sâmbătă, 27 ianuarie 2018

Fotbal liga a 2-a | Modelul Ceahlăul copiat și în Nord-Vestul țării la Satu Mare| Olimpia va fi abandonată! CSM Satu Mare va avea secţie de fotbal şi se va numi CSM Olimpia. Primarul Kereskenyi: ”Avem nevoie de fotbal”

Clubul de liga a 2-a va fi exclus în scurt timp din campionat 



Rămasă fără finanţare din partea autorităţilor locale, fără jucători şi cu datorii de aproximativ 500.000 de euro, Olimpia Satu Mare nu îşi va mai continua activitatea din 2018, iar oraşul şi judeţul Satu Mare vor rămâne fără reprezentantă în primele două ligi fotbalistice. Consiliul Local Satu Mare încearcă în această perioadă să vină cu o nouă variantă pentru ca activitatea fotbalistică în oraş să continue, cel puţin, pentru moment, la nivel de juniori.
Joi, 25 ianuarie, în cadrul şedinţei Consiliului Local, pe ordinea de zi au fost şi două puncte legate de Olimpia şi fotbalul din Satu Mare. Primul se referea la modificarea statutului CS FC Olimpia 2010, unde, potrivit Informaţia zilei, erau incluse puncte privind retragerea dreptului de folosinţă gratuită a stadionului sau modificarea cotizaţiei anuale. Se doreşte ca sprijinul financiar acordat Olimpiei să fie trecut la CSM Satu Mare.
Primarul Gabor Kereskenyi a dat explicaţii despre situaţia Olimpiei şi planurile de viitor. Pentru început, se vrea ca grupele de copii şi juniori ale Olimpiei să fie trecute la CSM Satu Mare. 
”Acest punct se leagă cu punctul privind CSM. Rămaşi singuri la sprijinirea sportului de performanţă, respectiv a fotbalului sătmărean, nu mai putem duce în aşa fel mai departe fotbalul cum a fost finanţat până acum. Zilele acestea împreună cu colegii lucrăm la o propunere de buget care să fie viabilă pentru acest an. Cert este că nu vom putea merge cu o cotizaţie de 1,7 milioane lei, cât am alocat anul trecut. De aceea am făcut această propunere care va fi legată de proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului pe anul 2018. Dorim în continuare să avem o pepinieră. Ar fi păcat pentru acele echipe de juniori şi copii care activează şi acum în diferite campionate. Intenţia noastră este de a face mai transparentă şi finanţarea, de a prelua la CSM, în primul pas, echipele de juniori şi copii. Este singura posibilitate la ora actuală. Din păcate, am rămas singuri şi nu mai putem duce mai departe această activitate. Trebuie să recunoaştem că avem nevoie de fotbal, de acele echipe de juniori şi copii, de acei antrenori sătmăreni de la aceste echipe. Sperăm că odată o să avem şi echipă de seniori”, a spus edilul şef al municipiului Satu Mare.

Consilierul Radu Roca, cel care avea să se abţină de la vot, a transmis că vrea mai multă transparenţă şi un plan bine pus la punct. 
”Presiunea este mare pe Consiliul Local. Dacă spunem ceva, că nu suntem de acord, atunci PSD-ul nu vrea. Trebuie să se ştie că banii noi îi dăm, dar trebuie să ştim cum. Am greşit cu toţii, se doreşte redresarea, dar până acum în Consiliul Judeţean nu s-a putut, până acum s-a putut? Doream şi noi o viziune mai detaliată. După aia dăm la CSM ca să ne trezim că avem conturi blocate şi plătim din conturile blocate? Hai să fim mai transparenţi şi să spunem lucrurilor pe nume”, a spus Roca.

Primarul Kereskenyi a dat vina pentru actuala situaţie a Olimpiei pe Consiliul Judeţean şi foştii preşedinţi ai clubului. ”Aceste datorii istorice au pornit de la domnul Băbuţ. Au fost 300.000 de euro datorii în iulie 2016. Acum sunt în jur de 500.000 de euro datoriile în condiţiile în care ştiţi foarte bine că Consiliul Judeţean nu a plătit cotizaţia pe anul 2017. Oameni buni, practic datoria nu s-a majorat, sau s-a majorat foarte puţin. Dacă Consiliul Judeţean ar fi plătit obligaţia lui prin statutul asociaţiei, atunci nu am fi în această situaţie. Tot am avea acea datorie moştenită din acei ani”, a mai spus primarul.
Informaţia zilei scrie că proiectul legat de Olimpia nu a trecut. Era nevoie de 16 voturi favorabile, însă doar 15 consilieri au ridicat mâna. S-au abţinut consilierii PSD: Radu Roca, Octavian Ardelean, Manuela Rogoz, Silviu Sumlas, Dumitru Fanea, Ciprian Crăciun.
Apare CSM Olimpia Satu Mare
În schimb, s-a aprobat ca CSM Satu Mare să aibă mai multe secţii active, printre care şi fotbal: ”Înfiinţarea Clubului Sportiv Municipal Satu Mare, persoană juridică cu sediul în Satu Mare, P-ţa 25 Octombrie, nr. 1, cu următoarele secţii: arte marţiale de contact, atletism, automobilism sportiv, baschet, biliard, box, canotaj, ciclism, culturism şi fitness, dans sportiv, ecvestra, fotbal, gimnastică, gimnastică ritmică, handbal, judo, karate, nataţie şi pentatlon modern, popice, scrimă, sportul pentru persoane cu nevoi speciale, şah, tenis, tenis de masă, tir cu arcul, tir sportiv, volei. Denumirea secţiei de fotbal nou înfiinţată va cuprinde sintagma Olimpia. Culorile secţiei de fotbal vor fi galben şi albastru”.
Secţia de fotbal a CSM Satu Mare va numi CSM Olimpia Satu Mare, club care se doreşte a-i lua locul actualului CS FC Olimpia 2010 Satu Mare, care încă activează în Liga 2. Primul pas este trecerea la CSM Olimpia a antrenorilor, copiilor şi juniorilor de la CS FC Olimpia. Proiectul a trecut cu 15 voturi pentru, consilierii PSD abţinându-se. Dar, pentru acest proiect, era nevoie de minim 11 mâini ridicate.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu