destul de nesigure în apărare, în special în zonă centrală unde Rodrigues a dat recital. Fosta jucătoare a CSM Bucureşti nu a putut fi blocată, iar România şi Brazilia au rămas una lângă alta până spre sfârşitul primei reprize.
Ambros Martin nu s-a ferit să testeze diverse formule nici la acest meci şi a făcut câteva schimbări la jumătatea reprizei. Atacul a pierdut un tempo, echipa suferind în primul rând la nivelul relaţiilor de joc. Greşelile personale s-au înmulţit, apărarea a continuat să fie depăşită, astfel că Brazilia a preluat iniţiativa şi s-a desprins chiar la trei goluri, 15-12. A fost şi cea mai mare diferenţă consemnată în meci.
După 13-15 la pauză, România a revenit de la cabine şi mai motivată. În poartă a intrat Denisa Dedu, iar trei parade ale tricolorei au adus un plus de energie defensivei. Tricolorele au început să dea mai mult din mâini şi din picioare, au început să lupte împreună, iar rezultatele au început să se vadă. Naţionala a restabilit egalitatea la 15-15 în minutul 35, a avut şi şansa să preia conducerea, dar Tomescu a ratat din situaţie clară cu Arenhart.
Defensiva României a început să se ridice la un nivel foarte ridicat, dar a slăbit, în schimb, atacul. Cristina Neagu a fost luată om la om de adversară, iar o a doua jucătoare care să facă diferenţa nu prea a existat. Ana Maria Dragut nu a mai jucat, Ambros Martin preferând să meargă exclusiv pe mâna Melindei Geiger, care nu a prins cea mai bună zi şi a terminat meciul pe minus: 5 mingi pierdute, la plus fiind obţinerea a două aruncări de la 7 metri. Brazilia a rămas la conducere, dar nu s-a putut desprinde pentru că în momentele cheie a intervenit de fiecare dată Denisa Dedu.
Momentul culminant al jocului a venit în minutul 52, când Crina Pintea a scos o eliminare de 2 minute la scorul de 20-21. La puţin timp după ce România a ieşit cu bine dintr-o dublă inferioritate numerică. În supranumeric în atac, tricolorele au jucat aproape de adevăr. Cristina Neagu a redevenit periculoasă pentru Brazilia, nefiind în marcaj, iar România a revenit la conducere cu trei goluri consecutive.
Brazilia nu s-a predat, a luptat în aceeaşi măsură cu România pentru un rezultat de moral, iar în minutul 57 a restabilit egalitatea la 23-23. Cu mai puţin de 2 minute înainte de final, Ambros Martin a riscat, în primul rând pentru că ”antrenăm”. A jucat 7vs 6 în atac, în condiţiile în care Neagu a rămas supravegheată om la om, şi a câştigat! În superioritate, România a reuşit să spargă apărarea braziliană, Eliza Buceschi a pătruns cu sânge rece şi a înscris golul victoriei.
Finalul i-a aparţinut Denisei Dedu şi în egală măsură apărării, care a jucat pe atacul Braziliei cu multă pasiune, emoţie, cu multă agresivitate. Jorge Duenas a trimis la rândul lui o jucătoare în plus pe atac, dar Denisa Dedu a blocat-o pe Robeiro din extremă şi cu ajutorul porţii, mingea lovind bara. România s-a impus, aşadar, cu 24-23 şi pleacă cu zâmbetul pe buze la Campionatul Mondial. Greul însă abia acum începe.
- Meciul de debut al naţionalei la turneul final este pe 2 decembrie, cu Paraguay, la Trier
România – Brazilia 24-23 (13-15)
Dedu, Dumanska – portari; Neagu 8, Szucs, Buceschi 4, Laslo, Tătar 1, Tomescu, Berbece, Zamfirescu, Zamfir-Florianu, Dragut 4, Geiger, Pintea 5, Ardean 2, A. Popa
Handbal feminin - Trofeul Carpați | S-au încordat pentru Mondiale! Goluri la foc continuu pentru naţionala de handbal în meciul secund de la Trofeul Carpaţi. Ce echipă a aliniat Ambros Martin cu Macedonia
Echipa naţională de handbal feminin a României a învins, sâmbătă, cu scorul de 31-18 (18-5), echipa similară a Macedoniei, în cea de-a doua etapă de la Trofeul Carpaţi, turneu de pregătire care se desfăşoară în perioada 24-26 noiembrie, în Sala Polivalentă din Craiova.
Selecţionerul Ambros Martin le-a menajat Cristina Neagu, Melinda Geiger şi Crina Pintea, principalele marcatoare din meciul pierdut, vineri, în faţa Poloniei.
În partida de sâmbătă, Cristina Zamfir Florianu a fost cea mai bună marcatoare a României, cu cinci goluri. Au mai înscris: Ana Maria Popa 4 goluri, Bianca Bazaliu 4, Ana Maria Dragut 3, Timeea Tătar 3, Mădălina Zamfirescu 3, Ana Maria Berbece 3, Andrada Tomescu 2, Eliza Buceschi 2, Cristina Laslo 1, Laura Popa 1. Din echipa Macedoniei s-au remarcat Elena Gjorgjijevska şi Sara Ristovska, fiecare cu cinci goluri.
"Este minunat să joci împotriva propriilor suporteri, mai ales că eu am jucat acasă astăzi. A fost şi altă echipă, dar şi noi am jucat cu altă determinare. Ieri nu am fost în teren, aşa că nu vreau să comentez. Ne dorim din tot sufletul ca mâine să reuşim un joc cât mai bun şi să punem la punct lucrurile care nu ne ies", a afirmat Cristina Florianu la TVR.
La rândul său, antrenorul secund al echipei naţionale, Horaţiu Paşca, a dat asigurări că tricolorele se află pe drumul cel bun: "Suntem înaintea unei competiţii majore şi încercăm diferite sisteme de apărare. Chiar dacă nu părem pregătiţi, vreau să îi asigur pe toţi suporterii echipei naţionale că vom fi pregătiţi de Campionatul Mondial. Ne dorim să o luăm treptat, să creştem de la meci la meci şi să aducem bucurie oamenilor".
În primul meci, România a fost învinsă, vineri, de echipa Poloniei cu scorul de 27-21 (18-18). Polonezele au învins şi Brazilia, sâmbătă, scor 29-18 (11-9), şi ocupă primul loc, cu patru puncte. România şi Brazilia au câte două puncte şi se află pe locurile 2 şi 3, iar Macedonia este ultima, cu două înfrângeri. Brazilia învinsese, vineri, Macedonia, cu 32-19 (16-13). Macedonia este, de altfel, singura dintre echipele participante la Trofeul Carpaţi care nu a obţinut calificarea la Mondiale.
- Ultimele partide se vor disputa duminică: Macedonia – Polonia, de la ora 14:00, şi România – Brazilia, de la 16:30.
- La finalul celei de-a 49-a ediţii a Trofeului Carpaţi, selecţionerul Ambros Martin va definitiva lotul României pentru Campionatul Mondial din Germania.
- Turneul final este programat în perioada 1-17 decembrie. România face parte din grupa de la Trier, alături de Franţa, Spania, Slovenia, Angola şi Paraguay. Debutul naţionalei va avea loc pe 2 decembrie, cu statul Paraguay.
Pentru Trofeul Carpaţi, antrenorii Ambros Martin, Horaţiu Paşca şi Fort Mauri au convocat următorul lot: Denisa Dedu şi Yulia Dumanska – portari, Valentina Ardean-Elisei şi Ana Maria Popa – extreme stânga, Cristina Florianu, Cristina Neagu, Bianca Bazaliu şi Gabriella Szucs – interi stânga, Eliza Buceschi, Cristina Laslo şi Mădălina Zamfirescu – centri, Melinda Geiger, Ana Maria Dragut şi Laura Popa – interi dreapta, Aneta Udriştioiu, Alina Ilie şi Ana Maria Berbece – extreme dreapta, Cyntia Tomescu, Crina Pintea şi Timeea Tătar – pivoţi.
Liga Florilor | Consiliul de Administrație a decis: Corona a primit punctele luate la masa verde!
Astăzi, Consiliul de Administrație al FRH a judecat apelul depus de către Corona Brașov împotriva deciziilor comisiei de competiții, care hotărâseră ca partidele cu ”U” Cluj și SCM Timișoara să fie pierdute de către Corona la masa verde. Gruparea de sub Tîmpa a avut câștig de cauză, astfel că rezultatele rămân cele de pe teren, iar clasamentele se modifică din nou.
În aceste condiții, Corona Brașov se află pe locul 5 în Liga Florilor cu 18 puncte, la trei distanță de locul secund, ocupat acum de HCM Râmnicu Vâlcea. În ceea ce privește pe ”U” Cluj, formația lui Alin Bondar coboară pe loc retrogradabil, cu cinci puncte, trei peste Slatina și două mai puține decât Slobozia.
„Federaţia a luat o hotărâre firească ce se impunea într-o astfel de situaţie. Unul dintre argumentele principale pe care le-am prezentat a fost că înaintea fiecărui meci are loc o şedinţă tehnică, la care sunt prezenţi reprezentanţi din partea federaţiei, tocmai pentru a se asigura că totul este aşa cum trebuie să fie. În mod normal dacă observă o neregulă, aceştia trebuie să o semnaleze. Consider că în sport, fiecare meci trebuie câştigat în teren, nu la masa verde. Nu se putea să se dea victorie Coronei în teren, să se valideze un rezultat pozitiv pentru noi, iar ulterior punctele să fie luate. Normal, ne bucurăm că s-a făcut dreptate, nu era normal ce s-a întâmplat şi exista riscul să se creeze un precedent.”, a declarat președintele clubului Liviu Dragomir.
În Divizia A, Timișoara rămâne la șase puncte în urma lui Minaur Baia Mare, iar în aceste condiții avem prima certitudine: Minaur va evolua în optimile Cupei României, chiar împotriva Coronei Brașov.
Handbal feminin - Trofeul Carpați | Departe de pretenţiile unui Mondial! România a făcut un meci slab cu Polonia la Trofeul Carpaţi şi a pierdut la o diferenţă consistentă
Naţionala feminină de handbal a fost învinsă de Polonia cu 27-21 (18-10), în cadrul primului meci susţinut la turneul amical Trofeul Carpaţi de la Craiova. Într-o altă partidă, Brazilia a surclasat Macedonia cu 32-19. Sâmbătă, în ziua a doua, România va juca de la ora 16:00 cu Macedonia.
”Mai e de lucrat la echipa naţională, nimic nu e uşor. Şi ne trebuie şi o altă atitudine faţă de ce am arătat în special în prima repriză”, a declarat Crina Pintea, pivot România, la TVR
România a avut patru absenţe cu Polonia, Zamfir, Zamfirescu, Tomescu şi Alina Ilie, toate fiind menajate.
România a avut patru absenţe cu Polonia, Zamfir, Zamfirescu, Tomescu şi Alina Ilie, toate fiind menajate.
Cu 8 zile înaintea primului meci la Campionatul Mondial din Germania, România nu a arătat deloc bine. Ba chiar în primele 30 de minute a arătat ca o echipă formată din jucătoare care s-au văzut pentru prima dată la un meci. România nu a avut atitudine, nu a avut apărare, nu a avut poartă, nu a avut atac, ci doar două jucătoare, Cristina Neagu şi Crina Pintea, care au fost însă trase la rândul lor în jos de nivelul foarte scăzut al echipei.
De partea cealaltă, Polonia, fără jucătoare exponenţiale la nivel continental, dar combative, au încercat să prindă ritmul de Campionat Mondial chiar de la primul test la Trofeul Carpaţi. Profitând şi de pasivitatea gazdelor, Achruk & Co s-au distanţat până la pauză la un incredibil 18-10.
După pauză, tricolorele au avut o tresărire de orgoliu pentru vreo 10 minute, perioadă în care au revenit la 18-20. Cu o altă atitudine şi cu aceleaşi jucătoare în prim-plan, Neagu şi Pintea, la care s-a mai adăugat Dumanska în poartă, România a început cursa de urmărire. Când lucrurile păreau că intrau pe un făgaş normal, un nou scurtcircuit a apărut în jocul echipei. Eliza Buceschi şi Aneta Udriştioiu au ratat două situaţii consecutive de a reduce diferenţa la un gol, iar de acolo jocul de atac al României a redevenit greoi, fără soluţii, echipa aşteptând practic soluţii numai de la Cristina Neagu, atunci când a fost pe teren.
A urmat o perioadă de 11 minute fără gol pentru echipa naţională, Polonia a luat din nou avans de patru goluri, 22-18, astfel că lucrurile au devenit destul de clare pentru acest prim test la Trofeul Carpaţi. România a rămas deconectată până la final şi a cedat la un scor care spune multe despre cum au stat lucrurile în teren, 21-27.
România – Polonia 21-27 (10-18)
Dedu, Dumanska – portari; Ardean 1, A. Popa, Udriştioiu 1, Berbece, Pintea 5, Tătar, Neagu 9, Bazaliu, Szucs, Buceschi 2, Laslo 1, L. Popa, Dragut, Geiger 2
Roman - Craiova și Brăila - Cisnădie, cele mai interesante meciuri ale optimilor de finală
Astăzi, la Craiova, a avut loc tragerea la sorți a optimilor Cupei României la handbal feminin. Cele mai importante meciuri vor avea loc la Brăila și Roman, între Dunărea Brăila și Măgura Cisnădie, respectiv CSM Roman și SCM Craiova.
Programul optimilor (17 februarie):
HC Dunărea Brăila-Măgura Cisnădie
Loc 1 Serie B, Divizia A-ASC Corona Brașov
HC Zalău-CSM Slatina
CSM Unirea Slobozia-CSM București
Rapid București-HCM Râmnicu Vâlcea
CSM Roman-SCM Craiova
CSM Bistrița-”U” Cluj
Loc 1 Seria A, Divizia A-CSU Danubius Galați
sursa foto: fanhandbal.roCupa României
Șansă pentru tricolore la tragerea la sorți a preliminariilor CM U20!
Echipa națională a României Under 20 și-a aflat adversarii din preliminariile Campionatului Mondial ce va avea loc în Ungaria în perioada 1-15 iulie 2018. Tricolorele au avut șansă la tragere, fiind repartizată în grupa a doua, din care se vor califica primele două clasate.
România va întâlni în aceste preliminarii pe Croația, Ucraina și Georgia, în perioada 23-25 martie 2018. Ucraina are dreptul de a organiza turneul de calificare, iar în cazul în care va refuza, România va avea acest drept. Din primele două grupe se vor califica primele două clasate, iar din grupele 3-7 doar prima clasată merge la turneul final.
Grupa 1: Portugalia, Spania, Austria, Bulgaria
Grupa 2: Croația, România, Ucraina, Georgia
Grupa 3: Olanda, Suedia, Polonia, Cehia
Grupa 4: Macedonia, Germania, Islanda, Lituania
Grupa 5: Norvegia, Serbia, Slovacia, Kosovo
Grupa 6: Slovenia, Turcia, Insulele Feroe
Grupa 7: Muntenegru, Elveția, Grecia
Schimbare de antrenor la naționala de junioare!
Națională de junioare va avea un nou antrenor principal după ce Ion Ivan, cel care a condus echipa la FOTE și la Campionatul European Under 17, a demisionat astăzi. Carmen Amariei a fost numită în funcție și va lua primul contact cu tricolorele luni, când naționala va susține un stagiu de pregătire.
Ion Ivan pleacă de la lotul de junioare cu o medalie de argint obținută la FOTE și cu un loc 7 la Euro, ambele turnee având loc în acest an. Carmen Amariei va conduce reprezentantiva Under 18, urmând să fie ajutată de Marius Dănuleț, antrenor secund, și Ildiko Barbu, antrenor cu portarii.
Primele partide sub comanda lui Carmen Amariei vor avea loc 2 și 3 decembrie, la Cisnădie, împotriva Poloniei.
Cu ce echipe se bat HC Zalău şi SCM Craiova în grupele Cupei EHF. Clasamentul grupei principale a Ligii Campionilor din care va face parte CSM Bucureşti. Debutul va fi exploziv, cu Gyor pe teren propriu
Handbalul feminin intră în 2018 cu trei echipe româneşti în cupele europene. Pe lângă CSM Bucureşti, calificată în grupele principale ale Ligii Campionilor, alte două formaţii din Liga Naţională, HC Zalău şi SCM Craiova, s-au calificat în premieră în grupele Cupei EHF.
Pentru campioana României lucrurile au fost destul de clare încă de acum aproape două săptămâni, în sensul că şi-a aflat şi adversarele cu care se va lupta în grupa principală încă de acum două săptămâni: Gyor (Ungaria), Rostov-Don (Rusia) şi FC Midjylland (Danemarca). Duminică, după partida Nykobing – Krim Ljubljana, a fost definitivat şi clasamentul cu care se va începe în partea a doua a competiţiei: 1. CSM Bucureşti – 6p (+25), 2. Gyor – 6p (+15), 3. Rostov Don – 4p (+4), 4. Nykobing – 4p (-9), 5. Krim – 2p (-16), 6. FC Midjylland – 2p (-18).
CSM Bucureşti va debuta furtunos în grupele principale ale Ligii Campionilor, cu o partidă pe teren propriu în compania formaţiei Gyor, apoi va juca în deplasare cu FC Midtjylland, după care va reveni ”acasă” cu Rostov Don. Meciurile din grupele principale vor începe în jurul datei de 26 ianuarie.
HC Zalău şi SCM Craiova îşi vor afla adversarii joi, când va avea loc tragerea la sorţi de la Viena. Pe lângă România, cu cel puţin două echipe mai continuă Danemarca, Norvegia, Franţa şi Rusia. Echipele calificate pentru faza grupelor sunt următoarele:
- Cehia: Banik Most
- Danemarca: Copenhaga Handbold, Randers, Viborg
- Franţa: Brest Bretagne, Issy Paris
- Norvegia: Byasen, Larvik, Vipers Kristiansand
- Polonia: Vistal Gdynia
- România: HC Zalău, SCM Craiova
- Rusia: Lada Togliatti, Kuban Krasnodar
- Suedia: H65 Hoors
- Turcia: Kastamonu Belediyesi
Cele şase meciuri din grupele Cupei EHF se vor disputa în perioada 6 ianuarie – 11 februarie
SCM Craiova încheie perfect anul 2017 pentru echipele de club din România! Gruparea din Bănie s-a calificat în grupele Cupei EHF
SCM Craiova o însoţeşte pe HC Zalău în grupele Cupei EHF, după ce a eliminat Debrecen în dublă manşă. Echipa pregătită de Bogdan Burcea a pierdut partida retur din Ungaria cu 26-24, dar rezultatul a fost suficient pentru o calificare istorică. În tur, formaţia din Bănie a câştigat cu 24-19, astfel că a avansat în faza următoare cu scorul general de 48-45.
- SCM Craiova şi HC Zalău îşi vor afla adversarele marţi, la tragerea la sorţi de la Viena.
- Ungaria, ţara cu una dintre cele mai puternice întreceri interne din Europa, a avut patru echipe în turul 3 preliminar al Cupei EHF, dar nu a calificat niciuna în faza grupelor.
După partida tur, SCM Craiova a avut motive de satisfacţie pentru că a luat un avans destul de bun în economia dublei manşe cu Debrecen, dar în acelaşi timp a avut şi câteva regrete pentru că nu a câştigat mai clar, având la un moment dat un avantaj de 8 goluri. Şansa scăpată pe finalul partidei respective a mobilizat însă la maximum echipa din Bănie, care a ştiut de la bun început că trebuie să joace foarte bine returul pentru a se califica. În general, în Ungaria se câştigă greu, indiferent de numele echipei.
Craiova a plecat la Debrecen cu tot lotul, dar marele avantaj a fost faptul că a avut-o pe Cristina Zamfir-Florianu într-o bună dispoziţie de joc. De la bun început, Bogdan Burcea a ştiu că echipa lui trebuie să înscrie cel puţin 20 de goluri, astfel încât la un eventual scor egal la ”general” să fie avantajată de numărul mai mare de goluri înscrise în deplasare. Dar SCM Craiova a pregătit şi partida retur la victorie, a schimbat doar puţin ritmul de joc, într-unul ceva mai alert.
Reprezentanta României a avut emoţii doar în primele minute, când Debrecen s-a desprins la 5-2. Purtată în spate de interul Cristina Zamfir-Florianu, MVP-ul partidei, SCM Craiova a echilibrat rapid partida, iar la pauză a intrat chiar în avantaj, 14-13. După pauză, jocul a rămas echilibrat, iar minutele s-au scurs doar în favoarea oltencelor. Pe măsură ce Debrecen şi-a arătat neputinţa şi atmosfera vulcanică din tribună a mai fost potolită. Cele două echipe au mers cap la cap până spre final, când Debrecen s-a desprins la 2 goluri. Lucrurile erau însă deja clare, Craiova calificată în grupele Cupei EHF.
Handbalul românesc a avut procentaj sută la sută în turul 3 preliminar la Cupei EHF, două echipe, ambele calificate, astfel că este de aşteptat ca Liga Naţională să-şi întărească poziţia ca punctaj în Top 5 în următorii ani, ajutată, bineînţeles, şi de performanţele CSM Bucureşti în Liga Campionilor.
Debrecen – SCM Craiova 26-24 (13-14)
Horvat-Pasztor, Lajtos – portari; Varsanyi 4, Csaki 3, Harsfalvi 3, Punko 4, Tovizi, Vantara Kelemen 3, Hajduch, Sirian, Zamfirescu 2, Grigel 5, Palsdottir 2, Szabo, Borges, Roman
Dumanska, Stanciu, Lung – portari; Rădoi, Trifunovic, Şelaru 3, Pricopi 3, Ţicu 1, Popescu, Nikolic 5, Ardean, Tudor 1, Stoican, Klikovac 2, Vizitiu 1, Florianu 9
Victorie clară pentru Zalău și în returul cu Hypo!
HC Zalău s-a calificat în grupele Cupei EHF la handbal feminin, sâmbătă, după ce a învins formația austriacă Hypo Niederoesterreich cu scorul de 29-21 (13-7), pe teren propriu, în manșa a doua a turului III preliminar al competiției.
Echipa antrenată de Gheorghe Tadici câștigase clar și prima manșă, în deplasare, cu 30-22.
Victoria echipei zălăuane nu a fost pusă sub semnul întrebării niciun moment în partida de sâmbătă, în care și portarul Raluca Kelemen a marcat de trei ori.
Pentru HC Zalău au înscris Claudia Constantinescu 6 goluri, Cristiana Nica 5, Larisa Tamaș 3, Raluca Kelemen 3, Diana Nichitean 3, Andrada Trif 2, Andreea Stîngă 2, Ana Maria Dragut 2, Roxana Rob 1, Raluca Irimia 1, Dana Abed-Kader 1.
Golurile formației austriece au fost semnate de Barbara Laszlo 4, Mirela Dedic 3, Marina Topic 3, Gorica Acimovic 2, Teodora Măgurean 2, Hildigunnur Einarsdottir 1, Sonata Vijunaite 1, Edona Krasniqi 1, Elena Berlini 1, Claudia Wess 1, Miriam Schaupp 1, Kitti Kiss 1.
Au arbitrat suedezele Maria Bennani și Safia Bennani, iar delegat EHF a fost Nicolae Vizitiu (Rep. Moldova).
CSM Bucureşti a făcut scor cu Vistal Gdynia, în WOMEN EHF Champions League
În ultimul joc al sezonului, CSM a trecut fără emoții, 34-22, de Vistal, o adversară rămasă fără puncte într-o grupă A pe care campioana României a încheiat-o pe primul loc, cu cinci victorii și o enervantă (sau necesară, depinde de unde privești) înfrângere.
Previzibilul succes cu polonezele de la Gdynia n-a avut altă miză decât antrenamentul și, dacă ținem cont că Sala Dinamo a fost plină, spectacolul sportiv. La final, ambele obiective au fost bifate: antrenoarea Helle Thomsen a mai șurubărit la planurile de joc, a mai testat ba una, ba alta, iar suporterii au văzut, măcar din când în când, câteva execuții speciale. Bella Gullden a inventat două-trei pase marcă proprie, Cristina Neagu a aruncat câteva trasoare direct din tavan, iar Amanda Kurtovic, de pe celălalt inter, a echilibrat atacul în partea lui dreaptă (înainte să fie înlocuită de Line Jorgensen, care-și continuă așteptata revenire).
Chiar și așa, CSM n-a atins și probabil nici nu și-a propus să atingă intensitatea maximă cu Gdynia. Multe jucătoare se gândesc deja la Mondialul care stă să înceapă în Germania (startul se dă pe 1 decembrie, România joacă primul meci pe 2 decembrie, cu Paraguay) și la grupa principală a Ligii Campionilor, care va debuta în luna februarie.
Aici, în Main Round, CSM va încerca să-și asigure unul din primele două locuri și să evite astfel un sfert de finală complicat, cu Vardar sau Ferencvaros. Or, chiar dacă CSM va începe grupa cu șase puncte, sarcina nu e tocmai simplă. Și asta pentru că-n grupa româncelor vor ajunge (pe lângă Nykøbing și Krim, cu care socotelile sunt deja închiate) Győr, campioana Europei, tot cu șase puncte, rusoaicele de la Rostov și danezele lui Midtjylland, cu patru, respectiv două puncte la startul grupei principale.
Urmează deci alte șase meciuri, iar acestea vor fi mult mai complicate decât cele jucate de CSM în grupa inițială.
Din cinci întâlniri cu Győr, campioana Ungariei, CSM are o singură victorie, dar ea a venit chiar în finala Ligii Campionilor de acum doi ani. Midtjylland, la rândul ei, este o echipă în plin avânt, iar Rostov se poate măsura, într-o zi bună, cu aproape oricine.
Pentru dezbatere
Rămâne CSM București una dintre favoritele Champions League, așa cum era considerată înainte ca prima minge să fie aruncată spre poartă în această ediție? Este Final 4-ul aproape? E greu de răspuns doar pe baza celor văzute în primele șase meciuri din această grupă ușoară, complicată doar de înfrângerea cu Nykøbing – considerată și ea un simplu derapaj.
Altfel spus, e greu să oferi verdicte când reperele – echipele cu care te măsori – nu sunt cele mai potrivite. Din punctul ăsta de vedere, primele răspunsuri precise ne vor fi oferite în februarie, când Liga Campionilor se reia cu grupele principale de șase echipe (din care primele patru vor merge în sferturile de finală).
Până acolo, multe discuții vor fi purtate (și în continuare) în jurul valorii acestui lot de jucătoare cu care, măcar în teorie, CSM poate ataca mini-turneul Final 4 (semifinale și finală) de la Budapesta. Nimeni nu va spune că acestui grup de jucătoare nu îi stă în putere să joace pentru supremație cu Győr, Rostov, Vardar sau Ferencvaros. Spuneam, chiar în preview-ul acestei competiții, că pentru prima dată de când participă în cea mai importantă competiție europeană, CSM dă senzația că e, măcar pe hârtie, exact la același nivel cu Györ, principala favorită și deținătoarea titlului. Nu a fost așa nici în 2016, când campioana României a câștigat (dramatic și neașteptat) trofeul european chiar la prima încercare, nici anul trecut, când CSM a pierdut (clar) în semifinale cu Vardar. Și dacă primul sezon s-a transformat în povestea de succes a unei echipe care și-a întrecut așteptările profitând și de lipsa presiunii, al doilea sezon a fost marcat, de la început la final, de o presiunea sufocantă. Abia acum, la a treia apariție în Ligă, lucrurile apar într-un echilibru matur: între valoarea grupului și așteptările experților nu mai este niciun decalaj.
Și totuși, nimeni nu oferă garanții. Multe vor depinde de forma sportivă din primăvara viitoare, iar forma aceasta va depinde la rându-i și de bagajul cu care jucătoarele se vor întoarce la echipele de club după Campionatul Mondial din Germania. Până acolo, nu ne rămâne decât să observăm că echipa lui Thomsen este mai bine legată, că traseele de joc încep să apară tot mai clar, că grupa aceasta inițială a fost întrebuințată așa cum s-a putut: un antrenament pentru ce va urma și o bună poziționare (cele șase puncte) pentru sferturile de finală.
CSM va ajunge cu siguranță în sferturi, căci echipa asta nu poate să rateze primele patru locuri în grupa principală. Dar pe lângă această calificare, va conta la fel de mult locul în clasamentul final. Locurile unu și doi vor juca cu locurile patru și trei în cealaltă grupă de șase echipe, unde Vardar, Ferencvaros și chiar Metz arată cu adevărat bine. Spus direct, CSM tocmai și-a încheiat antrenamentele și se pregătește acum de lucrurile serioase.
Rezultatele complete ale etapei a 9-a și clasamentul
Etapa a 9-a (7-12 Noiembrie)
U Cluj
|
21-21
|
HC Zalău
|
CSM Slatina
|
20-26
|
CSM București
|
ACS Corona 2010 Brașov
|
24-25
|
CS Măgura Cisnădie
|
SCM Craiova
|
22-25
|
CSM Roman
|
CSM Bistrița
|
28-22
|
AHCM Slobozia
|
Rapid USL Metrou București
|
25-26
|
HC Dunărea Brăila
|
HCM RM.Vâlcea
|
26-17
|
CSU Danubius Galați
|
Loc
|
Clasamentul (9)
|
M
|
V
|
E
|
Î
|
Gol
|
Pt
|
+/-
|
1
|
CSM București
|
9
|
9
|
0
|
0
|
294-200
|
27
|
94
|
2
|
SCM Craiova
|
9
|
6
|
1
|
2
|
240-205
|
19
|
35
|
3
|
HCM Rm.Vâlcea
|
9
|
6
|
0
|
3
|
233-206
|
18
|
27
|
4
|
CS Măgura Cisnădie
|
9
|
6
|
0
|
3
|
236-212
|
18
|
24
|
5
|
CSM Roman
|
9
|
5
|
0
|
4
|
229-229
|
15
|
0
|
6
|
CSM Bistrița
|
9
|
5
|
0
|
4
|
236-251
|
15
|
-15
|
7
|
HC Dunărea Brăila
|
9
|
4
|
1
|
4
|
199-201
|
13
|
-2
|
8
|
HC Zalău
|
9
|
4
|
1
|
4
|
228-233
|
13
|
-5
|
9
|
ASC Corona Brașov*
|
9
|
4
|
0
|
5
|
185-194
|
11
|
-9
|
10
|
CSU Danubius Galați
|
9
|
3
|
0
|
6
|
170-202
|
9
|
-32
|
11
|
CS Rapid București
|
9
|
3
|
0
|
6
|
224-257
|
9
|
-33
|
12
|
U Cluj
|
9
|
2
|
2
|
5
|
205-215
|
8
|
-10
|
13
|
AHCM Slobozia
|
9
|
2
|
1
|
6
|
205-243
|
7
|
-38
|
14
|
CSM Slatina
|
9
|
0
|
2
|
7
|
205-241
|
2
|
-36
|
Campionat Mondial cu 32 de echipe? Răspunsul Narcisei Lecuşanu, proaspăt aleasă în Comitetul Executiv al IHF. ”Favorita sufletului meu rămâne România. O zic cu toată gura şi din tot sufletul!”
Narcisa Lecuşanu a devenit membru în Comitetul Executiv al IHF la ultimul Congres al forului internaţional de handbal, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în Antalya. Fosta jucătoare a echipei naţionale a devenit, aşadar, a doua reprezentantă a ţării după Ioan Kunst Ghermănescu care intră în Board-ul de conducere al Forului Internaţional.
”Am fost plăcut surprinsă, nu prin prisma votului, cât prin prisma atitudinii unor oameni pe care nu i-am văzut niciodată, atât din Europa, dar şi din Africa, Asia, Panamerica. Au fost oameni care au venit ei înainte să-mi spună că se bucură că vreau să intru la IHF şi că am susţinerea lor. Nu mi-a fost greu să-mi fac lobby. M-a mai surprins în mod special preşedintele Confederaţiei Africii, care a venit la mine şi mi-a vorbit în limba română, el a făcut Facultatea de Economie la Cluj. M-a uimit româna lui perfectă, deşi a terminat facultatea în 79. M-a impresionant pentru că nu cred că limba română o utilizează în Congo”, ne-a relatat Narcisa Lecuşanu din experienţa trăită în Antalya. Ea a obţinut cel mai mare număr de voturi la alegeri pentru secţiunea membru în Comitetul Executiv, devansându-i pe profesorul Taborsky şi polonezul Bogdan Wenta.
- ”Dacă preşedintele Hassan Moustafa m-a apreciat şi m-a vrut în echipă, asta înseamnă că a contat ceea ce am făcut eu ca lucrare la nivel de handbal feminin pe plan internaţional, atât la EHF, cât şi la IHF”, Narcisa Lecuşanu, membru Comitet Executiv IHF
Reprezentanta României a avut deja o primă şedinţă a Comitetului Executiv al IHF. ”Aştept să intru în posesia mai multor detalii, al rolului pe care îl voi avea, pentru că este un Executiv nou. În afară de preşedinţii Comisiilor care au mai fost şi îşi ştiu rolul, suntem şi câţiva oameni noi şi trebuie să vedem puţin ce se vrea, cum funcţionează, vom fi informaţi în acest sens”.
Un Mondial cu 32 de echipe naţionale pe viitor, în special la masculin? A fost una din întrebările pe care i le-am adresat Narcisei Lecuşanu. Ea nu a exclus varianta ca numărul echipelor participante să crească într-un viitor de la 24, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, la fotbal. ”Probabil că ar trebui să ne gândim deja la treaba asta, la creşterea numărului de echipe la un Campionat Mondial. Acum poate sunt nişte vise, care pot deveni realitate. Dacă la masculin, Federaţia Europeană a ridicat numărul ţărilor participante din 2020 (n.r. turneul final se va juca cu 24 de naţionale), probabil se va ridica şi aici, având în vedere că sunt mai multe continente. În plus, uitându-ne puţin la ultimul Campionat Mondial din Franţa, Brazilia şi mai multe ţări din afara Europei şi-au arătat calitatea, au surprins plăcut din punctul meu de vedere”.
Handbalul masculin are prioritate la nivel internaţional, având şi o arie mai bine răspândită. Dar Narcisa Lecuşanu a susţinut că se va lupta şi pentru creşterea sectorului feminin. În România, handbalul feminin este înaintea celui masculin: ”Tragem să ridicăm şi valoarea handbalului feminin pentru că este important. Până la urmă este un produs, este un brand, chiar dacă este mai puţin lucrat pentru el, poate este şi un segment mai restrâns. Cred însă că şi handbalul feminin este pe o poziţie bună, se poate investi. Beneficiile vin cu siguranţă şi nu mă refer numai la financiar, ci la tot ce înseamnă sport, educaţie. Eu consider că sportul este o lecţie de viaţă, te pregăteşte pentru viaţă”.
- ”Ioan Kunst a condus Federaţia foarte mult timp, a antrenat echipa naţională, a fost un teoritician foarte bun, dar nu prea a jucat în prima reprezentativă, lucru în avantajul Narcisei Lecuşanu, care a cutreierat toate terenurile echipelor naţionale. Ea este la început, dar a acumulat rapid experienţă şi cred e o soluţie foarte bună pentru a reprezenta şi a şi susţine handbalul românesc la nivelul Federaţiei Internaţionale”, Cristian Gaţu, fost preşedinte al FRH
- ”Este o persoană descurcăreaţă. La Federaţie, i-am dat lucruri grele de făcut şi s-a descurcat de minune. După, a preluat funcţia de secretar de stat, unde şi acolo a învăţat foarte multe lucruri utile. A acumulat multe cunoştinţe din problemele vitale de administraţie”, Cristian Gaţu, fost preşedinte al FRH
Campionatul Mondial de handbal feminin din Germania (1-17 decembrie) este prima competiţie oficială la care Narcisa Lecuşanu va merge în calitate de membru în CEx-ul IHF, dar şi ultimul unde va participa ca membru al Comitetului Executiv EHF.
Ce aşteptări are vicecampioana mondială din 2005 de la acest turneu final pe linie sportivă? ”Mă aştept la un Mondial echilibrat, uitându-mă şi ce s-a întâmplat la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice, cu toate surprizele consemnate. Nu văd un Mondial uşor, ci unul echilibrat, cu jocuri bune în toate grupele. Şi aşa cum am auzit conducătorii de Confederaţii, chiar îşi doresc să dezvolte handbalulul, îl văd ca pe un sport foarte bun spre educaţie, dezvoltare.
Favorita sufletului meu rămâne România. Asta e clar, o zic cu toată gura şi din tot sufletul pentru că întotdeauna am crezut în fetele noastre. Dar de cele mai multe ori trebuie să am şi reţineri, pentru că pun la îndoială sănătatea. Şi deja am văzut că ni s-au accidentat nişte fete, nu pot fi înlocuite pentru că s-a dat deja o listă de 28 de sportive din care le poţi doar învârti. Şi mă refer aici la extrema dreaptă, care este foarte importantă. E foarte important să joci cu specialist pe post.
Cred că Mondialul este deschis pentru toată lumea. Orice om de handbal le-ar da favorite pe Norvegia, Rusia. Dar aţi văzut că Rusia a luat bătaie de curând de la Austria. Întâmplător sau nu, pot exista şi lucruri de acest gen. Nu văd o mare favorită, dar mi-aş dori ca România să ajungă în primele 3, mi-aş dori pentru fete că ştiu ce înseamnă”, a răspuns Narcisa Lecuşanu.
România va participa în perioada 1-17 decembrie la Campionatul Mondial de handbal feminin, fiind într-o grupă cu Franţa, Spania, Angola, Slovenia şi Paraguay.
Campionatul Mondial de handbal feminin din Germania (1-17 decembrie) este prima competiţie oficială la care Narcisa Lecuşanu va merge în calitate de membru în CEx-ul IHF, dar şi ultimul unde va participa ca membru al Comitetului Executiv EHF.
Reacţiile antrenorului Bogdan Burcea după partida SCM Craiova - Debrecen 24-19. ”Este foarte important pentru noi să încercăm să calificăm această echipă în grupele Cupei EHF”
Toate cele trei echipe din Liga Naţională de handbal care au jucat la sfârşitul acestei săptămâni în cupele europene au câştigat. CSM Bucureşti a obţinut două puncte importante din partida cu Krim Ljubljana (33-30) pentru parcursul ulterior în Liga Campionilor, în timp ce HC Zalău (30-22 cu Hypo Viena) şi SCM Craiova (24-19 cu Debrecen) au făcut paşi importanţi spre grupele Cupei EHF, după meciurile din prima manşă a turului 3 preliminar.
SCM Craiova putea să câştige şi mai clar cu Debrecen, după ce a condus cu 24-16, dar în ultimele minute nu a mai reuşit să marcheze, ratând inclusiv o aruncare de la 7 metri în acest interval. ”Opt goluri era o diferenţă ideală pentru acest meci, în faţa unei echipe foarte bune. Am avut o altă atitudine, fetele s-au luptat, au fost mai incisive, mai dornice să marcheze. Din păcate, nu toată lumea s-a ridicat la nivelul jocului, în special în repriza a doua când a fost nevoie să intervenim şi să facem schimbări, iar de la opt goluri s-a revenit la cinci goluri. Este un ecart mic, dar contează. Va fi important acolo cum vom începe jocul”, a declarat antrenorul SCM Craiova, Bogdan Burcea.
Tehnicianul formaţiei a dezvăluit după joc că era importantă victoria în primul rând, la sfârşitul acestei prime manşe: ”Este o dublă manşă şi fiecare minge, fiecare gol contează, chiar şi câte goluri marcăm sau primim. Am încercat să ne focusăm pe acest lucru, să le ţinem cât mai jos, acolo vom încerca să dezvoltăm un joc mai în viteză, să marcăm câteva goluri uşoare”.
Bogdan Burcea nu a precizat dacă SCM Craiova este sau nu favorită la calificare după acest 24-19, dar ştie deja cum va aborda returul: ”Nu ne vom gândi la cele 5 goluri avans, ci vom începe de la 0-0. Dacă reuşim să câştigăm la un gol, vom fi extrem de fericiţi. Este foarte important pentru noi să încercăm să calificăm această echipă”.
Până la partida retur, fiecare echipă are de disputat câte un meci foarte important în ligile naţionale. SCM Craiova îşi va juca locul 2 înainte de vacanţă într-o deplasare cu Măgura Cisnădie, în timp ce Debrecen va juca pe terenul echipei Dunaujvaros.
CSM București obiectiv îndeplinit la Ljubljana: victorie pe terenul lui Krim!
CSM Bucureşti şi-a îndeplinit obiectivul în deplasarea de la Ljubljana, cele două puncte cu Krim, după ce s-a impus sâmbătă după-amiază cu 33-30, într-un meci din etapa a 5-a a Ligii Campionilor, Grupa A. Cu acest rezultat, campioana României şi-a asigurat şi locul 1 în această grupă.
- CSM Bucureşti s-a desprins pentru prima dată la 4 goluri abia în minutul 45, când a condus cu 25-21. Diferenţa maximă în meci a fost de 6 goluri
- Cristina Neagu a fost la înălţime şi în acest joc, reuşind să marcheze nu mai puţin de 9 goluri
- 5 eliminări au văzut ”tigroaicele”, Frafjord, Jacobsen, Manea, Gullden (2).
- Cu acest succes, campioana României şi-a asigurat 6 puncte pentru grupa principală, unde va avea duble partide cu Gyor, Rostov şi FC Midtjylland
- Înainte de vacanţă, echipa pregătită de Helle Thomsen mai are de jucat două partide oficiale, ambele părând mai degrabă de antrenament, cu U Cluj în Liga Naţională şi cu Vistal Gdynia în Liga Campionilor
Krim Ljubljana – CSM Bucureşti 30-33 (16-17)
Marincek, Pandzic – Benko 7, Abina, Baric 1, Beganovic, Stanko 6, Omoregie 5, Zulic 2, Koren 5, Gregorc, Adler, Tsakalou 2, Amon, Perederiy 2, Despotovic
Ungureanu, Grubisic, Iordache – portari; Udriştioiu 1, Frafjord 4, Gullden 6, Curea 4, Neagu 9, Jacobsen, Jorgensen 1, Ayglon, Bazaliu 1, Manea 2, Kurtovic 5, Hagman. Antrenor: Helle Thomsen
Până şi Tadici a fost impresionat de ”minunăţiile” echipei HC Zalău la Viena: ”Nu mi-a venit să cred când m-am uitat la tabelă în minutul 15!”
HC Zalău este la 60 de minute de calificarea în grupele Cupei EHF, după ce a învins Hypo Viena în deplasare cu 30-22, în turul 3 preliminar al competiţiei, prima manşă. Prestaţia echipei l-a impresionat până şi pe antrenorul Gheorghe Tadici, cunoscut ca o persoană foarte exigentă.
”Fetele au intrat în teren foarte determinate şi s-au apărat impecabil, ca niciodată. Paula Vişan a prins cam una din cele mai bune zile, iar apărarea le-a anihilat pe cele mai periculoase adversare, Acimovic, Dedic şi Laszlo. Primele 15 minute le-am jucat ireproşabil, iar când m-am uitat la tabelă şi am văzut 11-3, nu mi-a venit să cred! În acelaşi timp, trebuie să o recunosc că şi ei au avut 4-5 bare, după care mingea a sărit la noi, un 7 metri apărat de Paula, după care mingea a venit tot la noi. Trebuie să fim corecţi că am avut şi şansă, apoi am dat drumul imediat la minge pe contraatac”, ne-a relatat Gheorghe Tadici.
Hypo Viena a jucat mult timp în superioritate numerică, 7 vs 6, sistem de care HC Zalău a profitat. Panici, Kelemen, Abed-Kader şi Constantinescu au înscris patru goluri cu poarta goală.
Pe lângă propria echipă, Gheorghe Tadici i-a lăudat şi pe oficialii meciului:
”Am avut un observator impecabil, am avut arbitri impecabili, care nu au ţinut cont de nicio presiune. Deşi am primit destule eliminări, pot spune că au judecat cu aceeaşi măsură în ambele părţi. Au avut coloană vertebrală şi au fluierat ce a fost în teren, ne-au fluierat semicerc şi nouă, dar şi lor, nu aşa cum se procedează pe la noi, doar într-o singură parte. Observatorul a fost din Croaţia, iar acesta mi-a zis de la început că nu trebuie să-mi fac probleme”.
După 30-22 la Viena, HC Zalău ar trebui să îndeplinească o formalitate în returul de sâmbăta viitoare de pe teren propriu, pentru a accede în premieră în grupele Cupei EHF.
CSM Roman pune capăt seriei de trei înfrângeri consecutive
Echipa de handbal feminin CSM Roman a evoluat luni seară, 6 noiembrie, de la ora 18.30, împotriva Coronei Brașov, într-un meci contând pentru etapa a opta a Ligii Naționale.
CSM Roman - ACS Corona 2010 Brașov 23-22 (13-11)
Din nou fără aportul căpitanului Carmen Stoleru, jucătoarele CSM Roman au strâns rândurile pentru a întrerupe seria celor trei înfrâgeri consecutive. Au fost mai puține erori în atac, au marcat de trei ori în inferioritate numerică, apărarea a fost mai agresivă, iar, peste toate, evoluția Viktoriyei Tymoshenkova în poartă a fost una la superlativ, cu nu mai puțin de 15 mingi apărate în această partidă, fiecare paradă la fel de prețioasă ca și lovitura de la 7 metri apărată de Mihaela Petrescu.
CSM Roman avea cinci goluri avans în minutul 17, 9-4, dar și puternica echipă a Brașovului a avut forța să reducă diferența până la pauză, 13-11, apoi să egaleze la 14 în minutul 35. Gazdele însă au ținut cu dinții de fragilul avantaj de un gol pe care l-au avut pe parcursul celei de-a doua reprize și au reușit să obțină victoria în final, 23-22.
Și norocul și-a spus cuvântul în acest meci – brașovencele având mai multe mingi trimise peste poartă -, la fel ca și deciziile arbitrelor Diana Florescu şi Anamaria Stoia, care au văzut infracțiunea comisă la ultimul atac de brașovence, anulând golul Biancăi Tiron ce ar fi adus egalitate la 23 pe tabelă cu 30 de secunde înainte de final.
" A fost un meci de calitate, între două echipe de cupă europeană. Este o victorie importantă în fața unei echipe redutabile. Am reușit să le capacitez pe fete, după trei înfrângeri consecutive, mă bucur că am trecut peste acel moment, care nu a fost ușor nici pentru mine, nici pentru cei de la club. Sper să fie o victorie dătătoare de speranțe pentru această echipă în schimbare, mai ales că și căpitanul Carmen Stoleru este accidentată și nu o vom mai putea folosi în acest an. Am avut norocul de partea noastră și am câștigat. Cred că a fost cel mai greu meci din acest început de campionat. Le felicit pe fete pentru că s-au mobilizat și au depășit momentele grele prin care am trecut, le mulțumesc suporterilor, care au fost alături de noi! ", a declarat prof. Constantin Ștefan, antrenorul echipei CSM Roman.
Internaționala de senioare, Ana Maria Iuganu-Popa, extrema stângă a romașcancelor, a fost cea mai bună marcatoare a echipei gazdă.
" Ana Maria a jucat foarte bine. A înscris 8 goluri și sper ca evoluțiile ei viitoare să o „fixeze” definitiv în lotul pentru Campionatul Mondial din Germania ", a mai spus Constantin Ștefan.
Pentru CSM Roman au marcat: Popa – 8 goluri, Boljevic – 5, Ana Maria Simion – 3, De Sousa – 3, Iovănescu – 2, Ferfolja – 1, Anca Polocoșer – 1. Pentru Corona Brașov au punctat: Buceschi – 8, Neagu – 4, Tiron – 3, Chiper – 2, Bloj – 2, Ciuciulete – 1, Popa – 1, Chiricuță – 1. Lovituri de la 7 metri: 2 pentru CSM Roman, 2 transformate; 2 pentru Corona Brașov, 1 transformată. Eliminări de 2 minute: 5 pentru CSM Roman, 3 pentru Corona Brașov.
Clasament:
1 | CSM București | 8 | 8 | 0 | 0 | 268 | 180 | 24 |
2 | SCM Craiova | 8 | 6 | 1 | 1 | 216 | 179 | 19 |
3 | Măgura Cisnădie | 8 | 5 | 0 | 3 | 211 | 188 | 15 |
4 | HCM Rm. Vâlcea | 8 | 5 | 0 | 3 | 207 | 189 | 15 |
5 | CSM Roman | 8 | 4 | 0 | 4 | 204 | 207 | 12 |
6 | HC Zalău | 8 | 4 | 0 | 4 | 207 | 211 | 12 |
7 | CSM Bistrița | 8 | 4 | 0 | 4 | 208 | 229 | 12 |
8 | Corona Brașov | 8 | 4 | 0 | 4 | 161 | 169 | 11* |
9 | Dunărea Brăila | 8 | 3 | 1 | 4 | 173 | 176 | 10 |
10 | Danubius Galați | 8 | 3 | 0 | 5 | 152 | 175 | 9 |
11 | Rapid București | 8 | 3 | 0 | 5 | 199 | 231 | 9 |
12 | U Cluj | 8 | 2 | 1 | 5 | 184 | 194 | 7 |
13 | AHCM Slobozia | 8 | 2 | 1 | 5 | 183 | 215 | 7 |
14 | CSM Slatina | 8 | 0 | 2 | 6 | 185 | 215 | 2 |
CSM Roman a pierdut și în Giulești ! | Romașcancele sunt în cădere liberă fiind la al 3-lea eșec consecutiv în campionat
Miercuri, 1 noiembrie, echipa de handbal feminin CSM Roman a pierdut a treia partidă consecutivă – a patra din acest campionat – pe trenul echipei nou-promovate Rapid București, meci contând pentru etapa a șaptea a Ligii Naționale, disputată de la ora 17.30.
A fost un meci spectaculos, cu multe goluri și un final pe muchie de cuțit. Fără căpitanul Carmen Stoleru, accidentată, CSM Roman și-a făcut în mare parte treaba în ofensivă, marcând din nou aproape 30 de goluri, iar în poartă Victoryia Tymoshenkova a adunat nu mai puțin de 12 parade reușite, inclusiv o lovitură de la 7 metri apărată (la fel ca și Andreea Polocoșer), dar greșelile în momentele cheie, mai ales pe faza de atac, și-au spus din nou cuvântul.
Gazdele au preluat conducerea după primele zece minute ale partidei, 6-4 în minutul 10, și, deși CSM Roman a revenit la 12-13 în minutul 27, Rapidul intră la pauză în avantaj, 15-14. Tot echipa gazdă iese mai în formă de la cabine, domină și ajunge să conducă și la patru goluri, 26-22 în minutul 48. Finalul aduce revenirea Romanului, care, după ce egalează la 27 în minutul 57, menține echilibrul până în ultimul minut, 29-29. CSM Roman are atacul cu 40 de secunde înainte de final, însă Jasna Boljevic ratează o pasă care pune Rapidul pe contraatac, 30-29. CSM Roman mai are o ultimă șansă de a scoate măcar un rezultat de egalitate, dar golul Ancăi Polocoșer este anulat de arbitri, pe motiv de forțare în atac, iar partida se termină în favoarea Rapidului.
Pentru CSM Roman au marcat: Ana Maria Simion – 8 goluri, Iovănescu – 5, Boljevic – 4, Stănciulescu – 3, De Sousa – 3, Anca Polocoșer – 3, Ferfolja – 2, Popa – 1. Lovituri de la 7 metri: 2 pentru CSM Roman, 1 transformată; 8 pentru Rapid București, 6 transformate. Eliminări de 2 minute: 7 pentru CSM Roman, 5 pentru Rapid.
A fost a treia înfrângere consecutivă pentru CSM Roman, după meciurile pierdute pe teren propriu cu Dunărea Brăila și Măgura Cisnădie. Antrenorul Constantin Ștefan are mult de lucru pentru următoarele două meciuri extrem de dificile, de luni, 6 noiembrie, când la Roman vine Corona Brașov, apoi în deplasarea de la finalul săptămânii următoare de la SCM Craiova.
În cadrul etapei a șaptea a Ligii Naționale de handbal feminin au mai fost programate partidele:
Etapa a 7-a (1-2 noiembrie)
CSM Bistrița
|
27-46
|
CSM București
|
HCM RM.Vâlcea
|
30-26
|
HC Zalău
|
CS Rapid USL Metrou București
|
30-29
|
CSM Roman
|
CS Măgura Cisnădie
|
21-14
|
HC Dunărea Brăila
|
ASC Corona Brașov
|
30-21
|
AHCM Slobozia
|
CSM Slatina
|
22-22
|
U Cluj
|
SCM Craiova
|
27-14
|
CSU Danubius Galați
|
Corona a pierdut la masa verde disputa cu U Cluj ! Cum arată clasamentul în liga Florilor după etapa a 7-a
Corona Brașov a primit o lovitură grea înaintea partidei cu HCM Unirea Slobozia, pe care o va susține astăzi pe teren propriu. Comisia Centrală de Competiții a FRH a decis ca gruparea brașoveană să piardă cu 10-0 la „masa verde” partida cu ”U” Cluj, din etapa a treia a Ligii Florilor, pe care o câștigase pe teren cu 30-23.
S-a ajuns în această situație după ce Daciana Hosu a evoluat atât pentru Corona II, cât și pentru prima echipă în aceeași zi. În aceste condiții, Corona Brașov a pierdut cu 0-10 la „masa verde” disputa cu ”U” Cluj pentru că a utilizat o jucătoare fără drept de joc, dar și un punct în clasament. În aceste condiții, formația lui Costică Buceschi are opt puncte în clasamentul Ligii Florilor, șapte mai puțin decât SCM Craiova, locul doi, în timp ce clujencele totalizează șase puncte și părăsesc locul retrogradabil pe care se aflau.
LOC
|
CLASAMENTUL (7)
|
M
|
V
|
E
|
Î
|
GOL
|
PT
|
+/-
|
1
|
CSM București
|
8
|
8
|
0
|
0
|
268-180
|
24
|
+88
|
2
|
SCM Craiova
|
7
|
6
|
0
|
1
|
195-158
|
18
|
+37
|
3
|
HCM RM.Vâlcea
|
8
|
5
|
0
|
3
|
207-189
|
15
|
+18
|
4
|
CS Măgura Cisnădie
|
7
|
4
|
0
|
3
|
180-165
|
12
|
+15
|
5
|
ASC Corona Brașov
|
7
|
4
|
0
|
3
|
139-146
|
11*
|
-7
|
6
|
CSM Roman
|
7
|
3
|
0
|
4
|
181-185
|
9
|
-4
|
7
|
HC Zalău
|
7
|
3
|
0
|
4
|
176-187
|
9
|
-11
|
8
|
CSU Danubius Galați
|
7
|
3
|
0
|
4
|
129-150
|
9
|
-11
|
9
|
CSM Bistrița
|
7
|
3
|
0
|
4
|
183-206
|
9
|
-23
|
10
|
CS Rapid USL Metrou Buc.
|
7
|
3
|
0
|
4
|
176-200
|
9
|
-24
|
11
|
U Cluj
|
7
|
2
|
1
|
4
|
162-168
|
7
|
-6
|
12
|
HC Dunărea Brăila
|
7
|
2
|
1
|
4
|
147-154
|
7
|
-7
|
13
|
AHCM Slobozia
|
7
|
2
|
0
|
5
|
162-194
|
6
|
-32
|
14
|
CSM Slatina
|
7
|
0
|
2
|
5
|
161-184
|
2
|
-23
|
* ASC Corona Brașov - formație penalizată cu -1 pct.
Rezultatele complete ale etapei a 6-a și clasamentul | Nu au lipsit surprizele: Romanul și Corona Brașov au cedat cu formații mai slab cotate, Brăila egal cu ultima clasată!
ETAPA A 6-A (18-29 Octombrie)
CSM București
|
35-23
|
SCM Craiova
|
HC Zalău
|
32-29
|
CSM Bistrița
|
HC Dunărea Brăila
|
20-20
|
CSM Slatina
|
CSU Danubius Galați
|
22-19
|
ASC Corona 2010 Brașov
|
CSM Roman
|
32-33
|
CS Măgura Cisnădie
|
U Cluj
|
27-32
|
HCM RM.Vâlcea
|
AHCM Slobozia
|
31-22
|
CS Rapid USL Metrou București
|
CSM București a jucat în devans și a câștigat confortabil confruntarea cu o formație foarte bună a campionatului, cu siguranță o aspirantă la cupele europene în acest sezon.
HC Zalău s-a impus destul de greu în derby-ul Ardealului cu CSM Bistrița și a acumuta 3 victorii din 6 meciuri.
U Cluj a pierdut la 5 lungimi acasă cu HCM Rm.Vâlcea și este penultima în ierarhie, cu un singur succes.
AHCM Slobozia a câștigat de o manieră categorică derby-ul suferinței cu nou promovate Rapid București.
Urmează 3 surprize care trebuie analizate mai atent: HC Dunărea Brăila a remizat cu lanterna roșie CSM Slatina chiar la Brăila după ce câștigase în prealabil la Roman.
CSM Roman este într-o spirală nefavorabilă: după eliminarea din Cupa EHF în fața formației maghiare DKKA Dunaujvaros, au urmat eșecurile de pe teren propriu cu HC Dunărea Brăila și CS Măgura Cisnădie, altădată formații la îndemâna romașcancelor.
CSU Danubius Galați este surpriza plăcută a acestei etape. După ce s-au salvat cu mare greutate în sezonul trecut, acum gălățencele au deja 3 victorii în clasament: ultima victimă, o formație cu ambiții europene, ASC Corona 2010 Brașov.
Loc
|
Clasamentul (6)
|
M
|
V
|
E
|
Î
|
Gol
|
Pt
|
+/-
|
1
|
CSM București
|
8
|
8
|
0
|
0
|
268-180
|
24
|
+88
|
2
|
SCM Craiova
|
6
|
5
|
0
|
1
|
168-144
|
15
|
+24
|
3
|
HCM RM.Vâlcea
|
7
|
4
|
0
|
3
|
177-163
|
12
|
+14
|
4
|
ASC Corona 2010 Brașov
|
6
|
4
|
0
|
2
|
139-138
|
12
|
+1
|
5
|
CS Măgura Cisnădie
|
6
|
3
|
0
|
3
|
159-151
|
9
|
+8
|
6
|
CSM Roman
|
6
|
3
|
0
|
3
|
152-155
|
9
|
-3
|
7
|
HC Zalău
|
6
|
3
|
0
|
3
|
150-157
|
9
|
-7
|
8
|
CSU Danubius Galați
|
6
|
3
|
0
|
3
|
115-123
|
9
|
-8
|
9
|
CSM Bistrița
|
7
|
3
|
0
|
4
|
183-206
|
9
|
-23
|
10
|
HC Dunărea Brăila
|
6
|
2
|
1
|
3
|
133-133
|
7
|
0
|
11
|
AHCM Slobozia
|
6
|
2
|
0
|
4
|
141-164
|
6
|
-23
|
12
|
CS Rapid USL Metrou București
|
6
|
2
|
0
|
4
|
146-171
|
6
|
-25
|
13
|
U Cluj
|
6
|
1
|
0
|
5
|
153-176
|
3
|
-23
|
14
|
CSM Slatina
|
6
|
0
|
1
|
5
|
139-162
|
1
|
-23
|
Rezultatele complete ale etapei a 5-a și clasamentul
Etapa a V-a (10-22 octombrie)
SCM Craiova
|
31-24
|
HC Zalău
|
ASC Corona 2010 Brașov
|
22-33
|
CSM București
|
CSM Roman
|
24-27
|
HC Dunărea Brăila
|
CS Măgura Cisnădie
|
33-19
|
AHCM Slobozia
|
CSM Bistrița
|
29-23
|
U Cluj
|
CS Rapid USL Metrou București
|
24-20
|
CSU Danubius Galați
|
HCM Rm.Vâlcea
|
27-22
|
CSM Slatina
|
SCM Craiova a făcut instrucție cu Zalăul lui Tadici și după 5 etape avea punctaj maxim în clasament ca și lidera CSM București. A urmat apoi un eșec usturător pentru oltence în București într-o partidă jucată în devansul etapei a 6-a și al cărui rezultat în vom afișa odată cu terminarea ulimilor partide din weekend.
CSM București a convins la Brașov în fața unei formații mult schimbate în bine în acest sezon: o victorie totuși la 11 lungimi, în condiții de deplasare spune totul despre faptul că CSM București nu poate avea probleme cu adevărat în competiția internă.
CSM București a convins la Brașov în fața unei formații mult schimbate în bine în acest sezon: o victorie totuși la 11 lungimi, în condiții de deplasare spune totul despre faptul că CSM București nu poate avea probleme cu adevărat în competiția internă.
CSM Roman a pierdut inexplicabil pe teren propriu în fața brăilencelor lui Florin Pera. După ce a condus permanent pe tabelă până aproape de final, o cădere inexplicabilă în ultimele 10 minute, când fetele lui Ștefan nu au mai reușit decât un gol, a condus la revirimentul Brăilei care se impune pentru a 2-a oară în istorie la Roman deși a beneficiat de un lot restrâns numeric pentru această partidă.
CS Măgura Cisnădie a câștigat categoric confruntarea cu Slobozia și a urcat până pe 7 în clasament.
CSM Bistrița obține o victorie clară în derby-ul regional cu U Cluj și o devansează în clasament și pe CSM Roman, în timp ce studentele clujence încă nu se regăsesc deși au schimbat recent și conducerea tehnică.
Victorie importantă pentru Rapid București în fața galățencelor de la CSU Danubius într-o partidă cu implicații în zona retrogradării pentru ambele formații.
HCM Rm.Vâlcea a câștigat conform așteptărilor derby de Oltenia în fața nou promovatei din Slatina. CSM Slatina este singura formație fără punct în clasament după 5 etape.
LOC
|
CLASAMENTUL (5)
|
M
|
V
|
E
|
Î
|
GOL
|
PT
|
+/-
|
1
|
CSM București
|
5
|
5
|
0
|
0
|
160-106
|
15
|
+54
|
2
|
SCM Craiova
|
5
|
5
|
0
|
0
|
146-109
|
15
|
+37
|
3
|
ASC Corona Brașov
|
5
|
4
|
0
|
1
|
120-116
|
12
|
+4
|
4
|
HCM Rm.Vâlcea
|
5
|
3
|
0
|
2
|
121-109
|
9
|
+12
|
5
|
CSM Bistrița
|
5
|
3
|
0
|
2
|
127-128
|
9
|
-1
|
6
|
CSM Roman
|
5
|
3
|
0
|
2
|
120-122
|
9
|
-2
|
7
|
CS Măgura Cisnădie
|
5
|
2
|
0
|
3
|
126-119
|
6
|
+7
|
8
|
HC Dunărea Brăila
|
5
|
2
|
0
|
3
|
113-113
|
6
|
0
|
9
|
HC Zalău
|
5
|
2
|
0
|
3
|
118-129
|
6
|
-11
|
10
|
CSU Danubius Galați
|
5
|
2
|
0
|
3
|
93-104
|
6
|
-11
|
11
|
CS Rapid USL Metrou București
|
5
|
2
|
0
|
3
|
124-140
|
6
|
-16
|
12
|
U Cluj
|
5
|
1
|
0
|
4
|
126-144
|
3
|
-18
|
13
|
AHCM Slobozia
|
5
|
1
|
0
|
4
|
110-142
|
3
|
-32
|
14
|
CSM Slatina
|
5
|
0
|
0
|
5
|
119-142
|
0
|
-23
|
Readuse cu picioarele pe pământ! CSM Bucureşti a pierdut primul meci al sezonului, 22-25 cu Nykobing în Liga Campionilor
CSM Bucureşti nu mai este invincibilă în acest sezon. La primul examen adevărat, campioana României a fost surprinsă de Nykobing în Liga Campionilor. Campioana Danemarcei s-a impus cu 25-22 într-un meci din Grupa A. După trei etape, cele două formaţii sunt la egalitate de puncte şi se vor califica foarte probabil la braţ în grupele principale.
- Paula Ungureanu a fost desemnată de Helle Thomsen să apere acest meci, iar alegerea a fost mai mult decât inspirată. Portarul a făcut o altă partidă grozavă, apărând printre altele şi două aruncări de la 7 metri. Prima repriză a încheiat-o cu procentaj de 41%. Paula şi-a ajutat echipa să revină din momente mai grele în ambele reprize. 16 parade a adunat Ungureanu pe parcurs, dar colegele nu au avut acelaşi nivel de joc.
- CSM Bucureşti a început destul de greu partida, în special în atac unde a comis destule erori. În prima prepriză, echipa campioană a pierdut 7 mingi, dintre care 6 numai în primele 15 minute. Astfel, ”tigroaicele” s-au văzut conduse cu 7-4 în minutul 11
- Sabina Jacobsen, apărătoarea numărul 1 a echipei CSMB, a văzut două eliminări în primele 14 minute
- Cristina Neagu, golgheterul echipei, a avut parte de o supraveghere atentă din partea adversarelor. Interul stânga a marcat pentru prima dată în minutul 20, când CSM a egalat pentru prima dată, la scorul de 8-8. Nu a fost deloc ziua Cristinei cu Nykobing: meciul l-a terminat cu procentaj 25%, 2 goluri din 8 aruncări
- În fiecare repriză, CSM Bucureşti a avut perioade de aproximativ 8 minute în care nu a marcat niciun gol. Şi de fiecare dată, Nykobing s-a desprins la 3 goluri, 7-4 şi 21-18 (min. 48)
CSM Bucureşti a sosit în Danemarca după 9 victorii consecutive, majoritatea obţinute la peste 10 goluri. Nicio partidă jucată însă până acum nu a avut gradul de dificultate precum cel cu Nykobing. De altfel, s-a văzut că meciurile de antrenament din Liga Naţională, inclusiv cel cu SCM Craiova – locul 2 în campionat – nu prea a ajutat-o pe campioana României.
Campioana Danemarcei a început tare jocul, reuşind să impună ea ritmul partidei. Debutul chiar a surprins-o puţin pe CSMB, care a făcut trei erori în atac în primele 5 minute: Neagu - paşi, Frafjord - a călcat semicercul, Kurtovic – forţare. Nykobing a profitat la maximum de aceste greşeli, care s-au dublat până în minutul 15, şi s-a desprins la 7-4. A reuşit să o ”scoată” din joc inclusiv pe Sabina Jacobsen, care a văzut două eliminări în 14 minute, astfel că handbalista suedeză a trebuit să fie prudentă până la final. De aici au apărut multe alte scăpări ale defensivei, sancţionate pe parcursul jocului de Nykobing.
Paula Ungureanu a fost singura handbalistă ”on-fire” din tabăra CSM încă de la început. În prima jumătate a reprizei 1 a limitat proporţiile scorului, după ce a parat un contraatac la japoneza Ikehara şi un 7 metri în faţa centrului ”Mulle” Kristiansen, apoi şi-a ajutat colegele să revină. Portarul a terminat prima repriză cu 9 intervenţii şi un procentaj de 41%, iar CSM în avantaj cu 14-13, scor care putea fi puţin şi mai clar dacă nu ar fi existat ratările de unu la unu de pe extreme, la Hagman şi Mehmedovic.
În partea secundă, Nykobing a fost de asemenea echipa mai agresivă, mai implicată, iar până în minutul 48 s-a desprins din nou la trei goluri, 21-18. Doar patru goluri pentru o echipă precum CSMB în acest interval, înseamnă că au fost ceva probleme! Şi într-adevăr au fost! Apărarea a fost de câteva ori depăşită, dar şi atacul a avut un randament destul de scăzut. Cristina Neagu şi Isabelle Gullden au prins o zi slabă, iar campioana României a fost serios pusă în dificultate.
Helle Thomsen a decis pentru atac 7 vs 6, iar lucrurile au mers pentru câteva minute. Jocul cu doi pivoţi a dat roade, Oana Manea a scos un 7 metri important în minutul 54, iar CSMB a trecut din nou în avantaj, 22-21. A fost însă şi ultimul moment în care echipa a marcat! Majda Mehmedovic a aruncat la poartă inexplicabil în minutul 55 la 22-22, Nykobing a plecat rapid în atac şi a înscris pentru 23-22, iar de acolo s-a tăiat definitiv filmul. Campioana României nu a mai găsit calea să înscrie, astfel că la final a fost nevoită să se recunoască învinsă de o echipă mult mai combativă, scor 25-22.
Chiar la jocul oficial cu numărul 10, CSM Bucureşti a cedat pentru prima dată. Iar la cum au arătat lucrurile în primul examen veritabil al sezonului, drumul campioanei României către Budapesta nu este chiar simplu de parcurs.
Nykobing Falster – CSM Bucureşti 25-22 (13-14)
Greve, Sahlholdt, Soerensen – portari; Ikehara, Iversen 3, C. Kristiansen 2, K. Kristiansen 6, Lagerquist 1, Merg, Nielsen, Olsen, Pedersen 5, Wallen 1, E. Westberg, J. Westberg 6. Antrenor: Jakob Larsen
Ungureanu, Grubisic, Iordache – portari; Bazaliu, Curea 2, Frafjord 4, Gullden 6, Hagman 2, Jacobsen, Jorgensen 1, Kurtovic 3, Manea 1, Mehmedovic 1, Neagu 2, Niombla, Udriştioiu. Antrenor: Helle Thomsen
Revoluţia pregătită de EHF pentru cupele europene. Din 2020, sunt toate şansele ca România să nu mai aibă acces la Liga Campionilor - masculin, dar vina ne aparţine în totalitate! Cum va arăta competiţia feminină
Federaţia Europeană de Handbal a publicat un material pe site-ul oficial, în care sunt dezvăluite planurile de viitor ale forului în privinţa cupelor europene. Concret, EHF intenţionează să reformeze întrecerile la nivel de cluburi începând cu 2020, an în care vom avea şi un prim Campionat European masculin cu 24 de echipe naţionale.
Toate planurile au la bază procesul de licitaţie pentru drepturile audovizuale şi de marketing ale EHF până în 2030, nu mai puţin 25 de companii media şi agenţii fiind interesate de o astfel de ”afacere”. Forul european, împreună cu forumul cluburilor masculine şi partenerii de top iau în calcul o reformă substanţială la toate nivelurile.
Cele mai spectaculoase modificări vizează Liga Campionilor la handbal masculin. Se preconizează că această întrecere se va desfăşura din 2020 într-un sistem campionat (22 de etape), care va porni iniţial cu 12 echipe, cu posibilitatea creşterii ulterioare la 16 echipe. Acest sistem este deja experimentat în Euroliga de baschet masculin, care în sezonul 2017-2018 se desfăşoară cu 16 echipe, meciurile fiind programate în principiu săptămânal în zilele de joi şi vineri. Într-o formulă atât de restrânsă, accesul în Liga Campionilor va fi limitat şi se va adresa celor mai puternice echipe din Europa. Competiţia va fi ”deschisă” pentru 8 campioane naţionale plus patru echipe suplimentare.
Astfel, întrebarea care se naşte automat, din perspectivele handbalului românesc, Liga Naţională este între cele 8 ligi de top din Europa? Răspunsul este categoric, NU! Dar mai are încă vreo 2 sezoane la dispoziţie, exceptându-l pe acesta, pentru a creşte. Greu de crezut, totuşi, că lucrurile se pot mişca peste noapte înttr-o ţară în care nici legislaţia nu încurajează finanţarea sportului, în care acea Ligă Profesionistă de Handbal este prezentată numai în scopuri electorale, motiv pentru care România va avea şanse infime să mai joace în Liga Campionilor din 2020 în handbalul masculin.
Dacă planurile EHF vor fi puse în practică şi probabil că da, din moment ce interesele financiare dictează azi politica sportului, iar trendul în mai toate sporturile de echipă este pentru întreceri la nivel de Liga Campionilor în sistem campionat, atunci cea mai tare competiţie la nivel de cluburi ar putea arăta astfel (raportat la ierarhiile de azi şi la wildcard-urile oferite de EHF în Liga Campionilor):
Top 8 - iearhia EHF la nivel de cluburi, sezonul 2017-2018:
- Germania: Rhein Neckar Lowen
- Ungaria: Veszprem
- Spania: FC Barcelona
- Franţa: PSG
- Polonia: Vive Kielce
- Danemarca: Aalborg
- Slovenia: Celje Lasko
- Macedonia: Vardar Skopje
- Între cele patru invitate s-ar putea număra Flensburg, THW Kiel, Pick Szeged, Nantes, Montpellier, PPD Zagreb, Brest Meshkov, Motor Zaporojie.
- Cu o astfel de distribuţie, este greu de imaginat că o echipă din România va avea acces, prima condiţie fiind să aibă la dispoziţie o arenă de Liga Campionilor şi un buget de cel puţin 5-6 milioane de euro, dar şi această sumă pare mică.
Şi celelalte două competiţii europene vor fi reformate, conform planurilor EHF. Cupa EHF va fi redenumită ”European Handbal League”, iar după calificări se va ajunge la patru grupe a câte 6 echipe.
Challenge Cup va deveni Cupa EHF se va desfăşura în sistem KO
La feminin, acolo unde România este încă în top, cele mai importante schimbări privesc Liga Campionilor.
Federaţia Europeană de Handbal anunţă o posibilă competiţie tot cu 16 echipe, dar cu două grupe a câte 8 formaţii. Se va renunţa la Main Round-ul de azi, ci după 14 meciuri se va trece direct la sferturi de finală, urmat apoi de Final 4.
CSM Bucureşti şi-a făcut norma de plus 10 goluri şi în derby-ul cu Corona Braşov. Cristina Neagu a fost din nou la înălţime, cu 9 goluri marcate, fiind excelent secondată de Paula Ungureanu
CSM Bucureşti a revenit pe locul 1 în Liga Naţională, după ce a învins Corona Braşov cu 33-22 (14-9), chiar pe terenul acesteia. Astfel, doar două echipe mai au maximum de puncte după 5 etape, CSM Bucureşti şi SCM Craiova, care se vor întâlni săptămâna viitoare – 18 octombrie, în următoarea rundă.
Aflată la egalitate de puncte cu echipa campioană, Corona Braşov a aşteptat cu mare încredere această partidă. Ambiţiile formaţiei de la poalele Tâmpei au fost alimentate şi de isprava realizată de Dunărea Brăila în 2016, cam în aceeaşi perioadă a anului, când tot cu Costică Buceschi pe bancă şi câteva fete aflate acum la Corona a învins CSM Bucureşti cu 30-27. Numai că echipa pregătită de Helle Thomsen arată azi mult mai bine decât trupa lui Jakob Vestergaard din 2016, iar CSMB nu i-a lăsat nicio speranţă Coronei.
Partida a fost de la bun început la discreţia campioanei, care s-a desprins la 4-0 după numai 6 minute, graţie unui joc rapid şi cu ajutorul portarului Paula Ungureanu care a fost în mare formă chiar din minutul 1. Corona a avut mari dificultăţi în jocul poziţional, singurul plus al gazdelor ca echipă fiind jocul de contraatac. Cu trei astfel de acţiuni, Corona a redus la un gol diferenţa, scor 3-4, dar pentru scurt timp, întrucât CSM Bucureşti a fost în control şi şi-a ”tocat” mărunt adversara.
Cristina Neagu a fost impunătoare în jocul de atac al CSM Bucureşti, iar apărarea condusă de Sabina Jacobsen a fost o adevărată ”fortăreaţă” pentru Paula Ungureanu. Eliza Buceschi şi Andreea Chiricuţă au fost singurele jucătoare din tabăra Coronei care s-au ridicat la nivelul campioanei, cele două handbaliste marcând împreună 14 din cele 22 de goluri ale echipei. Braşov a jucat practic fără interi timp de 50 de minute, moment în care Bianca Tiron a înscris primul gol. Meciul era însă deja jucat la reuşita interului stânga, scor 16-25.
La fel cum ne-a obişnuit şi la celelalte jocuri, Helle Thomsen a trimis în teren toate jucătoarele. Bianca Bazaliu şi Iulia Curea au fost alte jucătoare remarcate în tabăra CSMB. La final, campioana s-a impus cu un categoric 33-22 şi deja sunt toate premisele că va termina în premieră un sezon cu maximum de puncte. Rămâne de văzut cât va reuşi şi SCM Craiova să îi pună probleme, pentru că în rest CSM defilează!
- Paula Ungureanu a apărat tot meciul şi a avut nu mai puţin de 17 intervenţii
- Corona a câştigat la un capitol disputa cu CSMB, la numărul de contraatacuri finalizate cu gol: 7-6
- Diferenţa de 10 goluri, 31-21, a fost atinsă în minutul 57
Corona Braşov – CSM Bucureşti 9-14 (22-33)
Buceschi 8, Chiricuţă 6, M. Neagu 4, Tiron 2, Chiper 1, Ciuciulete 1 / C. Neagu 9, Curea 8, Gullden 4, Bazaliu 4, Frafjord 2, Manea 2, Niombla 2, Kurtovic 1, Hagman 1
Aflată la egalitate de puncte cu echipa campioană, Corona Braşov a aşteptat cu mare încredere această partidă. Ambiţiile formaţiei de la poalele Tâmpei au fost alimentate şi de isprava realizată de Dunărea Brăila în 2016, cam în aceeaşi perioadă a anului, când tot cu Costică Buceschi pe bancă şi câteva fete aflate acum la Corona a învins CSM Bucureşti cu 30-27. Numai că echipa pregătită de Helle Thomsen arată azi mult mai bine decât trupa lui Jakob Vestergaard din 2016, iar CSMB nu i-a lăsat nicio speranţă Coronei.
Partida a fost de la bun început la discreţia campioanei, care s-a desprins la 4-0 după numai 6 minute, graţie unui joc rapid şi cu ajutorul portarului Paula Ungureanu care a fost în mare formă chiar din minutul 1. Corona a avut mari dificultăţi în jocul poziţional, singurul plus al gazdelor ca echipă fiind jocul de contraatac. Cu trei astfel de acţiuni, Corona a redus la un gol diferenţa, scor 3-4, dar pentru scurt timp, întrucât CSM Bucureşti a fost în control şi şi-a ”tocat” mărunt adversara.
Cristina Neagu a fost impunătoare în jocul de atac al CSM Bucureşti, iar apărarea condusă de Sabina Jacobsen a fost o adevărată ”fortăreaţă” pentru Paula Ungureanu. Eliza Buceschi şi Andreea Chiricuţă au fost singurele jucătoare din tabăra Coronei care s-au ridicat la nivelul campioanei, cele două handbaliste marcând împreună 14 din cele 22 de goluri ale echipei. Braşov a jucat practic fără interi timp de 50 de minute, moment în care Bianca Tiron a înscris primul gol. Meciul era însă deja jucat la reuşita interului stânga, scor 16-25.
La fel cum ne-a obişnuit şi la celelalte jocuri, Helle Thomsen a trimis în teren toate jucătoarele. Bianca Bazaliu şi Iulia Curea au fost alte jucătoare remarcate în tabăra CSMB. La final, campioana s-a impus cu un categoric 33-22 şi deja sunt toate premisele că va termina în premieră un sezon cu maximum de puncte. Rămâne de văzut cât va reuşi şi SCM Craiova să îi pună probleme, pentru că în rest CSM defilează!
- Paula Ungureanu a apărat tot meciul şi a avut nu mai puţin de 17 intervenţii
- Corona a câştigat la un capitol disputa cu CSMB, la numărul de contraatacuri finalizate cu gol: 7-6
- Diferenţa de 10 goluri, 31-21, a fost atinsă în minutul 57
Corona Braşov – CSM Bucureşti 9-14 (22-33)
Buceschi 8, Chiricuţă 6, M. Neagu 4, Tiron 2, Chiper 1, Ciuciulete 1 / C. Neagu 9, Curea 8, Gullden 4, Bazaliu 4, Frafjord 2, Manea 2, Niombla 2, Kurtovic 1, Hagman 1
HC Zalău a făcut un pas importart spre turul 3 al Cupei EHF. Amănuntul care l-a suprins pe Tadici după manşa tur cu Ankara: ”Dacă eu aş fi făcut aşa ceva, eram catalogat un antrenor comunist!”
HC Zalău a deschis cu o victorie weekend-ul european de handbal pentru echipele româneşti, după ce a învins Ankara Yenimahalle cu 26-21, în prima manşă a turului 2 din Cupa EHF. Partida retur va avea loc peste 8 zile în Turcia.
Formaţia ardeleană a avut destule dificultăţi pe parcursul întâlnirii să se desprinsă de adversară, fiind chiar condusă după primele 30 de minute, scor 11-12. HC Zalău a redescoperit-o însă pe Claudia Constatinescu în repriza secundă, care a tras echipa după ea, astfel că la final a obţinut o victorie la o diferenţă bună în economia celor două manşe.
”Zică că este Turcia la handbal, dar nu e Turcia. Ankara a jucat cu şase străine şi o turcoaică în primul 7. Sârboaicele, jucătoare bune, ucrainencele, jucătoare bune, iar în poartă handbalista din Cameruna sărit din bară în bară. Claudia Constatinescu a adus un mare plus atât în apărare, cât şi în atac, astfel că am ţinut-o permanent în teren în repriza a doua. Nu mă mulţumeşte însă rezultatul de la final, este subţire rău, au şi ei atuurile lor. Trebuie să iau în calcul să marcăm cel puţin 22 de goluri în partida retur, unde încercăm un joc mai exact, mai bun”, ne-a declarat Gheorghe Tadici, care a acuzat la final şi maniera de arbitraj: ”Au fost 5 ucrainence în teren, trei au jucat şi două au fluierat. Sângele apă nu se face. Am greşit şi noi, am avut 8 ratări din situaţie de unu la unu, toate din extreme. Ne-au şi lovit fără motiv, arbitrele au dat şi 7 metri când n-a fost”.
La sfârşitul primei manşe cu Ankara, Gheorghe Tadici a fost surprins când a aflat programul formaţiei turce. ”Adversarii au venit cu 2 zile mai devreme la Zalău şi vor pleca luni. Mâine, după meci, au deja două antrenamente, dimineaţă în sală şi după-amiază în sala de forţă. Dacă eu aş fi făcut aşa ceva, eram catalogat un antrenor comunist, vechi. Cum s-ar fi reacţionat cu mentalitatea noastră de lejeritate? De necrezut, dar aşa este!”, a povestit antrenorul formaţiei ardelene.
HC Zalău – Ankara 26-21 (11-12)
Vişan, Kelemn – portari; Nichitean, Tamaş 4, Nica 1, Trif 3, Panici 1, Irimia, Abed-Kader 4, Bojan, Lazea, Rob 6, Dragut 1, Constantinescu 5, Stîngă, Ciolan 1
Mben Bediang, Rajkovic, Bembeyaz – portari; Laiuk 10, Arslan, Chumak 1, Radovic 2, Ozturk, Akgun 1, Turkoglu, Aydemir, Radojevic 2, Atalar, Bedel 4, Zorya 1.
Formaţia ardeleană a avut destule dificultăţi pe parcursul întâlnirii să se desprinsă de adversară, fiind chiar condusă după primele 30 de minute, scor 11-12. HC Zalău a redescoperit-o însă pe Claudia Constatinescu în repriza secundă, care a tras echipa după ea, astfel că la final a obţinut o victorie la o diferenţă bună în economia celor două manşe.
”Zică că este Turcia la handbal, dar nu e Turcia. Ankara a jucat cu şase străine şi o turcoaică în primul 7. Sârboaicele, jucătoare bune, ucrainencele, jucătoare bune, iar în poartă handbalista din Cameruna sărit din bară în bară. Claudia Constatinescu a adus un mare plus atât în apărare, cât şi în atac, astfel că am ţinut-o permanent în teren în repriza a doua. Nu mă mulţumeşte însă rezultatul de la final, este subţire rău, au şi ei atuurile lor. Trebuie să iau în calcul să marcăm cel puţin 22 de goluri în partida retur, unde încercăm un joc mai exact, mai bun”, ne-a declarat Gheorghe Tadici, care a acuzat la final şi maniera de arbitraj: ”Au fost 5 ucrainence în teren, trei au jucat şi două au fluierat. Sângele apă nu se face. Am greşit şi noi, am avut 8 ratări din situaţie de unu la unu, toate din extreme. Ne-au şi lovit fără motiv, arbitrele au dat şi 7 metri când n-a fost”.
La sfârşitul primei manşe cu Ankara, Gheorghe Tadici a fost surprins când a aflat programul formaţiei turce. ”Adversarii au venit cu 2 zile mai devreme la Zalău şi vor pleca luni. Mâine, după meci, au deja două antrenamente, dimineaţă în sală şi după-amiază în sala de forţă. Dacă eu aş fi făcut aşa ceva, eram catalogat un antrenor comunist, vechi. Cum s-ar fi reacţionat cu mentalitatea noastră de lejeritate? De necrezut, dar aşa este!”, a povestit antrenorul formaţiei ardelene.
HC Zalău – Ankara 26-21 (11-12)
Vişan, Kelemn – portari; Nichitean, Tamaş 4, Nica 1, Trif 3, Panici 1, Irimia, Abed-Kader 4, Bojan, Lazea, Rob 6, Dragut 1, Constantinescu 5, Stîngă, Ciolan 1
Mben Bediang, Rajkovic, Bembeyaz – portari; Laiuk 10, Arslan, Chumak 1, Radovic 2, Ozturk, Akgun 1, Turkoglu, Aydemir, Radojevic 2, Atalar, Bedel 4, Zorya 1.
Misiune ușoară pentru Craiova, în fața unei echipe a Zalăului fără cinci titulare
Etapa a cincea a Ligii Florilor a început astăzi în Bănie, între SCM Craiova și HC Zalău, un duel ce s-a încheiat cu un rezultat firesc, 31-24 în favoarea formației lui Bogdan Burcea.
Un rezultat previzibil, în condițiile în care Gheorghe Tadici a aliniat o echipă din care au lipsit Paula Vișan, Valentina Panici, Larisa Tămaș, Roxana Rob și Raluca Crap, practic cinci titulare obișnuite. În aceste condiții, trebuie remarcată revenirea Claudiei Constantinescu, marcatoare a șapte goluri pentru Zalău, cea mai bună a oaspetelor în acest meci.
Echilibrul s-a rupt repede, 7-2 în favoarea gazdelor, iar până la pauză Craiova s-a desprins la +6, 18-12. Diferența maximă a fost de opt goluri, 20-12, 23-15 și 24-16, pentru ca la final oltencele să se impună cu 31-24.
A fost primul meci al etapei, care va continua sămbătă cu partida Corona Brașov-CSM București.
Marcatoare pentru SCM Craiova: Cristina Zamfir - 11 goluri, Zeljka Nikolic - 6 goluri, Patricia Vizitiu - 3 goluri, Ana Maria Apipie și Teodora Popescu - câte 2 goluri, Andreea Ianași, Jelena Trifunovic, Carmen Șelaru, Andreea Pricopi, Alexandra Colac, Nicoleta Tudor și Bobana Klikova câte 1 gol.
Pentru HC Zalău au înscris: Claudia Constantinescu - 7 goluri, Dana Abed Kader - 5 goluri, Andreea Stângă și Ana Ciolan - 4 goluri, Cristiana Nica - 2 goluri și Sabrina Lazea - 1 gol.
ANALIZĂ | CSM Bucureşti a luat cel mai bun start din istoria clubului! Campioana României a făcut o alegere foarte inspirată în privinţa antrenorului. Fără presiunea timpului, ”casa” indicată de Cristina Neagu se poate alege cu o fundaţie sănătoasă
CSM Bucureşti a învins miercuri seara cu 34-23 echipa Vistal Gdynia, într-un meci susţinut în deplasare în Liga Campionilor, astfel că s-a instalat confortabil în poziţia de lider al Grupei A. După numai 40 de zile de ”lucru” în meciuri oficiale, campioana României arată nesperat de bine.
Cifrele înregistrate până acum spun că echipa CSM Bucureşti a luat cel mai bun start din istoria clubului după ce a cucerit primul titlu de campioană în sezonul 2014-2015. Echipa pregătită de Helle Thomsen a susţinut până acum 7 meciuri oficiale şi doar două jocuri s-au încheiat la o diferenţă sub 10 goluri, cu Unirea Slobozia şi Măgura Cisnădie.
Meciurile echipei CSM Bucureşti disputate până acum
33-19 cu SCM Craiova Supercupa României
37-29 cu Unirea Slobozia Liga Naţională
32-19 cu CSM Roman Liga Naţională
27-18 cu Măgura Cisnădie Liga Naţională
31-18 cu Rapid Bucureşti Liga Naţională
30-18 cu Krim Ljubljana Liga Campionilor
34-23 cu Vistal Gdynia Liga Campionilor
11,42 diferenţa de goluri cu care CSM Bucureşti câştigă în medie
În 2015 (sezonul în care CSM Bucureşti avea să câştige Liga Campionilor), la această dată clubul avea deja o înfrângere cu HCM Baia Mare în Supercupa României, iar un an mai târziu, după 5 etape în Liga Naţională şi două jocuri în Liga Campionilor, clubul acumulase chiar două înfrângeri, cu Dunărea Brăila şi FC Midtjylland.
Braşovul îşi anunţă revenirea în top, după o victorie importantă la Zalău. Buceschi: ”Sper ca proiectul meu la Braşov să fie de lungă durată. Visul meu este să ajungem în grupele Cupei EHF”. Tadici: ”N-am jucat nici la 50% din posibilităţi”
Corona Braşov s-a impus vineri seara cu 20-16 pe terenul echipei HC Zalău, într-unul din cele mai interesante meciuri ale debutului de sezon în Liga Naţională de handbal feminin. Echipa lui Costică Buceschi a obţinut astfel a patra victorie din tot atâtea jocuri, la fel ca şi CSM Bucureşti. Cele două echipe se vor întâlni în următoarea etapă.
Corona Braşov joacă altceva faţă de sezonul trecut, când a fost departe de pretenţiile din ultimii ani, în timp ce HC Zalău nu atinge, deocamdată, nivelul ediţiei trecute de campionat, când a terminat pe locul 3. Aşteptat cu mare interes, duelul celor două echipe formate sută la sută din handbaliste din România a fost unul de uzură, preponderent fizic, baza fiind în cele două apărări. Braşovul a impus tempo-ul având la dispoziţie o linie de 9 metri mai inspirată, mai în vână, mai eficientă, dar şi un joc de contraatac mai bine legat. Cu o singură excepţie, la scorul de 9-8, Corona a condus tot meciul (11-9 la pauză), având aproape în permanenţă 2-3 goluri avans. Pe final, echipa oaspete a avut şi 4 goluri diferenţă, cu care a scăpat de emoţii.
Corona Braşov joacă altceva faţă de sezonul trecut, când a fost departe de pretenţiile din ultimii ani, în timp ce HC Zalău nu atinge, deocamdată, nivelul ediţiei trecute de campionat, când a terminat pe locul 3. Aşteptat cu mare interes, duelul celor două echipe formate sută la sută din handbaliste din România a fost unul de uzură, preponderent fizic, baza fiind în cele două apărări. Braşovul a impus tempo-ul având la dispoziţie o linie de 9 metri mai inspirată, mai în vână, mai eficientă, dar şi un joc de contraatac mai bine legat. Cu o singură excepţie, la scorul de 9-8, Corona a condus tot meciul (11-9 la pauză), având aproape în permanenţă 2-3 goluri avans. Pe final, echipa oaspete a avut şi 4 goluri diferenţă, cu care a scăpat de emoţii.
”Fetele au avut atitudine, astfel de meciuri se câştigă cu acest gen de atitudine. Sumt mulţumit de rezultat, de cum s-au mişcat fetele, am avut o apărare exactă, ermetică, iar portarul (n.r. Ana Maria Mîrcă) ne-a ajutat foarte mult. Experienţa mai mare a lotului şi banca mai lungă, fetele care au intrat pe parcurs şi au reuşit să menţină acelaşi nivel, au contat de asemenea mult. Am câştigat un meci fizic, poate nu foarte spectaculos, aproape toate reuşitele au venit din contacte, greu de realizat”, a explicat Costică Buceschi ”reţeta” succesului.
”Am jucat mult sub posibilităţi, nici la 50%, altceva decât am pregătit. Când primeşti 20 de goluri într-un meci pe teren propriu e bine, dar când marchezi doar 16, atunci înseamnă că ai avut probleme serioase. Noi am făcut erori mari şi din punctul meu de vedere adversarii au avut anumite plusuri. La investiţiile pe care Corona le-a făcut, rezultatul a fost până la urmă normal. Dacă am fi jucat şi noi la 75-80%, ar fi fost în regulă. Au fost şi câteva handbaliste care m-au dezamăgit, despre care am spus că au crescut mult sezonul trecut, dar se pare că nu le-a priit prea sus şi preferă mediocritatea”, a declarat Gheorghe Tadici.
Dacă HC Zalău pierde teren în raport cu CSM Bucureşti, Corona şi Craiova, în schimb, Braşovul îşi anunţă revenirea în prim-plan, după ce a obţinut 3 puncte într-o deplasare dificilă.
”Sper ca proiectul meu la Braşov să fie de lungă durată, să stau măcar 2-3 ani, astfel încât să se vadă munca mea. Visul meu este să ajungem în grupele Cupei EHF”, a concluzionat Costică Buceschi. Antrenorul Coronei n-a exclus ca peste un timp Corona să solicite un wildcard şi pentru Liga Campionilor, dar susţine politica paşilor mărunţi, iar un prim pas ar fi revenirea echipei în cupele europene.
”Sper ca proiectul meu la Braşov să fie de lungă durată, să stau măcar 2-3 ani, astfel încât să se vadă munca mea. Visul meu este să ajungem în grupele Cupei EHF”, a concluzionat Costică Buceschi. Antrenorul Coronei n-a exclus ca peste un timp Corona să solicite un wildcard şi pentru Liga Campionilor, dar susţine politica paşilor mărunţi, iar un prim pas ar fi revenirea echipei în cupele europene.
HC Zalău – Corona Braşov 16-20 (9-11)
Ciolan 4, Tamaş 3, Rob 3, Dragut 2, Constantinescu 1, Nica 1, Stîngă 1, Bardac 1 / E. Buceschi 6, Tiron 3, Ciuciulete 2, Chiper 2, Tomescu 2, Bloj 2, Popa 2, Hotea 1
Victorii în deplasare pentru Roman și Bistrița, Danubius Galați învinge o altă echipă cu pretenții
Etapa a patra a Ligii Naționale feminine de handbal a continuat vineri și sâmbătă, după ce înaintea acțiunii naționalei CSM București a învins pe Rapid. Trei din cele patru partide s-au încheiat cu victorii ale oaspetelor.
Corona Brașov a învins la Zalău, 20-16, după un meci în care a condus în permanență. Pentru brașovence este pentru prima oară după trei ani de zile când primesc sub 20 de goluri în deplasare, ultimul având loc în 2014, la Târgu Mureș, într-o victorie 33-18.
CSM Bistrița a trecut de Slatina sâmbătă dimineață, 28-27, iar gruparea din Olt rămâne în continuare singura echipă din campionat fără punct obținut după patru etape. Formația lui Horațiu Pașca ajunge la șase puncte, toate fiind obținute pe teren străin.
Debutul lui Gheorghe Covaciu la Slobozia n-a fost unul fericit, gruparea ialomițeană pierzând în fața Romanului, scor 23-26. Cu 12 goluri, Jasna Toskovic a fost principala marcatoare a partidei.
După victoria cu Brăila din prima etapă, Danubius Galați a învins o altă formație cu pretenții, Măgura Cisnădie. A fost 21-20 pentru fetele lui Valeriu Costea, care ajung și ele la șase puncte și care au în față un meci important, în Giulești, cu Rapid, o adversară directă în lupta pentru evitarea retrogradării în acest sezon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu