Fotbal - Echipa Națională

INTERVIU | Mircea Sandu: "L-aş fi schimbat pe Daum după 4 meciuri. Trebuia să facem 18-20 de puncte şi să fim la baraj. De la Danemarca în jos n-ar fi trebuit să avem probleme. Cu această necalificare s-au pierdut 10 milioane de euro"

La Chiajna, stă să înceapă meciul organizat în memoria lui Daniel Prodan. Stelea, Petrescu, Mihali, Belodedici, Popescu sunt deja la vestiare, locurile din sală s-au ocupat deja. Parchetul terenului de mini-fotbal pontează paşii apăsaţi ai unor puşti veseli cu foame de rezultate. În tribune, Mircea Sandu poartă un tricou negru, imprimat cu chipul stoperului naţionalei şi al Stelei. Priveşte duelurile aprige ale mogâldeţelor implicate în avanpremiera partidei dintre foştii colegi ai lui Didi şi acceptă să discute cu ProSport. Modelul Didi, moştenirea lăsată, câte puncte era obligat să adune Christoph Daum din grupa pentru Mondial, realizările lui Răzvan Burleanu... toate într-un dialog cu puţin peste 10 minute.

ProSport: 
Domnule Mircea Sandu, ne aflăm la un eveniment de suflet, un eveniment organizat în memoria lui Didi Prodan. L-aţi cunoscut pe Didi, aţi fost mereu aproape de el, iar el a fost unul dintre oamenii care şi-au dat sufletul pentru naţională. Care este cea mai puternică amintire pe care o aveţi împreună?


Mircea Sandu: 
Sunt multe amintiri, mai ales plăcute. Cele mai frumoase au fost cele din Statele Unite (n.r. - de la Cupa Mondială din 1994), fără doar şi poate. Au fost mai apoi şi cele în care el a început activitatea în administraţia federaţiei, când a venit cu o trupă importantă dintre jucătorii anilor ’90, Generaţia de Aur, cu Lupescu, Prunea, cu Belodedici, cu Jean Vlădoiu. Nu mai spun atmosfera pe care o crea la echipa naţională în perioada când era director sportiv şi se ocupa de preluarea jucătorilor de la aeroport. Am avut aventuri cu el şi cu aducerea jucătorilor care mai întârziau la echipa naţională şi aşa mai departe. Rămâne o figură vie a fotbalului românesc, din toate punctele de vedere.
El a fost mereu – şi din pozele din Statele Unite  în pozele de bucurie de după marcarea unui gol. El era cel mai sus. În săritură.
Sărea pe ei, da...

"Bani le-am lăsat. Baze le-am lăsat. Sediu le-am lăsat. Performanţe le-am lăsat. Totuşi, au fost în perioada de mandat a preşedintelui ăsta cu care vorbiţi acum dumneavoastră!"
Tot timpul tindea spre vârfuri, spre victorii. Îi lipseşte fotbalistului român ceva din atitudinea lui Daniel Prodan? Pentru că au fost anihilaţi jucători precum Tomas Skuhravy, Ally McCoist, Caniggia, Balbo sau Batistuta, Asprilla sau Valencia - chiar de el.

Ce nume! Ce valori de jucători! Dacă numeri câte goluri au ăştia, cred că depăşeşti 500 de goluri. Sută în sută depăşesc! Ştiţi care este problema, din păcate? Noi am avut pentru înaintaşii noştri, şi avem încă, recunoştinţă. Că s-au numit jucători de fotbal sau că s-au numit antrenorii noştri sau că s-au numit conducătorii noştri. Ceea ce astăzi lipseşte aproape cu desăvârşire. Dacă vreţi, vă pot spune echipa lui Dinamo, Rapid, Steaua din anii '60-'70. Pe Aurică Beldeanu, dacă îl întrebaţi, vă spune toate echipele naţionale – Brazilia, Argentina şi aşa mai departe. Eram pasionaţi şi am rămas aceiaşi pasionaţi de fotbal. Din păcate, cei care sunt astăzi pe această traiectorie a fotbalului au uitat de trecut. Şi când uiţi de trecut... E greu să ai viitor. Eu sper ca nu noi, care am fost foarte apropiaţi lui Didi Prodan, ci cei care conduc destinele fotbalului, să nu uite de marile valori şi competiţii din această ţară, obiective din această ţară care trebuie să fie nominalizate cu numele, aşa cum am făcut turneul Gigi Olah, care a fost un mare antrenor de juniori, sau Gheorghe Ene – care a lucrat 20 de ani sau 25 de ani în Direcţia de Juniori. Aşa, şi Didi Prodan merită denumirea unei competiţii din România.
Didi Prodan a fost scos în afara fotbalului şi de actuala conducere a FRF. Una dintre explicaţiile şefilor de la FRF pentru situaţia în care se află fotbalul românesc se centrează pe ideea – tot răul e făcut şi de fosta conducere FRF, cu direcţie către dumneavoastră. Cum comentaţi această afirmaţie?

Dacă o generalizăm... Dacă nu venim cu nimic concret... Este un laitmotiv care este folosit şi în politică - motivul “ăia dinainte”. “Ăia dinainte au făcut şi au dres” – totul negativ. Dar văd că au început efervescent acum, cu 3-4 rezultate cât de cât bune ale echipei de tineret 19 ani. Păi, jucătorii ăştia erau acolo când au venit ei. Până acum au spus că nu s-a făcut nimic, acum se laudă cu rezultatele astea. Deci, nu trebuie să te grăbeşti. Un om care are experienţă nu se grăbeşte, că mai sunt nişte faze de jucat şi trebuie să aştepţi finalul, să vezi dacă se realizează într-adevăr o anumită performanţă sau mini-performanţă, dacă te califici la un turneu final. Deci, bani le-am lăsat. Baze le-am lăsat, chiar dacă undeva se interesează DIICOT-ul de baza de la Buftea. Sediu le-am lăsat. Performanţe le-am lăsat. Totuşi, au fost în perioada  de mandat a preşedintelui ăsta cu care vorbiţi acum dumneavoastră! Sigur că au fost şi părţi rele, grele, negative, dar trebuie să punem între unul şi altul un semn şi vedem ce e pe plus.


"Gestul de a-l aduce pe Daum a fost de a epata un pic. Aici e o mare greşeală pe care nu a mai suportat-o nimeni. Să faci câteva puncte într-o grupă atât de uşoară..."
Eu vă spun un lucru bun făcut de actuala conducere: regula jucătorului U21, introdusă de Andrei Vochin şi de Răzvan Burleanu. Dumneavoastră aţi găsit vreun lucru bun în mandatul lui Răzvan Burleanu?

Păi, regula junior şi 21 există din 1990. Spre exemplu, la Liga a 2-a, în 2011, prin regulament, era obligaţia de a avea doi jucători în teren pe întreaga perioadă a meciului. Doar dacă era eliminat un jucător sub 21 de ani, asta era. Se juca cu unul singur, nu trebuia să schimbe. La Liga a 3-a, trei jucători sub 21 de ani. Deci, regula asta exista, mai puţin la Liga 1 – e adevărat. Nu vreau să le fac o analiză, să îi analizeze cei care îi votează. Dar aş vrea să vă spun că un mare dezastru a fost cu centrele astea de excelenţă, care este o chestie penală, din punctul meu de vedere. Pentru că s-a încălcat legea. Şi acest abuz, cu încălcarea legii, e grav. Dar, nu-i problema mea. Dacă federaţia – adică Adunarea Generală sau Comitetul Executiv – au fost de acord să cheltuiască milioane de euro pentru aducerea lui Daum, pentru aceste centre aşa-zise de excelenţă – pentru că excelenţa înseamnă cu totul şi cu totul altceva –, ca să se demonstreze că ele sunt ilegale, atunci...

Vorbeaţi despre aducerea lui Daum. Dacă îmi aduc aminte, prin 2006 sau 2007, Adrian Mutu v-a comunicat subtil ideea că aţi putea să îl aduceţi pe Alberto Malesani. De ce aţi fost împotrivă? Dumneavoastră cum aţi fi reacţionat dacă cineva v-ar fi propus un antrenor precum Daum?

Am avut un moment în care am fost dezarmat vis-a-vis de antrenori – şi să ştiţi că nu au fost mulţi cei pe care i-am adus pe la echipa naţională. Cu toate acestea, chiar dacă am avut nişte contacte în Germania şi în Spania – şi aş fi optat pentru Spania, pentru că, totuşi, era fotbal latin, o altă situaţie –, consultându-mă cu oamenii cu experienţă, gen Angelo Niculescu şi alţii, am ajuns la concluzia că trebuie să mergem în continuare pe antrenori români. Gestul de a-l aduce pe Daum, sau oricare antrenor străin ar fi fost, a fost de a epata un pic. De a ieşi din cotidian, de a ieşi din normal, ceea ce a fost o mare palmă pe care au dat-o în primul rând antrenorilor şi şcolii de antrenori români, şi a doua – lipsei de performanţă la  echipa naţională. Aici e o mare greşeală, pe care nu a mai suportat-o nimeni, ca să zic aşa. Nu o suportă nimeni. Să faci câteva puncte, într-o grupă atât de uşoară, totuşi...

Câte puncte ar fi trebuit să avem în această grupă?

Din punctul meu de vedere, între 18 şi 20 de puncte ca să fim locul doi, în mod cert la baraj. Polonia pornea, într-adevăr, favorită, dar cu Danemarca şi în jos n-ar fi trebuit să fie probleme.


"Uitaţi-vă la Suker! A schimbat antrenorul Croaţiei înainte de baraj. Aici e avantajul de a avea un fost fotbalist preşedinte de federaţie. A simţit că trebuie să intervină"
Au fost nişte momente în activitatea dumneavoastră, ca preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, când aţi făcut nişte schimbări bruşte, dar care au ajutat naţionala României. Atunci când anumiţi selecţioneri au fost schimbaţi şi a urmat o altă traiectorie pentru naţională. Când ar fi trebuit să fie schimbat Daum de actuala conducere? Sau dumneavoastră, dacă aţi fost preşedinte acum, când l-aţi fi schimbat pe Daum, după ce meci?

Fiind zece meciuri în economia totală, deci 30 de puncte, dacă după primele patru meciuri nu aveam un număr de puncte pe care eu îl consideram necesar pentru a avea şanse, trebuia schimbat. Uitaţi-vă la Davor Suker (n.r. - preşedintele Federaţiei de Fotbal din Croaţia), înainte de baraj, sau chiar înainte de ultimul meci – dacă nu mă înşel – din preliminarii şi mai apoi la baraj, a schimbat antrenorul. Aici este avantajul de a avea un fost fotbalist, mare fotbalist, preşedinte de federaţie. A simţit că trebuie să intervină. Probabil că acelaşi lucru mi s-a întâmplat şi mie în două-trei situaţii.

Cum vedeţi naţionala cu Cosmin Contra selecţioner?

Bine. A readus bucurie, a vorbit cu ei. Ca timp de pregătire, nu a avut foarte mult, dar a vorbit cu ei. A ştiut ce să le spună, ce să le ceară. Jucătorii au înţeles, au găsit altă atmosferă, altă motivaţie. Şi arată destul de bine. El nu are dreptate acum să certe presa, şi poate suporterii – la Cluj a avut o susţinere extraordinară, pentru că, într-adevăr, Turcia nu a arătat mare lucru. Sau aproape nimic. Să fim serioşi. Dovada – au pierdut şi cu Albania acasă, acum. Albania, care este într-o scădere, da? El nu trebuie să se supere pe presă, ba din contră, trebuie să şi-o apropie cât de mult, pentru a păstra o atmosferă bună. Asta o poate face cu presa.
Şi cu ce jucători ar putea să facă asta – să aducă rezultate?

Are. Echipa naţională are jucători. Eu m-am uitat la atacanţi. Sunt patru atacanţi. Şi a lipsit Stancu. Au fost Keşeru, Alibec, Andone, Ţucudean. Domnule, patru atacanţi! Oricare poate juca la echipa naţională titular, fără probleme. Deci, când ai patru vârfuri de atac, o concurenţă extraordinară – înseamnă că e bine. Mai trebuie să găsim la fundaşii centrali – avem nişte probleme. La fundaşii laterali – nişte dubluri, pentru că, iată, s-a accidentat Benzar, puţin scârţâim, chiar dacă a jucat bine Săpunaru. Numai că Săpunaru are 32 de ani, dacă nu mă înşel. Deci, sunt căutări. Gică Hagi pune la dispoziţia echipelor naţionale tineri de mare perspectivă.  Trebuie să îţi asumi un risc, la un moment dat. Asta trebuie să înţelegem. Eu, când l-am adus pe Piţurcă în locul lui Răzvan (n.r. - Lucescu), i-am spus că trebuie să treacă peste acea calificare – unde mai erau câteva meciuri şi se pierdea – şi să îl las să ducă mai departe, ca să poată să formeze o echipă. Trebuie să îl ajutăm pe antrenor să formeze o echipă. Eu ştiu că nu este răbdare şi nu este timp. Toţi vrem să fie 2020, pentru că am adus Bucureştiul pe elita celor 13 capitale. Dar e posibil să nu fim. Dar, dacă se formează o echipă în viitorii doi ani de zile, asta este cel mai important, ca să o ai încă opt ani sau zece ani de zile. Deci, trebuie multă răbdare.



"Daum venea şi pe 200.000!"
Ce selecţioner din mandatul dumneavoastră s-a aflat, ca salariu, aproape de salariul lui Daum?

Niciunul nu a avut. Nu cred că a avut mai mult de 300 şi ceva de mii niciun antrenor. E adevărat că la calificare primeau bonusuri, dar mie mi se pare că trebuie să fim la nivelul celor din jurul nostru. Adică, chiar dacă vine Daum – Daum venea şi pe 200.000, credeţi-mă! Dar nu aveam nevoie de Daum! Pentru că nu s-a pierdut doar un milion şi cât s-a plătit toată echipa lui, prin această necalificare, s-au pierdut mult mai mulţi bani, peste zece milioane de euro.

Se vorbeşte acum, înainte de alegeri, şi de taberele din fotbalul românesc care susţin anumiţi candidaţi. Se vorbeşte şi despre tabăra lui Mircea Sandu. Pe cine susţineţi?

Fotbalist! (n.r. râde) Oricare dintre fotbalişti. Că-i Prunea, că-i Lupescu, că-i Marica, Balaj – care a fost fotbalist, că-i Puşcaş, Iacob... Oricare dintre ei, îi susţin. Nu am influenţe, nu am interese. Singurul meu interes este ca fotbalul românesc să fie condus de cei care au asudat acolo, pentru că ştiu că şi în alte federaţii au fost anumite intervenţii, dar măcar mă uit că la handbal e Dedu - care a fost un mare campion, la tenis e Cosac - care a fost un campion, la scrimă, la înot, la gimnastică, la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român sunt foşti mari campioni. Chiar dacă a fost o anumită influenţă la momentul votului...

O ultimă întrebare: când îl vedeţi pe fiul lui Didi Prodan aici, în sală, organizatorul evenimentului, ce vă vine în minte?

Să-l cert, să slăbească (n.r. - râde). Nu, el a avut o mică problemă, trece peste ea acum. Ce să îmi vină în minte? Ştiu cât de mult îl iubea, cât de mult se ducea după el la antrenamente – îl ducea, îl aducea, îmi povestea. Şi mă gândesc că, dacă atât de mult şi-a dorit Didi Prodan şi şi Răzvan îşi doreşte, poate că, la un moment dat, va putea să devină şi el un campion în fotbal.


Casele de pariuri răspund dur inițiativei FRF: ”Putem scoate sporturile românești din ofertă! Nu poți cere bani pentru un rezultat” + Cât pariază românii pe Liga 1 și pe celelalte sporturi

Romanian Bookmakers, asociaţia patronală a celor mai importanţi operatori de pariuri sportive din România, răspunde dur inițiativei lui Răzvan Burleanu, președintele FRF, de a obține un procent din încasările caselor de pariuri pentru federații.

La mai puțin de o săptămână după ce FRF a inițiat o propunere de reglementare legislativă pentru ca federațiile sportive din România să beneficieze din banii obținuți de agenții, Romanian Bookmakers vine cu lămuriri în privința procentului din încasări la care federațiile ar trebui să se aștepte.
Asociația a emis un comunicat în care dezvăluie în ce procent se regăsesc evenimentele sportive din România pe biletele plasate în agențiile din țară:
Se observă în primul rând că ponderea evenimentelor sportive autohtone în biletele plasate de pariorii români este una mica (circa 5 %). Astfel, respectând principiul proporționalității (prețul corect plătit pentru un bun sau un serviciu) în eventuala negociere pentru “dreptul comercial asupra rezultatelor evenimentelor sportive”, nu se va genera nici măcar pentru FRF un venit substantial din exploatarea acestui “drept”. Iar pentru handbal, baschet, volei sau polo, cuantumurile financiare asigurate astfel ar fi cu adevărat derizorii”, susțin cei de la Romanian Bookmakers.

”Eliminăm sporturile românești din ofertă!”

În comunicat se menționează că agențiile de pariuri pot avea două variante ”confruntați cu solicitări fanteziste din partea federațiilor sportive naționale”. Prima ar fi eliminarea evenimentelor sportive românești din ofertă, în timp ce a doua ar fi plata ”dreptului comercial” către federații, mai exact către FRF, ținând cont că restul sporturilor nu adună împreună nici măcar 1% din încasările caselor de pariuri.
Romanian Bookmakers susține însă că ”prevederile propuse nu vor crea decât situația aberantă de a obliga printr-un act normativ ca mai multe societăți comerciale să cedeze din încasări către o altă entitate de drept privat, în baza unui drept comercial fictiv”În România însă, organizarea și exploatarea activității de jocuri constituie monopol de stat, iar singura licență care poate fi acordată este cea eliberată de ONJN ”fără a fi necesară obținerea de autorizații, aprobări, taxe suplimentare, avize ori licențe din partea altor autorități”.

”Rezultatele din Liga 1 pot fi utilizate fără plată”

Asociația consideră că FRF nu are nicio bază legală pentru demersul făcut, susținând că ”drepturile de transmisie TV sau pe alt suport media sunt protejate ca drepturi de proprietate intelectuală de către acest act normativ, în schimb se reglementează tot explicit că o informație sau o știre de presă, simplul fapt sau simplele date nu pot face obiectul revendicării unor astfel de drepturi.
Este evident că un eveniment sportiv este o informație de presă și, mai mult, este un simplu fapt public, după cum rezultatele sportive sunt simple date, fapte și, de asemenea, informații de presă, deci nu pot face obiectul unui drept comercial. Fiind o informație publică, evenimentul sportiv și rezultatul acestuia pot fi reutilizate de oricine, fie și în scop comercial, fără a comporta accesarea contracost a unui drept comercial sau a fi necesară o licențiere prealabilă”.
Comunicatul integral poate fi citit aici!
În momentul de față, toate competițiile majore din fotbalul românesc sunt legate de case de pariuri. Betano este sponsorul principal al Ligii 1, Casa Pariurilor  a devenit partener FRF și dă numele Cupei României și al Ligii 2, în timp ce Fortuna este sponsor al echipei naționale.

Monopol pe fotbalul românesc! Toate competițiile majore, naționala și cele mai importante echipe sunt sponsorizate de case de pariuri

Casele de pariuri încep să întoarcă din banii pe care îi adună pe teritoriul României. După ultimul contract semnat de FRF, toate competițiile majore din România, naționala și patru dintre cele mai importante nume sunt sponsorizate de agenții de pariuri.

FRF a anunțat un nou parteneriat important din acest sezon. Cupa României și Liga 2 vor fi sponsorizate de Casa Pariurilor și vor prelua numele agenției. Este cel de-al doilea contract important semnat de Federație cu o casă de pariuri după cel al naționalei României cu Fortuna.
LPF a parafat și ea la începutul acestui sezon o înțelegere cu Betano pentru sponsorizarea Ligii 1. Agenția este și sponsorul principal al celor de la CS U Craiova. Dintre formațiile importante, FCSB are un parteneriat cu NetBet, în timp ce două echipe din Liga 4 – București, CSA Steaua și Academia Rapid, au semnate înțelegeri cu Bet Arena, respectiv Superbet.

Umiliţi în duelul repetenţilor. Olanda, o altă naţională care vede mondialul la TV, ne învinge cu 3-0 pe teren propriu

România - Olanda 0-3 (Depay 48, Babel 56, De Jong 81)
  • Echipa de start a României: Pantilimon - Hanca (Torje 63), Chiricheş, Moţi, Cr. Ganea - Bicfalvi (Alibec 67), Hoban (Pintilii 75)- Fl. Tănase, Budescu (Stanciu 46), Chipciu - Ţucudean (Andone 46)
  • Rezerve: Niţă, Lobonţ, Bancu, Toşca, Keşeru, Grigore, Băluţă, Deac
  • Echipa de start a Olandei: Cillessen - Veltman, Van Dijk, Ake, De Ligt - Propper (Van Ginkel 62), Strootman (Vilhena 78), Blind (Promes 87) - Berghuis (Van de Beek), Babel (De Jong 62), Depay (Sneijder 62)
  • Rezerve: Rezerve: Padt, Zoet, Fosu-Mensah, Wijnaldum
Dacă performanţe nu mai avem, la capitolul PR suntem în top. Ce metodă mai bună de a linişti apele după ratarea calificării la mondiale decât două amicale cu nişte naţionale cu nume care sunt, pentru moment, în mizerie? Dacă luăm bătaie de la Turcia şi Olanda, nu e tragedie. Dacă îi batem, suntem pe val. Cuvinte cheie: #reconstrucţie #avemviitor #lovemylife #wokeuplikethis. Doar vin alegerile la FRF, nu?
Am bătut Turcia, ne apucăm şi de Olanda. O naţională care are nume, dar care arată de parcă fotbaliştii s-au cunoscut pentru prima dată în drum spre stadion, pe Maior Coravu cu Mihai Bravu, când a făcut autocarul stânga. Blind îşi aduce aminte că a fost distrus acum câţiva ani de Adi Popa, pe când juca la Ajax, şi începe cu avânt. Îi pune o talpă pe gleznă lui Hoban, dar scapă de eliminarea meritată. E evident că Olanda îşi doreşte o victorie, Depay şi Babel fac eforturi mari. Primul şutează, dar Pantilimon respinge. Noi replicăm prin şutul telefonat al lui Budescu, dar e limpede că în duelul de pe Naţional Arena noi suntem diesel, ne încălzim mai greu. Tot Depay se demarcă în spatele lui Hanca, centrează de lângă Chiricheş, însă şutul lui Propper e respins de portar. Oaspeţii mai au o ocazie, atunci când Chiricheş vrea să respingă cu călcâiul din postura de ultim apărător, însă Panti reacţionează perfect în faţa lui Babel. Ei au ocazii, însă noi plimbăm mingea mai mult, suntem mai insistenţi, chiar dacă ajung foarte puţine mingi la Ţucudean. Însă avem probleme în apărare, Chiricheş face gafă după gafă, iar Hanca e crucificat în banda dreaptă.

Depay şi Babel sunt fotbalişti
45 de minute plictisitoare, motiv pentru care Andone şi Stanciu îi înlocuiesc pe Ţucudean şi pe Budescu. Dar problemele vin imediat. Berghuis trece spectaculos pe lângă Ganea, centrarea e deviată de Moţi până la Depay, iar Hanca şi Pantilimon nu au ce face decât să scoată mingea din poartă. Noi pierdem mingi de fiecare dată când încercăm să ne apropiem de treimea adversă, ei zburdă. Depay mai ratează două ocazii până în minutul 57, atunci când Babel vine prin spatele lui Moţi şi finalizează uşor centrarea venită tot de la Berghuis.
Nu mişcăm, deci e momentul pentru schimbări. Grozav şi Torje pentru Hanca şi Tănase. Apoi, imediat, Alibec pentru Bicfalvi. Decarul are şansa golului, atunci când apare la o minge întoarsă de Chipciu, însă şutează slab, cu latul, în braţele portarului. Echilibrăm din entuziasm şi prospeţime, dar Alibec e capăt de linie, iar Torje pierde fiecare duel corp la corp. Ameninţăm doar prin Ganea, dar cu un şut de la 25 de metri care trece puţin pe lângă. Îi enervăm şi plătim. Luuk de Jong înscrie de lângă un Moţi somnolent şi se face 3-0. Suntem incapabili să reacţionăm, trebuie să admitem!
Ne-a bătut Olanda, dar aşa cum spuneam la început, unde e tragedia? Până la urmă e Olanda, Van Basten, Cruyff, Ajax, şcoli de fotbal, talent, investiţii. Nu am contat, arătăm la fel de prost precum în ultimul an, însă poate e momentul să acceptăm că facem parte din lumea a treia a fotbalului mondial şi să ne comportăm ca atare. Până la urmă 3-0 e un scor bun, se putea şi mai rău, uitaţi-vă la Gibraltar şi la San Marino!

Echipa Națională U-21 | Remiză importantă scoasă de România U21 în Ţara Galilor. Tricolorii au avut în finalul partidei doi jucători eliminaţi

Tricolorii U21 au remizat marți, 14 noiembrie, scor 0-0, cu selecționata similară a Țării Galilor în cel de-al șaselea meci din Grupa 8 a preliminariilor pentru Euro 2019.
ȚARA GALILOR U21 - ROMÂNIA U21 0-0
Țara Galilor: 1. Pilling - 2. Coxe, 6. Mepham (Cpt), 5. Harries, 13. Norrington-Davies - 4. Poole, 16. Evans - 7. Thomas, 10. Wilson, 15. Harris (11. Matondo, 79) - 9. Roberts. Selecționer: Rob Page. Rezerve: 12. Evans, 3. DaSilva, 8. M. Smith, 14. Broadhead, 17. Morrell, 18. Babos.
România: 1. I. Radu (Cpt) - 6. Cr. Manea, 5. Nedelcearu, 4. Al. Pașcanu, 5. A. Radu - 18. R. Marin, 16. Dr. Nedelcu (21. Marco Dulca, 84) - 8. D. Man (17. M. Dobre, 79), 22. Cicâldău, 7. Fl. Coman (20. Vl. Olteanu, 90+3) - 9. G. Pușcaș. Selecționer: Daniel Isăilă. Rezerve: 12. Căbuz, 10. i: Hagi, 11. Ad. Petre, 14. Balaure, 20. Vl. Olteanu.
Cartonașe roșii: R. Marin (72), Pușcaș (81)
link-ul video al partidei: https://youtu.be/2n_1XO_fhXE
În celălalt meci al grupei, Portugalia - Elveția 2-1

Loc
Clasamentul grupei 8
M
V
E
Î
GOL
+/-
PT
1
România
6
3
3
0
9-3
6
12
2
Bosnia & Herțegovina
5
3
0
2
11-5
6
9
3
Țara Galilor
5
2
1
2
6-4
2
7
4
Portugalia
4
2
1
1
6-5
1
7
5
Elveția
6
2
1
3
5-8
-3
7
6
Liechtenstein
4
0
0
4
1-13
-12
0
PROGRAMUL TRICOLORILOR în 2018:
07.09.2018 Portugalia - ROMÂNIA
11.09.2018 ROMÂNIA - Bosnia-Herţegovina
12.10.2018 ROMÂNIA - Ţara Galilor
16.10.2018 ROMÂNIA - Liechtenstein 

U-19 | Victorie cu 8-0 și calificare de pe primul loc la Turul de Elită

Reprezentativa U19 a învins astăzi, 14 noiembrie, scor 8-0, selecționata similară a Gibraltarului și s-a calificat în Turul de Elită de pe primul loc, acumulând maximum de puncte în grupa 10 a calificărilor pentru Campionatul European – Finlanda 2019.
Jucătorul acestui meci a fost Alexandru Mățan, care evoluează la FC Viitorul. Mijlocașul României a înscris patru goluri, dintre care unul din lovitură de la 11 m. Ceilalți marcatori sunt Moldoveanu (49’, 80’), Băluță (59’) și Micovschi (70’).
Echipa de start a României:
12. Costache – 20. Vidrășan, 4. Băluță, 21. Podină – 14. Neciu, 16. L. Gheorghe, 6. Boboc, 17. Merloi – 10. Mățan (C) – 15. Berci, 18. Moldoveanu. Antrenor: Adrian Boingiu
Rezerve: 1. Vlad, 2. Haruț, 3. Dima, 5. Screciu, 8. Moruțan, 9. Sîntean, 11. Micovschi 18. Trușescu
În urma rezultatului obținut în această seară, România U19 se va afla în urna 1 la tragerea la sorți a Turului de Elită, care va avea loc pe 6 decembrie la Nyon.
Rezultatele înregistrate în Grupa 10
Rusia – Gibraltar 6-0
Grecia – România 1-2
Rusia – România 1-2
Grecia – Gibraltar 5-0
Gibraltar – România 0-8
Grecia – Rusia 2-1
Loc
Clasamentul grupei 10
M
V
E
Î
Gol
+/-
Pt
1
România
3
3
0
0
12-2
10
9
2
Grecia
3
2
0
1
8-3
5
6
3
Rusia
3
1
0
2
8-4
4
3
4
Gibraltar
3
0
0
3
0-19
-19
0
Componența urnelor va fi validată de către UEFA în zilele următoare.

Nu uită şi nu iartă! Mircea Sandu continuă reproşurile: "E diferenţă mare între mine şi Burleanu"

Mircea Sandu îşi continuă războiul de la distanţă cu Răzvan Burleanu şi spune că actualul şef al FRF ar putea fi înlocuit fără probleme la alegerile din 2018.
Fostul conducător al federaţiei consideră că fotbalul românesc nu duce lipsă de oameni care pot conduce FRF cu succes şi îi propune pe Ionuţ Lupescu, Ciprian Marica, Florin Prunea, Cristi Balaj şi Marcel Puşcaş.


"Cinci nume vă dau pe loc: Lupescu, Marica, Prunea, Balaj, Puşcaş. Cinci, v-am spus. Cinci. Oricare dintre ei pot conduce fără niciun fel de probleme FRF, cu rezultate. Cu rezultate, asta e foarte important.

Sigur că se poate extinde la cel puţin 20 de persoane importante din fotbalul romanesc. Din păcate, unii se ascund în spatele altora, spunând că e bine. Dar nu le e bine. Dar curge câte o frimitură acolo pentru ei si e ok", a declarat Mircea Sandu pentru Telekom Sport.


România U19 s-a calificat la turul de elită ! 


Reprezentativa U19 a României a învins sâmbătă, 11 noiembrie, selecționata similară a Rusiei, scor 2-1, în cea de-a doua partidă a calificărilor pentru Campionatul European -Finlanda 2018.

Pentru partida contra Rusiei, antrenorul Adrian Boingiu a ales următoarea formulă:
1. Vlad - 2. Haruț, 5. Screciu, 3. Dima, 18. Trușescu - 6. Boboc, 7. Dragomir-cpt. - 8. Moruțan, 10. Mățan, 11. Micovschi - 9. Sîntean
Rezerve: 12. Costache - 4. Băluță, 14. Neciu, 15. Berci, 16. L. Gheorghe, 17. Merloi, 19. Moldoveanu, 20. Vidrășan, 21. Podină
Pentru naționala noastră au înscris Olimpiu Moruțan (62’) și Alexandru Mățan (70’). În urma acestei victorii, tricolorii s-au calificat la turul de elită și, dacă Gibraltar nu realizează o surpriză în fața Greciei, echipa noastră va fi sigură de primul loc în grupa 10, cu o etapă înainte de încheierea calificărilor. 
În ultima partidă, tricolorii vor întâlni reprezentativa similară a Gibraltarului, partidă programată marți, 14 noiembrie, de la ora locală 16:00, pe stadionul Pankritio din Heraklion. 

România U21 - Portugalia U21 1-1. Dennis Man aduce un punct vital pentru calificare. Rămânem lideri înaintea meciului cu Ţara Galilor


România U21 - Portugalia U21 1-1 (Man 66 / Gonçalves 16)

Echipele de start:


România: I. Radu (cpt.) - Cr. Manea, Nedelcearu, Paşcanu, A. Radu - Cicâldău, R. Marin -  D. Man, I. Hagis (A. Petre 65), Fl. Coman (Balaure 90) - G. Puşcaş (Dobre 84)
Rezerve: Căbuz, Ghiţă, A. Petre, Balaure, Dobre, Olteanu
Portugalia: J. Pereira - Dalot, Ruben Dias, F. Ferreiras, Ribero - Eustaquios, P. Rodriguezs, P. Delgado -  D. Gonçalves (Leao 60), Carvalho (J. Felix 52), Jota (cpt.) (Gil Dias 86)
Rezerve: Tavares, Gil Dias, J. Felix, R. Leao, Fernando, Diogo Costa

Portugalia a început mai bine partida de la Ovidiu, cu centrări peste centrări în careul lui Ionuţ Radu. Defensiva noastră s-a prezentat impecabil. România a început să se instaleze în jumătatea adversă, dar Gonçalves a deschis scorul în minutul 16. Decarul Carvalho a pasat în marginea careului, iar Gonçalves a şutat la colţul lung, fără şansă pentru Radu. Până la pauză am dominat categoric, dar fără să egalăm. Hagi a fost aproape de un gol superb, dar Fereira a respins în extremis. Diogo Jota ne-a iertat în câteva rânduri, şutând în diagonală pe lângă poarta apărată de Radu.
Hagi, prea multe "floricele", prea puţin fotbal


În partea secundă n-am mai avut acelaşi entuziasm. Hagi Jr a fost cel mai activ tricolor, dar a abuzat de "floricele", fiind înlocuit în cele din urmă cu Adi Petre. Elevii lui Isăilă au fost răsplătiţi în ultima jumătate de oră. Florinel Coman a schimbat partea cu Dennis Man, care a şutat pe jos pe centrul porţii. Ferreira a deviat balonul la colţul scurt, iar Pereira n-a mai putut interveni. În aceleaşi timp, Bosnia a deschis scorul în Ţara Galilor, prin Gojak.

Man putea reuşi dubla după alte zece minute. În urma unei combinaţii succesive cu Puşcaş, jucătorul FCSB-ului a ajuns în faţa porţii, dar a mai făcut un dribling în plus şi a pierdut controlul balonului.

Rămânem lideri după cinci jocuri disputate, cu 11 puncte. Bosnia se află pe locul secund, cu nouă puncte după tot cinci meciuri. Portugalia are numai patru puncte, dar două meciuri în minus. Lusitanii trebuie să înfrunte Ţara Galilor şi Liechtenstein. Pentru noi urmează partida de la Cardiff, iar cu o victorie suntem foarte aproape de calificare.



Loc
Clasamentul grupei 8
M
V
E
Î
GOL
+/-
PT
1
România
5
3
2
0
9-3
6
11
2
Bosnia & Herțegovina
5
3
0
2
11-5
6
9
3
Elveția
5
2
1
2
4-6
-2
7
4
Țara Galilor
4
2
0
2
6-4
2
6
5
Portugalia
3
1
1
1
4-4
0
4
6
Liechtenstein
4
0
0
4
1-13
-12
0

România - Turcia 2-0. Un nou început!



După 32 de ani, am avut un nou duel România - Turcia cu Mircea Lucescu pe bancă. De această dată, tehnicianul român este adversar al tricolorilor. De altfel, este prima dată când pe teritoriul țării noastre un antrenor român conduce o națională împotriva reprezentativei României.
Naționala noastră s-a aflat în fața celui de-al treilea joc din mandatul lui Cosmin Contra. În precedentele două întâlniri, din finalul campaniei de calificare la CM 2018, tricolorii au învins Kazahstan, 3-1, și au remizat în Danemarca, 1-1.
Reprezentativa României a câștigat meciul amical disputat la Cluj-Napoca, pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”, împotriva Turciei, scor 2-0.
Meciul a fost decis de „dubla” lui Gheorghe Grozav, care a ajuns astfel la 5 reușite în tricoul naționalei, în 22 de selecții. În finalul primei reprize, șutul său după o pasă a lui Deac a fost deviat în poartă, iar la reluare, după o fentă în careu, acesta l-a învins pe goalkeeperul advers cu un șut cu piciorul stâng.
A fost primul meci pe care echipa națională l-a disputat după lansarea primei identități din istorie și a noului echipament, cel cu care va încerca obținerea calificării la Euro 2020. Acest moment a fost marcat cu o coregrafie specială în tribuna stadionului din Cluj. 
Echipa României: 1. Pantilimon (16. Niță, 71') - 22. Săpunaru (27. Bălașa, 75'), 6. Chiricheș-cpt., 21. Grigore, 3. Toșca - 8. Pintilii, 23. Stanciu (29. Alibec, 77') - 26. Deac (11. Torje, 62'), 14. Budescu (17. Bicfalvi, 72'), 10. Grozav - 13. Keșeru (9. Andone, 66'). Selecționer: Cosmin Contra
Rezerve: 12. Tătărușanu - 2. Bancu, 4. Moți, 5. Hoban, 7. Chipciu, 19. Țucudean, 20. Hanca, 24. Ganea, 25. Băluță, 28. Tănase
Echipa Turciei: 23. Tekin - 6. Tufan (26. Yardimci, 84'), 4. Aziz, 13. Soyuncu, 2. Turan - 8. Inan (17. Under, 46'), 5. Yokușlu - 11. Yazici (19. Malli, 46'), 14. Ozyakup, 10. Calhanoglu (24. Karaman, 64') - 9. Tosun. Selecționer: Mircea Lucescu
Rezerve: 1. Babacan, 12. Kocuk - 3. Koybași, 15. Demirok, 16. Unal, 18. Turuc, 20. Akbaba, 21. Toprak, 25. Alkan

Sunt multe lucruri care leagă România de Turcia, când vine vorba de fotbal. Mircea Lucescu şi Hagi i-au învăţat ce înseamnă fotbalul de mare performanţă şi le-au croit drumul spre o naţională puternică, ei ne-au cumpărat timp de câţiva ani buni cei mai importanţi jucători, iar în prezent campionatul turc rămâne liga străină cu cei mai mulţi români.
O istorie fotbalistică aproape comună în ultimii ani, cu o ţară dependentă de cealaltă, într-un fel sau altul, din punct de vedere strict fotbalistic. De joi seara, fotbalul turc mai intră cu ceva în istoria fotbalului românesc. A reprezentat confirmarea selecţionerului Cosmin Contra, cu cel mai greu “examinator” cu care şi-ar putea da “licenţa” un antrenor al naţionalei: Mircea Lucescu. Contra a fost parcă în postura domnitorilor români nevoiţi să aştepte la Înalta Poartă Otomană liniştea pe care o căutau pentru ţară.

“Vacarmul” din Gruia şi entuziasmul galben
Cadru festiv, Lucescu premiat şi aplaudat, un stadion mic, dar care compensa cu decibeli mai mulţi decât a avut naţionala în multe alte partide şi “examenul” lui Contra a început. A mers pe siguranţă, pe jucători confirmaţi şi doar cu tridentul Deac - Budescu - Grozav drept mare noutate faţă de “epoca Daum”. Cu o atmosferă asurzitoare la tropăiala şi încurajările tribunei, amintind de marşul ienicerilor şi spahiilor din filmele lui Nicolaescu, România atacă Turcia cum n-a făcut-o în toată istoria acestui neam.

România, cu doi “decari”
Budescu şi Grozav cu tehnică, iniţiativă şi imaginaţie, Deac cu 3 viteze peste turcii din zona lui sunt oamenii de bază în atacul nostru. Dominăm şi, chiar dacă nu sunt ocazii mari, entuziasmul din joc şi avantul ridică oamenii în picioare. Parcă am fi calificaţi la Mondial. Budescu trece pe lângă gol. Pe cine mai interesează numărul 10 dacă Budescu joacă bine şi cu 14? Turcii nu conteză în atac. Sunt “sufocaţi” ca la Rovine, iar inevitabilul se produce. Deac pentru Grozav şi România conduce Turcia, Contra îl conduce pe Lucescu (42).


Grozav la meciul carierei, steliştii ovaţionaţi în Gruia.
Lui “Il Luce” i se strigă numele la pauză, turcii încearcă ceva în repriza a doua, dar acesta nu este meciul lor şi nici seara lui Lucescu. Este meciul naţionalei lui Contra şi a recâştigării respectului fanilor. Continuăm să jucăm avansat, căutăm “croşeul” decisiv, iar acesta vine. Tot de la Grozav, după o fază de pus în ramă, cu călcâiul lui Budescu, driblingul în careu al lui Gicu şi finalizarea cu fineţe (69). E momentul în care fanii naţionalei de la Cluj uită de toate necazurile din ultima vreme. Numele steliştilor Niţă şi Budescu sunt scandate de tot stadionul CFR-ului, iar bucuria este cuvântul serii. Se aude “Alibec, Alibec!”, intră “fiul alintat” al României, Grigore scoate o minge de pe linia porţii, iar Grozav este la meciul carierei şi îi iese aproape tot.

Terminăm meciul cu doi atacanţi

Finalul este cum n-a mai fost de mult timp la naţională. Contra arată curaj şi termină cu doi atacanţi, Alibec şi Andone.  Este genul de meci pe care îl savurezi şi nu-l uiţi. Fanii au din nou în ce să creadă şi de ce să-şi facă iluzii, turcii ratează din faţa porţii (88), iar Contra e agitat dar fericit. Este începutul pe care şi-l dorea şi din această seară primeşte cel mai important aviz ca selecţioner. L-a învins pe Mircea Lucescu!
Galerie foto:







Cu mai bine de 30 de ani în urmă, Lucescu, de pe banca României, învingea Turcia la foc continuu

Ca selecționer al României, Mircea Lucescu a avut cifre dintre cele mai bune împotriva Turciei. Din cele patru meciuri pe care le-a disputat în calitate de selecționer al ”tricolorilor”, ”Il Luce” a înregistrat un egal și trei victorii împotriva selecționatei din Țara ”Semilunei”.
Cele două naționale s-au întâlnit până acum de 11 ori în istorie. Din toate acestea, Mircea Lucescu, antrenorul român în vârstă de 72 de ani, a stat la nu mai puțin de patru meciuri pe banca ”tricolorilor”. Iar cifrele nu sunt deloc rele. ”Il Luce” a bifat un egal și trei victorii împotriva reprezentativei din Țara “Semilunei”: 1-1 (29 ianuarie 1983, amical), 3-1 (9 martie 1983, amical), 3-0 (3 aprilie 1985, preliminariile CM 1986) si 3-1 (13 noiembrie 1985, preliminariile CM 1986).
Mircea Lucescu a stat pe banca României din ianuarie 1981 și până în decembrie 1986.
Din totalul celor 11 întâlniri, România s-a impus de șase ori și un meci s-a terminat la egalitate. 17-10 este golaverajul întâlnirilor de până acum, România fiind în avantaj.
România va înfrunta Turcia pe 9 noiembrie, de la ora 20:15, pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca, şi Olanda pe 14 noiembrie, de la ora 21:00, pe Arena Națională din Bucureşti.

România - Turcia, un meci al rănilor linse
Reprezentativa Turciei este unul dintre adversarii tradiționali ai noștri, acest lucru datorându-se mai ales apropierii geografice. Cândva, fotbalul acestei țări era unul accesibil pentru noi, indiferent de etajul confruntării, poate doar în cupele europene să mai fi întâlnit ceva rezistență. Din acest motiv, pe-atunci și un egal în deplasare în compania lui era considerat a fi o contraperformanță. De altfel, acelei perioade i se datorează și bilanțul direct care ne este net favorabil. Însă, cu trecerea anilor în timp ce turcii au investit tot mai mulți bani în fotbal și astfel au progresat, noi am regresat, așa încât de ceva vreme, ne place ori nu, sunt mai bine cotați decât noi mai la toate capitolele. Ultimele confruntări cu ei au avut caracter oficial, ambele naționale făcând parte din aceeași grupă din zona UEFA, în preliminariile pentru turneul final al CM 2014. Ne amintim, fiecare a învins atunci în deplasare. Până la urmă, câștig de cauză am avut noi, în sensul că am fost cei care am ajuns la baraj, primind însă un mare și nesperat ajutor de la reprezentativa Olandei. Ne-amintim însă, că acel baraj (unde ne-am confruntat cu Grecia) n-a făcut decât să ne mai prelungească pentru scurt timp speranțele. Epilogul este bineștiut, am rămas și noi acasă. Și pentru reprezentativa Turciei recentele preliminarii ale Mondialul din Rusia au însemnat un eșec. Într-o grupă cu Islanda, Croația, Ucraina, Finlanda și Kosovo, s-a situat ca și noi pe locul 4, însă la 5 puncte de locul de baraj și la 7 de cel de calificare directă. Spre deosebire de echipa noastră, nu a fost scoasă din cursă atât de timpuriu.

Meciul 684 la 94 de ani de la prima confruntare

Pentru naționala României va fi meciul 684. Bilanțul la zi este următorul: 301 victorii, 176 egaluri, 206 înfrângeri, golaveraj 1125-873.

Cu Turcia ne vom întâlni pentru a 26-a oară. Într-o ierarhie a celor mai întâlnite echipe, Turcia ocupă locul 6, trecând 94 de ani de la prima confruntare. Acea primă confruntare, 2-2 din octombrie 1923, la Istanbul, reprezintă pentru naționala Turciei primul ei meci internațional.

Cele 25 confruntări

26.10.1923 Istanbul: TURCIA - ROMÂNIA 2-2 (1-1) amical

01.05.1925 București: ROMÂNIA - TURCIA 1-2 (0-0) amical

07.05.1926 Istanbul: TURCIA - ROMÂNIA 1-3 (0-0) amical

15.04.1928 Arad: ROMÂNIA - TURCIA 4-2 (1-1) amical

03.11.1958 București: ROMÂNIA - TURCIA 3-0 (0-0) prel.CE

26.04.1959 Istanbul: TURCIA - ROMÂNIA 2-0 (1-0) prel.CE

14.05.1961 Ankara: TURCIA - ROMÂNIA 0-1 (0-0) amical

08.10.1961 București: ROMÂNIA - TURCIA 4-0 (1-0) amical

09.10.1963 Ankara: TURCIA - ROMÂNIA 0-0 amical

02.05.1965 București: ROMÂNIA - TURCIA 3-0 (1-0) prel.CM

23.10.1965 Ankara: TURCIA - ROMÂNIA 2-1 (1-0) prel.CM

19.03.1975 Istanbul: TURCIA - ROMÂNIA 1-1 (1-1) amical

12.10.1975 București: ROMÂNIA - TURCIA 2-2 (1-1) amical

23.03.1977 București: ROMÂNIA - TURCIA 4-0 (1-0) C.Balc.

22.03.1978 Istanbul: TURCIA - ROMÂNIA 1-1 (1-0) C.Balc.

29.01.1983 Istanbul: TURCIA - ROMÂNIA 1-1 (1-1) amical

09.03.1983 Târgu Mureș: ROMÂNIA - TURCIA 3-1 (2-1) amical

03.04.1985 Craiova: ROMÂNIA - TURCIA 3-0 (3-0) prel.CM

13.11.1985 Izmir: TURCIA - ROMÂNIA 1-3 (0-2) prel.CM

04.03.1987 Ankara: TURCIA - ROMÂNIA 1-3 (0-1) amical

15.02.1995 Izmir: TURCIA - ROMÂNIA 1-1 (0-0) amical

22.08.2007 București: ROMÂNIA - TURCIA 2-0 (0-0) amical

11.08.2010 Istanbul: TURCIA - ROMÂNIA 2-0 (0-0) amical

12.10.2012 Istanbul: TURCIA - ROMÂNIA 0-1 (0-1) prel.CM

10.09.2013 București: ROMÂNIA - TURCIA 0-2 (0-1) prel.CM

Așadar, la general, avem 13 victorii, 7 egaluri, 5 înfrângeri, golaveraj 47-24. În România, 8 victorii, 1 egal, 2 înfrângeri, iar în Turcia 5 victorii, 6 egaluri, 3 înfrângeri. Apoi, în cadrul campionatului Mondial, 4 victorii, 0 egaluri, 2 înfrângeri; în cadrul celui European, 1 victorie, 0 egaluri, 1 înfrângere; în cadrul celui Balcanic, 1 victorie, 1 egal, 0 înfrângeri; în amicale, 7 victorii, 6 egaluri, 2 înfrângeri.

Pentru a 7-a oară la Cluj-Napoca

Naționala va juca pentru a 7-a oară la Cluj-Napoca, oraș în care am reușit prima victorie abia în acest an, 3-2 în amicalul cu Chile.

Rezultatele naționalei sub Dealul Feleacului:
01.07.1923 Cluj (Municipal): ROMÂNIA - CEHOSLOVACIA 0-6 (0-2) amical
06.09.2008 Cluj-Napoca (CFR-"dr. Constantin Rădulescu"): ROMÂNIA - LITUANIA 0-3 (0-1) prel.CM
27.03.2016 Cluj-Napoca (Cluj Arena): ROMÂNIA - SPANIA 0-0 amical
04.09.2016 Cluj-Napoca (Cluj Arena): ROMÂNIA - MUNTENEGRU 1-1 (0-0) prel.CM
26.03.2017 Cluj-Napoca (Cluj Arena): ROMÂNIA - DANEMARCA 0-0 prel.CM
13.06.2017 Cluj-Napoca (Cluj Arena): ROMÂNIA - CHILE 3-2 (1-2) amical

A 16-a partidă cu un portughez la centru

Arbitrul acestui "amical" este un portughez, Tiago Bruno Lopes Martins, care se va afla la centru pentru prima oară la o partidă nu doar a "tricolorilor", ci a unei grupări românești. Până acum, reprezentativa noastră a fost arbitrată în 15 partide de 11 arbitri din Portugalia. Bilanțul cu ei la centru arată echilibru: 6 victorii, 3 egaluri și 6 înfrângeri. Cea mai urâtă amintire este cea legată de nemernicul de Pedro Proença cu brigada lui, care ne-au "tocat" mărunt în meciul tur al acelui baraj cu Grecia, pentru accederea la Mondialul din Brazilia 2014, influențând rezultatul și implicit calificarea.

Lotul României

Portari

Bogdan Ionuț LOBONȚ, n. 18.01.1978 (Roma AS / Italia, 85/0)

Florin Constantin NIȚĂ, n. 03.07.1987 (FC Steaua București, 0/0)

Costel Fane PANTILIMON, n. 01.02.1987 (RC Deportivo La Coruña / Spania, 25/0)

Anton Ciprian TĂTĂRUȘANU, n. 09.02.1986 (FC Nantes / Franța, 49/0)

Fundași

Nicușor Silviu BANCU, n. 18.09.1992 (CSU Craiova, 1/0)

Mihai Alexandru BĂLAȘA, n. 14.01.1995 (FC Steaua București, 1/0)

Vlad Iulian CHIRICHEȘ, n. 14.11.1989 (Napoli SSC / Italia, 52/0)

Cristian George GANEA, n. 24.05.1992 (FC Viitorul Constanța, 4/0)

Dragoș GRIGORE, n. 07.09.1986 (Al-Sailiya / Qatar, 30/0)

Cosmin Iosif MOȚI, n. 03.12.1984 (Ludogoreț Razgrad / Bulgaria, 11/0)

Cristian Ionuț SĂPUNARU, n. 05.04.1984 (Kayserispor K / Turcia, 22/0)

Alin Dorel TOȘCA, n. 14.02.1992 (Real Betis Balompié / Spania, 9/0)

Mijlocași

Alexandru Mihail BĂLUȚĂ, n. 13.09.1993 (CSU Craiova, 4/1)

Eric Cosmin BICFALVI, n. 05.02.1988 (FC Ural Ekaterinburg / Rusia, 4/0)

Constantin Valentin BUDESCU, n. 19.02.1989 (FC Steaua București, 6/4)

Alexandru Mihăiță CHIPCIU, n. 18.05.1989 (RSC Anderlecht / Belgia, 32/4)

Ciprian Ioan DEAC, n. 16.02.1986 (FC CFR 1907 Cluj, 12/1)

Gheorghe Teodor GROZAV, n. 29.09.1990 (Kardemir DÇ Karabükspor / Turcia, 22/3)

Sergiu Cătălin HANCA, n. 04.04.1992 (FC Dinamo 1948 București, 3/0)

Ovidiu Ștefan HOBAN, n. 27.12.1982 (FC CFR 1907 Cluj, 29/1)

Răzvan Gabriel MARIN, n. 23.05.1996 (R Standard C Liège / Belgia, 9/1)

Doru Mihai PINTILII, n. 09.11.1984 (FC Steaua București, 39/1)

Nicolae Claudiu STANCIU, n. 07.05.1993 (RSC Anderlecht / Belgia, 17/6)

Florin Lucian TĂNASE, n. 30.12.1994 (FC Steaua București, 2/0)

Andrei Gabriel TORJE, n. 22.11.1989 (Kardemir DÇ Karabükspor / Turcia, 55/12)

Atacanți

Denis ALIBEC, n. 05.01.1991 (FC Steaua București, 7/1)

Florin ANDONE, n. 11.04.1993 (RC Deportivo La Coruña / Spania, 19/1)

Claudiu Andrei KESERÜ, n. 02.12.1986 (Ludogoreț Razgrad / Bulgaria, 20/6)

Sorin Bogdan STANCU, n. 28.06.1987 (Bursaspor K / Turcia, 53/14)

Marius George ȚUCUDEAN, n. 30.04.1991 (FC Viitorul Constanța, 1/0)

Selecționer: Cosmin Marius CONTRA, n. 15.12.1975, 2. 1. 1. 0. 4-2

Lotul Turciei

Portari

HARUN Tekin, n. 17.06.1989 (Bursaspor K, 1/0)

OKAN Kocuk, 27.07.1995 (İstanbulspor AȘ, 0/0)

VOLKAN Babacan, n. 11.08.1988 (İstanbul Başakşehir FK, 33/0)

Fundaşi

ATİLA Turan, n. 10.04.1992 (Kayserispor K, 0/0)

ÇAĞLAR Söyüncü, n. 23.05.1996 (SC Freiburg / Germania, 9/0)

EROL Erdal Alkan, n. 16.02.1994 (FC Dordrecht / Olanda, 0/0)

İSMAİL Köybașı, n. 10.07.1989 (Fenerbahçe SK, 27/0)

KAAN Ayhan, n. 10.11.1994 (TuS Fortuna 1895 Düsseldorf / Germania, 8/0)

OZAN Tufan, n. 23.03.1995 (Fenerbahçe SK, 38/4)

ÖMER Toprak, n. 21.07.1989 (BV Borussia 09 Dortmund / Germania, 27/2)

SERDAR Aziz, n. 23.10.1990 (Galatasaray SK, 12/1)

UĞUR Demirok, n. 08.07.1988 (Trabzonspor K, 3/0)

Mijlocaşi

CENGİZ Ünder, n. 14.07.1997 (Roma AS / Italia, 5/2)

DENİZ Türüç, n. 29.01.1993 (Kayserispor K, 1/0)

EMRE Akbaba, n. 04.10.1992 (Aytemiz Alanyaspor, 0/0)

EMRE Mor, n. 24.07.1997 (RC Celta Vigo / Spania, 15/1)

HAKAN Çalhanoğlu, n. 08.02.1994 (Milan AC / Italia, 30/8)

KENAN Karaman, n. 05.03.1994 (Hannover SV 1896 / Germania, 0/0)

OĞUZHAN Özyakup, n. 23.09.1992 (Beşiktaş JK, 30/1)

OKAY Yokuşlu, n. 09.03.1994 (Trabzonspor K, 7/0)

SELÇUK İnan, n. 10.02.1985 (Galatasaray SK, 62/8)

TOLGA Ciğerci, n. 23.03.1992 (Galatasaray SK, 3/0)

YUNUS Mallı, n. 24.02.1992 (VfL Wolfsburg / Germania, 13/0)

YUSUF Yazıcı, n. 29.01.1997 (Trabzonspor K, 2/0)

Atacanţi

CENK Tosun, n. 07.06.1991 (Beşiktaş JK, 23/8)

ENES Ünal, n. 10.05.1997 (Levante UD / Spania, 6/0)

Selecționer: Mircea LUCESCU, n. 29.07.1945, 4. 1. 1. 2. 3-7

Cele 8 meciuri ale Turciei din acest an

24.03; Antalya: TURCIA - FINLANDA 2-0 (2-0) prel.CM
Spectatori: 28.990. Marcator: Cenk Tosun (9, 13). Arbitru: Gil Manzano (Spania). C.G.: Selçuk Inan - Arajuuri, Mattila, Pukki, Ring, Uronen.

TURCIA: Volkan Babacan - Gökhan Gönül, Ömer Toprak, Mehmet Topal, Ismail Köybașı - Selçuk Inan, Arda Turan - Volkan Șen, Yunus Mallı (63 Okay Yokușlu), Olcay Șahan (72 Emre Mor) - Cenk Tosun (84 Enes Ünal). Antr. Fatih Terim.

27.03; Eskișehir: TURCIA - MOLDOVA 3-1 (2-0) amical

Spectatori: 35.000. Marcatori: Emre Mor (14), Ahmet Çalik (24), Cengiz Ünder (52) - Gînsari (90+2). Arbitru: Nuza (Kosovo). C.G.: Okay Yokușlu - Cojocari, Gînsari.

TURCIA: Onur Kivrak (46 Harun Tekin) - Șener Özbayraklı, Ahmet Çalık, Çaglar Söyüncü, Güray Vural - Oğuzhan Özyakup (65 Deniz Türüç), Okay Yokușlu - Emre Mor (83 Yunus Mallı), Emre Çolak (69 Kaan Ayhan), Cengiz Ünder (83 Cenk Tosun) - Enes Ünal (76 Serdar Gürler). Antr. Fatih Terim.

05.06; Skopje: MACEDONIA - TURCIA 0-0 amical

Spectatori: 8.000. Arbitru: Todorov (Bulgaria). C.G.: Ristovski, Spirovski - Çağlar Söyüncü, Kaan Ayhan, Emre Mor.

TURCIA: Volkan Babacan - Gökhan Gönül, Kaan Ayhan, Çağlar Söyüncü, Ismail Köybașı (46 Hasan Ali Kaldırım) - Emre Çolak (79 Burak Yılmaz), Ozan Tufan - Yunus Mallı (62 Emre Mor), Arda Turan (62 Cenk Tosun), Olcay Șahan (46 Selçuk Inan) - Enes Ünal (46 Cengiz Ünder). Antr. Fatih Terim.

11.06; Shkodër: KOSOVO - TURCIA 1-4 (1-2) prel.CM
Spectatori: 3.758. Marcatori: Rrahmani (22) - Volkan Șen (7), Cengiz Ünder (31), Burak Yılmaz (61), Ozan Tufan (82). Arbitru: Zelinka (Cehia). C.G.: Bernard Berisha, Alushi - Burak Yılmaz. C.R.: Bernard Berisha (84).

TURCIA: Volkan Babacan - Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Çağlar Söyüncü, Hasan Ali Kaldırım (85 Ismail Köybașı) - Ozan Tufan, Selçuk Inan, Oğuzhan Özyakup (74 Yusuf Yazıcı) - Cengiz Ünder, Burak Yılmaz, Volkan Șen (80 Emre Mor). Antr. Fatih Terim.

02.09; Harkiv: UCRAINA - TURCIA 2-0 (1-0) prel.CM
Spectatori: 36.796. Marcator: Yarmolenko (18, 42). Arbitru: Fernández Borbalán (Spania). C.G.: Besedin - Oğuzhan Özyakup.

TURCIA: Volkan Babacan - Șener Özbayraklı, Serdar Aziz (73 Çağlar Söyüncü), Mehmet Topal, Ismail Köybașı - Cengiz Ünder, Ozan Tufan (60 Oğuzhan Özyakup), Emre Belözoğlu, Hakan Çalhanoğlu (68 Arda Turan) - Tolga Ciğerci - Cenk Tosun. Antr. Mircea Lucescu.

05.09; Eskișehir: TURCIA - CROAȚIA 1-0 (0-0) prel.CM
Spectatori: 28.600. Marcator: Cenk Tosun (75). Arbitru: Kassai (Ungaria). C.G.: Cenk Tosun, Hakan Çalhanoğlu - N.Kalinić, Perišić, Badelj, Brozović.

TURCIA: Volkan Babacan - Kaan Ayhan, Çaglar Söyüncü, Mehmet Topal, Caner Erkin - Cenk Tosun, Oğuzhan Özyakup, Nuri Șahin (87 Okay Yokușlu), Arda Turan (70 Emre Mor) - Burak Yılmaz (82 Ozan Tufan), Hakan Çalhanoğlu. Antr. Mircea Lucescu.

06.10; Eskișehir: TURCIA - ISLANDA 0-3 (0-2) prel.CM
Spectatori: 30.390. Marcatori: J.Berg Guðmundsson (32), B.Bjarnason (39), K.Árnason (50). Arbitru: Marciniak (Polonia). C.G.: Çaglar Söyüncü, Caner Erkin, Arda Turan - J.Berg Guðmundsson.

TURCIA: Volkan Babacan - Kaan Ayhan, Çağlar Söyüncü, Mehmet Topal, Caner Erkin - Nuri Șahin (46 Ozan Tufan), Emre Belözoğlu (78 Yunus Mallı) - Cenk Tosun, Oğuzhan Özyakup, Arda Turan (60 Emre Mor) - Burak Yılmaz. Antr. Mircea Lucescu.

09.10; Turku: FINLANDA - TURCIA 2-2 (0-0) prel.CM
Spectatori: 6.612. Marcatori: Arajuuri (76), Pohjanpalo (88) - Cenk Tosun (57, 83). Arbitru: Bastien (Franța). C.G.: N.Moisander - Selçuk Inan, Okay Yokușlu, Yazici.

TURCIA: Volkan Babacan - Ozan Tufan, Ömer Toprak, Çağlar Söyüncü, Ismail Köybașı - Okay Yokușlu, Selçuk Inan (85 Mehmet Topal) - Yusuf Yazıcı, Oğuzhan Özyakup, Hakan Çalhanoğlu (75 Emre Mor) - Cenk Tosun. Antr. Mircea Lucescu.

Bilanț: 4 victorii, 2 egaluri, 2 înfrângeri, golaveraj 12-9

Palmaresul adversarei

# Locul 3 la CM (în 2002), având la turneul final două participări. # Locul 3-4 la CE (în 2008), având la turneul final 4 participări. # Semifinalistă la Cupa Confederațiilor (în 2003). # Locul 4 la CM de juniori mici (în 2005). # Locul 1 la CE de juniori mari (în 1992), de două ori locul 2 (1993, 2004), de două ori locul 3 (1953, 1967). # De două ori locul 1 la CE de juniori mici (1994, 2005), de trei ori locurile 3-4 (2008, 2010, 2017). # Victoria la cea mai mare diferență de scor, 7-0 cu Siria în 1949, cu Coreea de Sud în 1954 și cu San Marino în 1996. # Înfrângerea la cea mai mare diferență de scor, 0-8 cu Polonia în 1968 și cu Anglia în 1984 și 1987. # Jucătorul cu cele mai multe meciuri în națională: portarul Rüștü Reçber, 120. # Jucătorul cu cele mai multe goluri în națională: atacantul Hakan Șükür 51. # Selecționerul cu cele mai multe meciuri pe bancă: Fatih Terim, 136.

Mircea Lucescu, al doilea după Ștefan Kovács

Pentru Mircea Lucescu este a doua experiență ca selecționer, după ce prima și-a consumat-o la naționala României, între 1981-1986. Interesant este că nu este el primul român care a condus de pe bancă Turcia. A mai fost un interimar, Nicolae Petrescu, care a dirijat pentru un meci amical, în 1971, reprezentativa acestei țări, la o victorie în fața Poloniei, 1-0. Tot pentru a doua oară în istorie ne vom confrunta cu o reprezentativă care are pe bancă un român. Prima oară s-a întâmplat la 23.03.1974, la Paris, tot cu prilejul unui meci amical (am pierdut, 0-1), când am întâlnit Franța care îl avea la conducerea tehnică pe reputatul Ștefan Kovács.

După "Sultan"

Mircea Lucescu a ajuns în fruntea naționalei turce după îndepărtarea lui Fatih Terim. Cauza demiterii nu au constituit-o rezultatele, ci o întâmplare surprinzătoare de dincolo de dreptunghiul verde. "Sultanul" a fost văzut într-o înregistrare televizată bătându-se cu patronul unui restaurant fast-food. Acolo, conform presei turce, el împreună cu ginerele și cu gărzile lor de corp care îi însoțeau au fost responsabili pentru vătămarea a cinci persoane. Cauza scandalului a fost o rivalitate în afaceri, mai exact un perete comun ce împărțea respectivul restaurant de cel al ginerelui lui Terim. La scurt timp după incident, Federaţia turcă a dat o declaraţie legată de îndepărtarea lui Terim, conform căreia "anumite probleme care nu ţin de fotbal au intervenit în relaţia dintre antrenorul nostru şi conducerea federaţiei".

Fatih Terim se afla la al treilea său mandat pe banca naționalei Turciei, după cele din 1993-1996 şi 2005-2009. El revenise în funcția de selecționer în 2013, pe când Turcia s-a duelat în acea grupă preliminară (și) cu naționala noastră pentru un loc la turneul final al CM 2014. Cea mai importantă performanță a sa ca selecționer a fost atingerea semifinalelor CE 2008.

Regula denominării fotbaliștilor turci, unică în Europa

Pe Bătrânul Continent pentru apelativul scurt al fotbaliștilor există câteva reguli de denominare, adoptate în funcție de preferința și obișnuința fiecărei țări. În cele mai multe cazuri este folosit numele de familie. La iberici, în afara numelui de familie al tatălui, mai rar și al mamei, mai sunt uzitate prenumele sau o poreclă. Turcii au fost singurii care au folosit numai și numai prenumele. Ca și când la noi, ca să iau un exemplu, în loc de Tătărușanu - Bălașa, Chiricheș, Grigore, Ganea - Hoban, Stanciu - Deac, Budescu, Băluță - Andone, am folosi Ciprian I - Mihai, Vlad, Dragoș, Cristian - Ovidiu, Nicolae - Ciprian II, Constantin, Alexandru - Florin. Iar când se întâmpla ca într-o echipă să fie doi inși cu același prenume, nu foloseau ca la noi numere romane pentru a-i diferenția, ci la unul era adăugată inițiala "B", iar la celălalt inițiala "K", de la "büyük" care înseamnă "mare", respectiv "küçük" care înseamnă "mic". De exemplu Trabzonspor, când a jucat cu Dinamo în anii 90, îi avea pe Orhan B. și Orhan K. (pe numele lor complete Orhan Çıkırıkçı, respectiv Orhan Kaynak), despre care fostul comentator Cornel Pumnea, în necunoștință de cauză, susținea că sunt frați! Era cam cum ai spune despre Florin Tănase și Florin Coman că ar fi frați... În fine. De ceva timp, chiar dacă nu s-a renunțat complet la această regulă, pentru a se evita plauzibilele confuzii, au început să fie date pentru jucători atât prenumele, cât și numele.

Reformata limbă turcă

Printre reformele lui Mustafa Kemal Atatürk, de la începutul secolului trecut, prin care s-a modernizat din temelii o Turcie învechită și înapoiată, a fost și trecerea la scrierea cu caractere latine, renunțându-se la cele arabe. Această decizie a fost explicată prin faptul că alfabetul arab este unul în care sunt reprezentate doar consoanele, cititorul trebuind să aprecieze el care sunt vocalele potrivite. Ori pentru limba turcă vocalele sunt mult mai importante decât pentru cea arabă. Unul dintre exemplele cele mai cunoscute ale problemelor pe care le putea genera alfabetul arab era o frază care putea fi citită fie Mehmet Pașa oldu, fie Mehmet Pașa öldü, care aveau însemnătate complet diferită, prima traducându-se Mehmet a devenit pașă, în timp ce a doua Mehmet Pașa a murit!

Alfabetul turc are 29 de litere, lipsind q, w și x, fiind adăugate șase diacritice: ç, ș, ğ, ı, ö, ü. Interesant este că pentru "ș" s-au inspirat din limba română, iar de la litera "ı" (care se citește î) vine acea vorbă de la noi "să punem punctul pe i".

Diacriticile se citesc: ç = ci; ğ = nu se citește, fiind alungită vocala dinaintea sa; ı = î sau â; i = i; ș = ș; ö = eu; ü = iu. Din tot alfabetul turc, doar litera c se citește diferit de limba română: c = ge.


Exemple de citire în română a unor denumiri din fotbalul turcesc: Fenerbahçe = Fenerbahce; Gençlerbirliği = Gencilerbirlii; Ankaragücü = Ancaraghiugiu; Osmanlıspor - Osmanlîspor; Göztepe = Ghieuztepe; Tanju Çolak = Tanju Ciolac; Hakan Șükür = Hacan Șiuchiur; Volkan Babacan = Volcan Babagean; Hakan Çalhanoğlu = Hacan Cialhanoolu; Yıldıray Baștürk = Iîldîrai Baștiurc; Cüneyt Çakır = Giuneit Ciacîr



România U-19 | România a învins Grecia în prima partidă a calificărilor pentru EURO 2018



Reprezentativa Under 19 a României a învins miercuri, 8 noiembrie, scor 2-1, selecționata similară a Greciei, în prima partidă a calificărilor pentru Campionatul European – Finlanda 2018.


Țara gazdă a deschis scorul în minutul 24 prin Douvikas, însă Olimpiu Moruțan a restabilit egalitatea înainte de pauză.

Cea de-a doua repriză a aparținut tricolorilor, care au mai marcat încă o dată prin Andrei Sîntean, debutând astfel cu dreptul în calificările pentru Campionatul European. În cealaltă partidă a grupei, Rusia a învins cu 6-0 selecționata similară a Gibraltarului. 
Pentru România urmează partida cu Rusia, care este programată sâmbătă, 11 noiembrie, începând cu ora locală 13:00, pe stadionul Pankritio din Heraklion.
Link-ul video al partidei: https://youtu.be/olXbK5gVmAY
Echipa României: 1. Vlad – 18. Trușescu (Neciu 77'), 3. Dima, 5. Screciu, 2. Haruț – 7. Dragomir (C), 6. Boboc -11. Micovschi, 10. Mățan, 8. Moruțan – 9. Sîntean (Moldoveanu 66'). Antrenor: Adrian Boingiu
Rezerve: 12. Costache, 21. Podină, 20. Vidrașan, 4. Băluță, 14. Neciu, 17. Merloi, 15. Berci, 16. L. Gheorghe, 19. Moldoveanu
Astăzi, în grupa României, Rusia a învins cu 6-0 selecționata similară a Gibraltarului. Tricolorii sunt în grupa 10 a calificărilor, alături de Grecia (țara gazdă), Rusia și Gibraltar.
Programul meciurilor:
11 noiembrie: România - Rusia
14 noiembrie: România - Gribraltar

Cosmin Contra: " Naționala este a tuturor! " | România ar putea reveni și la Piatra Neamț



Selecţionerul României, Cosmin Contra, a vorbit azi, la Cluj, despre partida pe care naţionala o va disputa joi, de la 20:15, pe stadionul din Gruia, contra reprezentativei Turciei.


"Am vrut să venim şi pe alt stadion din Cluj, care oferă condiţiile de disputare a unui meci internaţional. Pe viitor, probabil vom ajunge şi la Craiova, sper să ajungem şi la Timişoara sau la Piatra Neamţ dacă stadioanele vor fi în condiţii bune. Naţionala este a tuturor", a spus Cosmin Contra, miercuri după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj.

Ultima partidă oficială pe care reprezentativa de seniori a României a disputat-o la Piatra Neamț a fost cea cu reprezentativa Luxemburgului din preliminariile CE din 2012 (29 martie 2011), scor 3-1. Pentru România, antrenată de Răzvan Lucescu la acea vreme, au marcat Mutu (2) și Zicu după ce oaspeții deschiseră scorul prin Gerson.
Tot în mandatul lui Răzvan Lucescu, reprezentativa de seniori a României a remizat pe 3 septembrie 2010, 1-1 cu Albania la Piatra Neamț - gol Bogdan Stancu, albanezii egalând pe final în min.89 prin Muzaka.
Celelalte 2 meciuri oficiale pe care Naționala României le-a jucat la Piatra Neamț au fost: România - Insulele Feroe în 14 octombrie 2009, scor 3-1, goluri Iulian Apostol, Gigel Bucur și Ionuț Mazilu în ultimul meci al preliminariilor de la Cupa Mondială din 2010, antrenor Răzvan Lucescu, pentru ca debutul oficial pentru stadionul "Municipal" din Piatra Neamț să fie consemnat la data de 28 martie 2007 în partida România-Luxemburg 3-0, goluri Ad.Mutu, Contra și Marica, antrenor Victor Pițurcă - partidă ce a contat pentru preliminariile CE din 2008.
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a fost prezent astăzi la Piatra Neamț pentru semnarea contractului de parteneriat între municipalitatea pietreană și FRF. Sunt un susținător al parteneriatelor instituționale sau public-private care la Piatra Neamț s-au demonstrat a fi aducătoare de beneficii pentru comunitate. De aceasta dată Federația Română de Fotbal a oferit un gazon sintetic nou pentru unul dintre terenurille de joc de la stadionul Ceahlăul, teren folosit de echipele de tineret și juniori locale, de Liceul cu program sportiv dar și pentru meciuri de fotbal importante. Am vizitat astăzi împreună cu Răzvan Burleanu și baza sportivă de la stadionul Ceahlăul și am discutat despre colaborări viitoare și pentru a găzdui meciuri ale echipelor naționale de fotbal. Orașul Piatra Neamț are tradiție în fotbal, potențial pentru performanță fotbalistică și poate găzdui competiții sportive importante " preciza primarul Dragoș Chitic pe pagina personală de facebook zilele trecute, semn că investițiile din această vară în terenurile de iarbă, cât și înlocuirea gazonului sintetic pe terenul 3 vor avea în cele din urmă o finalitate pentru suporterii din Piatra Neamț și din Moldova.

Adrian Mutu este noul membru al echipei FRF



Fost internațional român și director general al clubului Dinamo București, Adrian Mutu va ocupa funcția de manager sportiv în zona tehnică a Federației, având ca principală responsabilitate relația echipei naționale cu cluburile din țară și din străinătate.

Golgheter all-time al primei reprezentative cu 35 de goluri marcate, la egalitate cu Gheorghe Hagi, și jucător emblematic al echipei naționale cu 77 de meciuri pentru România, fostul mare internațional Adrian Mutu devine de astăzi membru al echipei Federației Române de Fotbal.Acesta va ocupa funcția de manager sportiv, fiind responsabil pentru relația dintre staff-ul primei reprezentative cu cluburile de proveniență ale jucătorilor din circuitul acesteia, atât din țară, cât și din străinătate.


“Experiența extraordinară pe care Adrian Mutu a acumulat-o la cel mai înalt nivel al fotbalului european pe durata carierei de jucător, alături de cea acumulată din postura de director general al clubului Dinamo București, reprezintă garanțiile unui succes. Îi urez bun venit și am convingerea că împreună vom reuși să întărim parcursul proiectului FRF de dezvoltare a fotbalului românesc”
Răzvan Burleanu, Președintele FRF
“Sunt foarte bucuros să mă pot alătura unei echipe în care cred și să am oportunitatea de a lucra alături de profesioniști pentru performanțele fotbalului românesc în care m-am format și m-am afirmat ca jucător. Trec într-o nouă etapă a carierei mele și simt că e nevoie să contribui cu tot ceea ce am învățat pe teren și în activitatea ulterioară la succesele echipei naționale”
Adrian Mutu, Manager sportiv FRF  

"Naţionala are viitor cu Contra". Deac, după primul gol sub "tricolor": "O să vedeţi că suntem pe drumul cel bun"

Marcatorul golului de 1-1 în meciul cu Danemarca, Ciprian Deac, a spus că echipa naţională va arăta bine sub comanda lui Cosmin Contra.
"Am avut un om în minus aproape o repriză. Nu mă consider aşa bătrân, cred că mai pot juca câţiva ani la un nivel foarte bun. O să vă săturaţi de mine! A fost un meci de luptă, toţi băieţii s-au dăruit. Nu le-am lăsat spaţii. Nu prea am avut forţă în ofensivă. Mă bucur că am fost acolo şi am marcat.
Echipa naţională are viitor cu domnul Contra. O să vedeţi că echipa naţională e pe drumul cel bun. Mă bucur pentru primul meu gol înscris în echipa naţională. A venit un nou selecţioner, iar echipa va arăta din ce în ce mai bine. Mă bucur ca va veni şi Adi Mutu aici. E un om de fotbal, înţelege foarte bine ce se întâmplă aici.
Liga 1 a început să crească. Majoritatea echipelor au început să investească, suntem pe drumul cel bun", a declarat Ciprian Deac la finalul meciului cu Danemarca.
Pentru mijlocaşul legitimat la CFR Cluj a fost primul gol înscris în echipa naţională. România a terminat campania de calificare la Campionatul Mondial pe poziţia a patra, cu 13 puncte.


Regretele noastre eterne pentru un Mondial ratat de boşii FRF în numele unei ţări întregi. Şi o bucurie amară
…Nu mai are niciun rost acum. Deşi n-ar fi avut niciun motiv „raţional“ să facă asta, România a remizat cu Danemarca duminică, un 1-1 cu care oblojeşte, abia la final, rana vie a ceea ce va rămâne, în istoria tricolorilor, drept umilitoarea campanie pentru Mondialul din 2018. Am terminat preliminariile pe 4 în grupă. Le-am terminat deznădăjduiţi şi acriţi, cu 13 puncte, eliminaţi sufleteşte încă de la jumătatea lor, dezbinaţi şi dezorientaţi, certându-ne între noi ca chiorii. 13 puncte, din care 4 în ultimele două partide, când nu mai aveam nicio şansă de calificare.

Dar ultimele 180 de minute ale tricolorilor ne împing de la spate. Ne împing la comparaţii inutile, dar la care e imposibil să nu ne gândim. Hai să facem acest exerciţiu al minimei decenţe fotbalistice, în concordanţă cu ce e rezonabil să presupunem că ar fi trebuit să se întâmple în orice circumstanţă normală.
Ce am văzut la Ploieşti, cu Kazahstan, şi la Copenhaga, cu Danemarca? Am câştigat 4 puncte, am dat 4 goluri şi am primit 2, am remizat la danezi în 10 oameni, după ce ni s-a refuzat un penalty clar la Deac în minutul 29 şi am fost pedepsiţi cu altul foarte uşor acordat în minutul 58. La Copenhaga ne-au lipsit şapte titulari, dar nu s-a văzut asta pe teren. Am terminat cu 8 jucători din Liga 1 pe teren. Naţionala hulită şi batjocorită, umilită chiar de şefii FRF direct şi indirect, prin expresia pervers repetată „ăştia sunt, alţii n-avem“, a dispărut. Au intrat, în loc, băieţii pe care-i ştim şi pe care-i recunoaştem. Mai puţin talentaţi şi mai puţin valoroşi decât altădată, dar inimoşi şi dăruiţi cu o inteligenţă nativă. Uşor vicleni, unii dintre ei cu burtică şi floricele la ei, alţii cărători de pian, dar toţi înclinaţi spre un joc de pase şi spre soluţii-surpriză. Ei sunt: fotbaliştii români pe care-i crezusem dispăruţi de pe hartă sub bagheta lui Herr Daum.
Aşadar, revenind la calculele noastre contrafactuale: minimum trei puncte în plus cu Muntenegru (două acasă, unul în deplasare), două puncte cu Kazahstan (în deplasare), două cu Danemarca (la Cluj). Se strâng 7. Puneţi-le lângă cele 12 de dinaintea partidei de la Copenhaga. Ies la socoteală 19 şi, ţinând cont că, în acest fir narativ alternativ al ultimului an, Danemarca ar fi pierdut la Cluj, la ora partidei de duminică seară nordicii fi avut doar 18 puncte. Se conturează deja tabloul familiar al României bătându-se la calificare, ca de fiecare dată, până în ultima secundă. Şi, iată, dacă băgăm în „calculator“ rezultatul de duminică, ierarhia finală a grupei ar fi fost 1. Polonia – 25 de puncte, 2. România – 20 de puncte, 3. Danemarca – 19 puncte…
Dar, cum am mai spus, acum nu mai contează. Poate că, aşa cum ni s-a mai întâmplat, am fi pierdut şi de data asta. Deloc exclus. Dar am fi făcut-o cu fruntea sus, demn, într-un meci de care pe care. Existam. Contează, cred. În ciuda întrebării candide a preşedintelui FRF, în faţa lui Radu Naum: „Ce importanţă are cum pierzi?“.
De ce n-a fost aşa? De ce, în loc să intrăm pe gazonul ultimului meci cu 19 puncte, ne-am prezentat cu 12? Înaintea lui Christoph Daum, germanul plătit cu 675.000 de euro net (cu tot cu taxe, FRF a achitat 1,1 milioane de euro) ca să ne repete, ca un toboşar mecanic, că suntem prea proşti ca să sperăm la o soartă mai bună, ar trebui să cerem explicaţii la Casa Fotbalului. Să-i întrebăm de sănătate pe cei care l-au adus.
Se putea, totuşi, să avem o soartă mai bună? Să contăm? Răspunsul, de fapt, e tot „NU“. Să explic.
Aşa cum, într-un război, nu contează doar forţa de şoc a armatei sau numărul soldaţilor, ci multe alte lucruri (organizare, dezvoltare industrială, aliaţi, resurse umane şi materiale, tehnologie, chiar grad de educaţie al soldaţilor), tot aşa o calificare nu se obţine doar de către cei 11 din teren. Deşi nu pare, o calificare e rodul unui foarte complex ansamblu de împrejurări şi factori. Valoarea jucătorilor, priceperea antrenorului, chimia dintre cele două entităţi se sprijină pe influenţa în lumea arbitrajului, pe puterea campionatului intern, pe organizarea şi priceperea conducătorilor federaţiei. În cazul de faţă, România a fost trădată de lipsa de experienţă şi de fler a şefilor FRF. Burleanu nu a simţit (şi nu simte) absolut deloc acest sport, nu are nici backgroundul necesar, nici pasiunea obligatorie pentru a-l înţelege.
Un conducător bun ştie când să intervină, în momentele grele, pentru a încerca o redresare de ultim moment. Mircea Sandu, în trecut, a folosit acest „electroşoc“ de mai multe ori – şi, uneori, i-a ieşit. Dar, cu toate păcatele lui mari cât sediul FRF pe care l-a construit, Mircea Sandu jucase fotbal. Fusese la naţională. Ştia ce se întâmplă într-un vestiar. Ştia fotbal. În locul paraliziei de iepure pironit în mijlocul şoselei, cu ochii în farurile maşinii care se apropie în viteză, în momentele critice e de preferat o ultimă şi disperată schimbare de direcţie. Nopţile Mondialului american n-ar fi existat dacă în 1993, după dezastrul de la Kosice, Cehia/Slovacia – România 5-2, conducătorii FRF nu l-ar fi schimbat de urgenţă pe Cornel Dinu cu Anghel Iordănescu. Tricolorii s-au trezit din pumni, când nimeni nu mai credea, şi au terminat campania în forţă, cu victorii pe linie, inclusiv magistralul meci de la Cardiff, 2-1 cu Ţara Galilor lui Ian Rush şi Ryan Giggs. Cu încă doi ani înainte, o manevră similară era să ne califice la Euro 1992 (pe vremea când la turneul final se calificau doar 7 echipe plus ţara gazdă!). Startul dezastruos de campanie, cu Gheorghe Constantin selecţioner (1-2 cu Scoţia la Glasgow şi 0-3 cu Bulgaria la Bucureşti), ne resemnase. În locul lui Constantin a fost adus atunci Mircea Rădulescu, iar naţionala a revenit spectaculos, ratând neverosimil locul 1 şi calificare în ultima partidă, la Sofia (1-1), din cauza unui penalty ratat de Gică Hagi.
Ceea ce am scris nu este o apologie a fostei conduceri, aşa cum slujbaşii actualilor şefi ai FRF se reped să categorisească orice comparaţie cu trecutul. Mircea Sandu e istorie, iar starea grea în care e fotbalul românesc îi va fi povară pe conştiinţă până la capăt, fără să-l poată salva cineva de la acest destin. Dar am făcut comparaţia de mai sus pentru a explica diferenţa dintre cineva care ştie despre ce e vorba şi un altcineva numit pe criterii extraprofesionale, „paraşutat“ într-o instituţie şi într-un domeniu cu care nu are nimic în comun. Acest „meşteşug“ nu poate fi învăţat, din (ne?)fericire nici la Colegiul Naţional de Apărare, nici la „Ştefan Gheorghiu“ şi cu atât mai puţin la vulcanizare.
Prea multe n-ar mai fi de adăugat. Poate doar palma răsunătoare pe obrazul celor care, încercând cu orice preţ să spele prostiile conducătorilor FRF, s-au apucat să arunce cu rahat în fotbaliştii români. S-a repetat obsesiv, în ultimul an, că actuala generaţie este mizerabilă, că sunt nişte jucători sub orice critică, proşti, nepăsători, lipsiţi de pasiune şi de patriotism, ce să mai lungim vorba, nişte „trompete“ – în jargonul fotbalistic atât de străin de locatarii de la Casa Fotbalului.
Ei bine, iată, brusc, după schimbarea de pe bancă, după venirea lui Contra (dar, fiţi siguri, alţi 10 antrenori români în locul lui ar fi obţinut aceeaşi metamorfoză), apărută într-un moment când ar fi avut absolut toate motivele din lume să alerge pe călcâie, „trompetele“ şi „râşii“ au redevenit fotbalişti.
Şi mai rămânem cu ceva după acest final frumos şi trist al unei campanii de coşmar. Am regăsit jocul nostru atât de familiar, care de-a lungul timpului ne-a entuziasmat şi ne-a enervat la culme, datorită căruia am ţipat de bucurie prin pieţe şi din cauza căruia am spart televizoare de nervi. Ne-am reîntors la driblinguri, la pase, la organizarea defensivă, la viclenia noastră înnăscută. Ne-am regăsit naţionala, ne-am regăsit identitatea.
Ne-am regăsit pe noi înşine.


Dragomir, dezlănţuit la finalul preliminariilor: "Contra nu s-a făcut de râs faţă de 'parfumatul' ăla... era prăfuit". Daum, considerat principalul vinovat: "Te punea să fugi până dădea boala în tine"

Dumitru Dragomir a analizat prestaţia naţionalei României la finalul preliminariilor Campionatului Mondial din 2018. Criticile la adresa lui Christoph Daum şi la adresa FRF nu au lipsit, în schimb numirea lui Cosmin Contra în funcţia de selecţioner a fost salutată. 
Fostul şef al LPF a fost mulţumit de rezultatul din Danemarca, scor 1-1, dar nu a fost încântat de jocul prestat de tricolori: "E un rezultat bun, meciul a fost prost. Contează că acest antrenor al nostru nu e aşa de rupt de realitate cum zic unii. Când a venit Daum parcă era împăratul... Neam de slugi suntem. Părerea mea e că dacă era Contra selecţioner de la început aveam vreo 20 de puncte. Eu am spus că meciul a fost prost, nu echipa noastră. Ambele echipe au jucat slab, dar a fost un rezultat bun pentru noi. Mi-a plăcut că le transferă din energia lui jucătorilor. Puştii lui Hagi cresc, să vedeţi ce echipă naţională o să avem".
Christoph Daum a fost principala ţintă a lui Mitică Dragomir, acest declarând că metodele germanului nu s-au pliat pe jucătorii naţionalei: "Stăpânirea de sine mi-a plăcut mult şi mi-a plăcut că am pasat încă de la portar. Am jucat fără emoţii, pentru că am jucat fără miză. Asta le-a insuflat Contra. Daum voia altceva de la echipă, voia să joace nemţeşte, noi nu putem. Adică să fugi să dea boala în tine, să alergi, ori noi nu putem aşa ceva. Eu atât pot să vă spun că... nu s-a făcut de râs Contra faţă de parfumatul ălă celălalt... era prăfuit. Trebuia să punem un antrenor român de la început. Alta era soarta echipei naţionale".
CS U Craiova a trimis doi jucători la naţională, aceştia fiind evidenţiaţi de fostul şef al LPF. Alexandru Băluţă a fost titular şi integralist, în timp ce Nicuşor Bancu a intrat pe parcurs: "Mi-a plăcut de ăsta de la Craiova... Băluţă, dar şi de Bancu mi-a plăcut. Băluţă e plin de viaţă, pasează, aleargă. De exemplu şi de Bălaşa mi-a plăcut, nu prea le are pe faza de atac, cu centrările, dar în deplasarea e bun în apărare".
Dragomir a vorbit şi despre ineficienţa lui Florin Andone: "Nu se potriveşte, pentru că nu are un jucător de ultima pasă. Budescu e jucător care face diferenţa, care dă goluri, nu neapărat de pasă finală. Noi nici nu prea mai avem jucător de pasă finală în România. Ăsta de la Steaua, care a venit de la Dinamo e jucător inteligent. Nedelcu... de la Viitorul, mă, de la Hagi. E jucător de fineţe, care scoate adversarul din joc. Are şi şut, dar e jucător inteligent, dar şi Băluţă ăsta e jucător de pasă finală". 


Opinia lui Viorel Moldovan pe un subiect delicat. "Am putea juca în 4-4-2, dar am avea nevoie de un turn de control pentru Andone"

Viorel Moldovan a vorbit la ProSport LIVE despre cum a arătat naţionala României în ultimele două meciuri şi despre atacul bont al naţionalei lui Cosmin Contra. Ambii selecţioneri din această campanie de calificare ratată la CM 2018 au mizat pe vârful lui Deportivo La Coruna, Florin Andone. În 20 de partide sub tricolor, atacantul a marcat o singură dată, într-un amical cu naţionala Italiei. "Moldo-but" a încercat să găsească o soluţie.

'E greu de spus cum arată naţionala, e prea devreme să tragi concluzii, am văzut o schimbare de atitudine şi de motivaţie, n-am văzut în rest mare lucru. E complicat să tragi o concluzie.
Andone? Nu reuşeste să mai marcheze pentru că e destul de izolat când nu e ajutat de echipă. E poziţionat în spatele adversarului, de asta a şi făcut multe faulturi în ultimele partide.
Calităţi are, e un jucător de spaţiu, care trebuie pus în evidenţă, mai ales pe faza ofensivă. Dacă noi nu construim, lipsesc centrările la echipa naţională, mingea nu va ajunge la el. Ai nevoie de rezultate! Ar putea să se încerce un 4-4-2 cu un punct de fixaţie, cu un turn de control pentru Andone. Trebuie să joci mai vertical şi un atacant - precum Andone - să penduleze în jurul lui sau să atace spatiile lasate libere. Dar noi nu avem un jucator de un asemenea profil. Contra trebuie să-l pună în evidenţă pe Andone", a spus fostul mare atacant la ProSport LIVE. România a disputat duminică ultimul meci din cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2018, la Copenhaga, în compania Danemarcei, scor 1-1.
A marcat: Eriksen 59' / Deac 88'.
1-0: Eriksen a deschis scorul dintr-o lovitură de pedeapsă. Ganea l-a faultat pe Bendtner în careu.
1-1: Centrarea lui Bancu îl găseşte bine pe Ţucudean, în careu, care preia, trage, însă mingea este deviată de apărarea danezilor şi ajunge la Deac, care împinge mingea în plasă!
România: Tătăruşanu - Bălaşa, Chiricheş, Grigore, Ganea - Hoban, Stanciu - Deac, Băluţă (Ţucudean 83'), Budescu (Bancu 66') - Andone (Keşeru 70'). Antrenor: Cosmin Contra.
Danemarca: Schmeichel - Dalsgaard, Kjaer, Christensen, Durmisi - Kvist, Delaney - Eriksen - Poulsen (Schone 83'), Bendtner (Dolberg 70'), Sisto. Antrenor: Aleksandr Borodyuk.
Cartonaşe galbene: Kjaer 72' / Băluţă 12', Budescu 50', Tătăruşanu 54', Stanciu 61'.
Cartonaşe roşii: Ganea 63'.
Arbitri: Deniz Aytekin (central), Guido Kleve şi Markus Haeckler (asistenţi) şi Marco Fritz (rezervă).
Stadion: "Parken" - Copenhaga.


La 31 de ani şi 8 luni şi-a trăit clipa de glorie la echipa naţională. A aşteptat această seară de când s-a apucat de fotbal. Seara în care Ciprian Deac a fost eroul echipei naţionale, într-un meci cu Danemarca, din păcate doar de moral. Un prim gol într-o carieră la echipa naţională, care a început în 2010, cu Răzvan Lucescu antrenor. Atunci avea 24 de ani şi era cel mai în vogă jucător de la CFR. Imediat a venit şi transferul la Schalke şi provocarea carierei, într-o echipă cu Huntelaar şi Raul.
Influenţa lui Magath, Raul şi Huntelaar: 3 ore de antrenament suplimentar pe zi

N-a jucat acolo prea mult, dar întâlnirea cu Felix Magath şi vedetele nemţilor i-a schimbat cariera şi percepţia despre fotbal. “Magath ne chinuie la antrenamente”, recunoştea Deac atunci. Din acea perioadă a învăţat că un fotbalist profesionist trebuie să se antreneze în plus. Pregătirea suplimentare e ca un drog acum pentru Deac, care stă 3 ore în plus la sala de forţă, în fiecare zi. Până şi Dan Petrescu i-a spus să o lase “mai moale”. “Am avut câteva discuţii cu dânsul pe această temă. Îmi spunea să fiu atent că nu mai sunt la prima tinereţe, dar aşa m-am obişnuit. Merg primul şi plec ultimul de la antrenament. Aşa am fost obişnuit şi ăsta e secretul formei mele. După perioada Germania m-am schimbat. Merg cu o oră şi jumătate sau două înainte de antrenament şi mai rămân o oră după. În general, în sala de forţă lucrez foarte mult. Aşa mi-am obişnut organismul. Eu şi în vacanţă dacă stau o zi, două şi nu mă antrenez mi-e foarte greu, mă simt slăbit. Este cea mai bună “vitamină” a mea”, îşi povestea secretul din spatele revenirii Ciprian Deac, în Prosport.
“Ignore” total de la doi selecţioneri
Naţionala l-a uitat însă. Timp de 6 ani şi 5 luni Ciprian Deac n-a fost interesant nici pentru Victor Piţurcă, nici pentru Anghel Iordănescu. Telefonul de la Federaţie n-a mai sunat pentru el, chiar dacă a urmat sezonul cel mai bun, în opinia sa, cu 42 de jocuri şi 11 goluri la Rapid, iar apoi alţi ani în care a bifat 91 de partide şi 19 reuşite la CFR. “După perioada Răzvan Lucescu n-a mai primit semne de la naţională, cu toate că aveam o perioadă foarte bună. N-am fost supărat. Eu înţeleg perfect că sunt decizii şi nu trebuie să mă supăr”, spunea Deac.
691 de minute evoluase Ciprian Deac la echipa naţională, înainte de meciul cu Danemarca
Upercut de la Christoph Daum: “Eşti bătrân!”
Mult aşteptata selecţie a venit, dar a fost încă o dezamăgire cruntă pentru jucătorul clujean. Christoph Daum l-a selecţionat pentru ultima dublă a sa ca principal la echipa României, cu Armenia şi Muntenegru. Deac s-a simţit însă la fel de exclus ca şi în mandatele lui Piţurcă sau Iordănescu. “Mi-a spus Ciprian că a fost chemat de selecţioner şi i-a spus: <<Nu o să te bag să joci pentru că eşti prea bătrân>>. Mi s-a părut o bătaie de joc”, avea să dezvăluie Iuliu Mureşan discuţia dintre Deac şi Daum. Neamţul avea mai apoi să nege aceste cuvinte.
Salariul de 10 ori mai mare şi intrarea în anonimat. "Boxul este pe primul loc în preferinţele oamenilor"
Mijlocaşul rămâne însă revenirea anului în fotbalul românesc. Are 27 de partide, 8 goluri şi 9 pase decisive în 2017, pentru CFR. S-a întors după doi ani petrecuţi în Kazahstan şi după doar câteva luni la Cluj a venit oferta lui Becali de la FCSB, refuzată însă de mijlocaş, care este om de bază în echipa lui Dan Petrescu. “Câştigam de 10 ori mai mult decât sunt salariile în zilele noastre. E un fotbal bun, din moment ce îşi permit să plătească salarii de 50, 60, 70 de mii de euro pe lună. Din păcate pentru ei suferă foarte mult la infrastructură. Sunt multe terenuri sintetice. Nici lumea nu vine la fotbal, nu iubeşte fotbalul. Boxul este pe primul loc în preferinţele oamenilor”, şi-a povestit Deac aventura din Khazahstan.
Promisiunea: “O să vă săturaţi de mine”
După şase ani şi cinci luni în care echipa naţională a fost vis interzis pentru Ciprian Deac, Contra l-a titularizat din nou, iar mijlocaşul a marcat golul pe care îl visa de mult. La 31 de ani ar putea redeveni om de bază în echipa naţională. “Nu mă consider aşa bătrân. Eu cred că mai pot juca mulţi ani, la un nivel destul de ridicat. O să vă săturaţi de mine cât o să mă vedeţi pe teren”, a spus Ciprian Deac în seara în care el a fost cel care a salvat impresia naţionaleli lui Contra, în Danemarca.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu