Romanian Bookmakers, asociaţia patronală a celor mai importanţi operatori de pariuri sportive din România, răspunde dur inițiativei lui Răzvan Burleanu, președintele FRF, de a obține un procent din încasările caselor de pariuri pentru federații.
La mai puțin de o săptămână după ce FRF a inițiat o propunere de reglementare legislativă pentru ca federațiile sportive din România să beneficieze din banii obținuți de agenții, Romanian Bookmakers vine cu lămuriri în privința procentului din încasări la care federațiile ar trebui să se aștepte.
Asociația a emis un comunicat în care dezvăluie în ce procent se regăsesc evenimentele sportive din România pe biletele plasate în agențiile din țară:
”Se observă în primul rând că ponderea evenimentelor sportive autohtone în biletele plasate de pariorii români este una mica (circa 5 %). Astfel, respectând principiul proporționalității (prețul corect plătit pentru un bun sau un serviciu) în eventuala negociere pentru “dreptul comercial asupra rezultatelor evenimentelor sportive”, nu se va genera nici măcar pentru FRF un venit substantial din exploatarea acestui “drept”. Iar pentru handbal, baschet, volei sau polo, cuantumurile financiare asigurate astfel ar fi cu adevărat derizorii”, susțin cei de la Romanian Bookmakers.
”Eliminăm sporturile românești din ofertă!”
În comunicat se menționează că agențiile de pariuri pot avea două variante ”confruntați cu solicitări fanteziste din partea federațiilor sportive naționale”. Prima ar fi eliminarea evenimentelor sportive românești din ofertă, în timp ce a doua ar fi plata ”dreptului comercial” către federații, mai exact către FRF, ținând cont că restul sporturilor nu adună împreună nici măcar 1% din încasările caselor de pariuri.
Romanian Bookmakers susține însă că ”prevederile propuse nu vor crea decât situația aberantă de a obliga printr-un act normativ ca mai multe societăți comerciale să cedeze din încasări către o altă entitate de drept privat, în baza unui drept comercial fictiv”. În România însă, organizarea și exploatarea activității de jocuri constituie monopol de stat, iar singura licență care poate fi acordată este cea eliberată de ONJN ”fără a fi necesară obținerea de autorizații, aprobări, taxe suplimentare, avize ori licențe din partea altor autorități”.
”Rezultatele din Liga 1 pot fi utilizate fără plată”
Asociația consideră că FRF nu are nicio bază legală pentru demersul făcut, susținând că ”drepturile de transmisie TV sau pe alt suport media sunt protejate ca drepturi de proprietate intelectuală de către acest act normativ, în schimb se reglementează tot explicit că o informație sau o știre de presă, simplul fapt sau simplele date nu pot face obiectul revendicării unor astfel de drepturi.
Este evident că un eveniment sportiv este o informație de presă și, mai mult, este un simplu fapt public, după cum rezultatele sportive sunt simple date, fapte și, de asemenea, informații de presă, deci nu pot face obiectul unui drept comercial. Fiind o informație publică, evenimentul sportiv și rezultatul acestuia pot fi reutilizate de oricine, fie și în scop comercial, fără a comporta accesarea contracost a unui drept comercial sau a fi necesară o licențiere prealabilă”.
Comunicatul integral poate fi citit aici!
În momentul de față, toate competițiile majore din fotbalul românesc sunt legate de case de pariuri. Betano este sponsorul principal al Ligii 1, Casa Pariurilor a devenit partener FRF și dă numele Cupei României și al Ligii 2, în timp ce Fortuna este sponsor al echipei naționale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu