FIFA şi FIFPro - sindicatul fotbaliştilor - au semnat luni un parteneriat care se întinde pe şase ani. Negocierile au durat aproape un an şi jumătate, dar până la urmă cele două părţi au ajuns la un acord. Au fost anunţate deja şi primele măsuri. FIFA şi FIFPro spun că în următoarea perioadă vor fi introduse câteva reguli noi în fotbal, care să-i protejeze pe jucători în faţa cluburilor care comit abuzuri.
FIFA urmează să introducă noi reguli care să protejeze jucătorii în faţa cluburilor care întârzie salariile sau care-i forţează jucători să semneze noi contracte. Ambele practici sunt foarte întâlnite în fotbalul românesc.
Astfel, un jucător care nu şi-a mai plătit salariul de două luni îşi poate rezilia unilateral contractul şi poate semna cu o altă echipă. În prezent, fotbalistul care are salarii de recuperat trebuie să depună plângeri la forul local de fotbal, la FIFA şi chiar la TAS. Ceea ce înseamnă că trebuie să aştepte până când i s-ar rezolva cazul. Noua regula simplifică foarte mult procesul şi jucătorul poate rupe contractul dacă nu şi-a primit salariul în ultimele două luni.
O altă regulă impusă de FIFA îi va proteja pe jucători faţă de cluburile care-i trimit abuziv să se antreneze singuri, prin parcuri sau care sunt trimişi nejustificat la echipa secundă. De obicei, aceste metode sunt folosite de cluburi pentru a-i determina pe jucători să semneze un nou contract. În cazul în care un fotbalist se confruntă cu o astfel de situaţie, poate rupe unilateral contractul.
Sunt două tipuri de abuzuri care sunt des întâlnite în fotbalul românesc. De altfel, Philippe Piat - preşedintele FIFPro - spune că astfel de comportamente sunt specifice echipelor din fotbalul mic: ”Dacă echipele din campionatele bogate îşi tratează bine jucătorii, există şi alte ligi în care drepturile fotbalistului sunt constant ignorate”.
Potrivit unui studiu făcut în 2016 de FIFPro, 41% din jucătorii din toată lumea au declarat că avut întârzieri salariale în ultimii doi ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu