vineri, 12 ianuarie 2018

Handbal masculin | Începe Campionatul European de handbal masculin, competiţie la care România nu a mai ajuns de 22 de ani! Ce urmărim în mod special la turneul final din Croaţia. Componenţa grupelor

A 13-a ediţie a Campionatului European de handbal masculin debutează vineri seara, în Croaţia, fără România la start. Dar acest lucru nu mai reprezintă deja o noutate, în condiţiile în care prima reprezentativă a adunat deja 22 de ani de absenţă. De fapt, a participat la primele două ediţii, apoi a lipsit permanent.

Chiar dacă nu avem o implicare emoţională, întrecerile în sine merită urmărite, cel puţin vedem ce se joacă la cel mai înalt nivel şi unde tindem să ajungem. Iar dacă tot vrem să-l trăim prin prisma României, atunci îi vor urmări la lucru inclusiv pe arbitrii Sorin Dinu – Constantin Din şi jucătorii din naţionalele Belaruslui, Macedoniei, Muntenegrului, Serbiei, Ungariei care activează în Liga Naţională, întrucxât sunt câţiva jucători care evoluează săptămână de săptămână în România şi au prins loturile pentru întrecerile din Croaţia.
Turneul final debutează cu Germania în postură de campioană en-titre, după ce a suprins pe toată lumea la ediţia trecută din Polonia. Germania este cotată însă abia cu a patra şansă pentru a-şi păstra supremaţia la nivel de Campionat European, Franţa (campioana mondială en-titre), Croaţia şi Danemarca fiind văzute ţările cu cele mai mari şanse de a câştiga titlul.
Grupele Campionatul European
  • Grupa A (Split): Croaţia, Suedia, Serbia, Islanda
  • Grupa B (Porec): Franţa, Belarus, Norvegia, Austria
  • Grupa C (Zagreb): Germania, Macedonia, Muntenegru, Slovenia
  • Grupa D (Varazdin): Spania, Danemarca, Cehia, Ungaria
  • Campionatul European de handbal masculin din Croaţia va putea fi urmărit în perioada 12-28 ianuarie la TVR.
Principalele favorite la câştigarea titlului european au în componenţă şi câţiva lideri autentici pe care se bazează. Franţa atacă cu veşnicul tânăr Nikola Karabatic. Danemarca mizează şi la această ediţie pe ”ghiulele” lui Mikkel Hansen, Croaţia pune bază pe isteţimea lui Domagoj Duvnjak, în timp ce Norvegia speră să surprindă din nou ”granzii” ultimilor ani cu Sander Sagosen, noul star al handbalului mondial. În principiu, cei patru jucători sunt principalii favoriţi şi pentru titlul de MVP, trei dintre aceştia fiind jucătorii celui mai bogat club din lume, PSG.
Pentru titlul de gogheter se vor lupta alte staruri internaţionale, dar cele mai mari şanse tind să le aibă Uwe Gensheimer, un alt component al echipei PSG, şi Kiril Lazarov. La portari, danezul Niklas Landin este aşteptat să facă un alt turneu final grozav.
Vorbeam în dechiderea articolului că putem urmări turneul final şi prin prisma Româniie. În eventualitatea că sâmbătă băieţii lui Xavier Pascual se vor califica în play-off-ul pentru Campionatul Mondial din 2019, atunci devine interesant să vedem şi ce posibili adversari pot prinde la sfârşitul acestei luni, mai exact pe 27-28 ianuarie. Franţa, Danemarca şi Germania sunt deja calificate la Campionatul Mondial 2019. În afară de cele trei naţionale, cele mai bune trei echipe de la Campionatul European vor fi scutite de calificări în vară. Aşadar, ar rămâne 10 naţionale pe listă din care se vor ”tăia” cele mai slabe două reprezentative, care vor veni în urna României, adică locurile 15-16. După cum arată componenţa grupelor şi ultimele rezultate, acestea se vor alege, foarte probabil, dintre Serbia / Islanda, Austria, Macedonia / Muntenegru, Cehia.
Jucătorii din Liga Naţională care vor juca la acest Campionat European sunt următorii:
  • Serbia: Stefan Vujic (Steaua)
  • Belarus: Viachaslau Saldatsenka (HC Odorhei), Maksim Baranau (HC Odorhei), Vadim Gayduchenko (Dinamo)
  • Macedonia: Nikola Mitrevski (HCDS Constanţa), Zlatko Daskaloski (Poli Timişoara), Goce Georgijevski (CSM Bucureşti), Velko Markoski (HCDS Constanţa)
  • Ungaria: Uros Vilovski (HC Odorhei)
  • Muntenegru: Marko Lasica (Poli Timişoara), Vuk Lazović (Dunărea Călăraşi), Stevan Vujović (HCDS Constanţa)
250.000 de euro va fi permiul pentru jucătorii germani dacă vor câştiga din nou medalia de aur la Campionatul European. O mare parte din premii vor fi asigurate de sponsorii Federaţiei Germane.
Campionatul European va debuta vineri cu partidele din Grupele A şi B
Grupa A: Suedia – Islanda (19:15), Croaţia – Serbia (21:30)
Grupa B: Belarus – Austria (19:15), Franţa – Norvegia (21:30)
Arbitrii români Sorin Dinu şi Constantin Din vor conduce meciuri în grupa de la Zagreb, iar primul meci la care au fost desemnaţi este Macedonia – Slovenia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu