sâmbătă, 21 octombrie 2017

Revoluţia pregătită de EHF pentru cupele europene. Din 2020, sunt toate şansele ca România să nu mai aibă acces la Liga Campionilor - masculin, dar vina ne aparţine în totalitate! Cum va arăta competiţia feminină

Federaţia Europeană de Handbal a publicat un material pe site-ul oficial, în care sunt dezvăluite planurile de viitor ale forului în privinţa cupelor europene. Concret, EHF intenţionează să reformeze întrecerile la nivel de cluburi începând cu 2020, an în care vom avea şi un prim Campionat European masculin cu 24 de echipe naţionale.
Toate planurile au la bază procesul de licitaţie pentru drepturile audovizuale şi de marketing ale EHF până în 2030, nu mai puţin 25 de companii media şi agenţii fiind interesate de o astfel de ”afacere”. Forul european, împreună cu forumul cluburilor masculine şi partenerii de top iau în calcul o reformă substanţială la toate nivelurile.
Cele mai spectaculoase modificări vizează Liga Campionilor la handbal masculin. Se preconizează că această întrecere se va desfăşura din 2020 într-un sistem campionat (22 de etape), care va porni iniţial cu 12 echipe, cu posibilitatea creşterii ulterioare la 16 echipe. Acest sistem este deja experimentat în Euroliga de baschet masculin, care în sezonul 2017-2018 se desfăşoară cu 16 echipe, meciurile fiind programate în principiu săptămânal în zilele de joi şi vineri. Într-o formulă atât de restrânsă, accesul în Liga Campionilor va fi limitat şi se va adresa celor mai puternice echipe din Europa. Competiţia va fi ”deschisă” pentru 8 campioane naţionale plus patru echipe suplimentare.
Astfel, întrebarea care se naşte automat, din perspectivele handbalului românesc, Liga Naţională este între cele 8 ligi de top din Europa? Răspunsul este categoric, NU! Dar mai are încă vreo 2 sezoane la dispoziţie, exceptându-l pe acesta, pentru a creşte. Greu de crezut, totuşi, că lucrurile se pot mişca peste noapte înttr-o ţară în care nici legislaţia nu încurajează finanţarea sportului, în care acea Ligă Profesionistă de Handbal este prezentată numai în scopuri electorale, motiv pentru care România va avea şanse infime să mai joace în Liga Campionilor din 2020 în handbalul masculin.
Dacă planurile EHF vor fi puse în practică şi probabil că da, din moment ce interesele financiare dictează azi politica sportului, iar trendul în mai toate sporturile de echipă este pentru întreceri la nivel de Liga Campionilor în sistem campionat, atunci cea mai tare competiţie la nivel de cluburi ar putea arăta astfel (raportat la ierarhiile de azi şi la wildcard-urile oferite de EHF în Liga Campionilor):



Top 8 - iearhia EHF la nivel de cluburi, sezonul 2017-2018:
  • Germania: Rhein Neckar Lowen
  • Ungaria: Veszprem
  • Spania: FC Barcelona
  • Franţa: PSG
  • Polonia: Vive Kielce
  • Danemarca: Aalborg
  • Slovenia: Celje Lasko
  • Macedonia: Vardar Skopje
  • Între cele patru invitate s-ar putea număra Flensburg, THW Kiel, Pick Szeged, Nantes, Montpellier, PPD Zagreb, Brest Meshkov, Motor Zaporojie.
  • Cu o astfel de distribuţie, este greu de imaginat că o echipă din România va avea acces, prima condiţie fiind să aibă la dispoziţie o arenă de Liga Campionilor şi un buget de cel puţin 5-6 milioane de euro, dar şi această sumă pare mică.  
Şi celelalte două competiţii europene vor fi reformate, conform planurilor EHF. Cupa EHF va fi redenumită ”European Handbal League”, iar după calificări se va ajunge la patru grupe a câte 6 echipe.
Challenge Cup va deveni Cupa EHF se va desfăşura în sistem KO
La feminin, acolo unde România este încă în top, cele mai importante schimbări privesc Liga Campionilor.
Federaţia Europeană de Handbal anunţă o posibilă competiţie tot cu 16 echipe, dar cu două grupe a câte 8 formaţii. Se va renunţa la Main Round-ul de azi, ci după 14 meciuri se va trece direct la sferturi de finală, urmat apoi de Final 4.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu